• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zużycie paliwa

Zgłoszę to na przeglądzie. Trip A z założenia ma być do mierzenia zużycia powiedzmy na 1 baku więc to kasuje czesto sam a Trip B chciałem żeby mierzył jak najdłużej a nie kasował sie sam... Jeśli tak ma być to jest to durne założenie.
Wracając do spalania, obiektywnie Julka mistrzem oszczędności nie jest. Poprzednie wozidło Mondeo 205 konne w benzynie w manualu i jakieś 100kg cięższe paliło przynajmniej 1L mniej...:(
Do krowy Superba 1.8tsi 180KM też nie ma startu bo tu wychodzi jeszcze mniej niż w Fordzie.

W przypadku Giulii i stelvio mamy do czynienia z przekładnią hydrokinetyczną, która jest świetna, ale zużywa trochę energii i podwyższa nieco spalanie. Ciekaw jestem ile taka Giulia 2.0 GME paliłaby z manualem...

update. Aktualne spalnie w cyklu mieszanym 13,7. Zaczynam się martwić. Stelvio 200. Albo robie swap silnika z 1,9 tdi wolnossaka z golfa kolegi albo przerabiam na gas.

Było iść w diesla.
U mnie po chipie na 230 KM, spalanie jest w okolicach 6 l.
Nieszarpana jazda w trasie 110-120 km/h to 5,5 l. Mniej nie umiem.

update. Aktualne spalnie w cyklu mieszanym 13,7. Zaczynam się martwić. Stelvio 200. Albo robie swap silnika z 1,9 tdi wolnossaka z golfa kolegi albo przerabiam na gas.

Szykuj sie na 14-15. ;) Tyle musi byc, ewentualnie mozna dusic auto maksymalnie to w trybie mieszanym moze kolo 13.0 sie uda pokrecic. :D

Giulia 200 KM to są okolice 8 litrów. Nie wiem, jak trzeba jeździć Stelvio, żeby żłopało 15...

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Normalnie, jak nie trzeba leczyć kompleksów to można w trasie zejść poniżej tego.

W trasie to można i poniżej 7 na tempomacie - ten silnik dużo pali, kiedy się przyspiesza, stąd w mieście jest pewnie średnio ekonomiczny. Ale przy równej prędkości potrafi palić całkiem znośnie. W takich tematach zawsze są tacy, którym pali albo 6 litrów, albo 15. Jak ktoś jest pomiędzy, to się okazuje, że jest jakiś dziwny.

Giulia 200 KM to są okolice 8 litrów. Nie wiem, jak trzeba jeździć Stelvio, żeby żłopało 15...

Możesz nie pisać bzdur? Nie widzisz równicy w gabarycie i powierzchni czołowej? Stelvio 280 koni nie da sie zejść mniej niż 7 litrów i to kapelusz pełen. pow. 100km/h spalanie stelvio znacznie odbiega od spalania giulii na korzyść tej drugiej. ale zaprzęgnij w korki giulie to zobaczysz że na 60 litrach zrobisz max 400 km. Fakty nie mity.

Mam koleżankę , która takie wyniki miała .
Potem nauczyła się jeżdzić automatem i zeszła do 10.

Może być... Ja automatami jeżdżę od ponad 14 lat, zdążyłem się nauczyć.

Mnie Giulia 200KM z ostatnich 4kkm pokazuje 11,1 l/100km, z czego 90% tego to miasto (ostatnio przez remont DK1 dość sporo korków i toczenia się niż normalnej jazdy), wiec nie jest źle. Bywało, że paliła 12,5, a także i poniżej 10. Z mojej perspektywy spalanie w Giulii mocno zależy od stylu jazdy. Co do spalania w trasie, to dwa razy robiłem trasę Cz-wa - Rogoznica (jakieś 1200km) i za każdym razem miałem spalanie na poziomie ok. 7,5 l/100km, co uważam za bardzo dobry wynik.

Możesz nie pisać bzdur? Nie widzisz równicy w gabarycie i powierzchni czołowej? Stelvio 280 koni nie da sie zejść mniej niż 7 litrów i to kapelusz pełen. pow. 100km/h spalanie stelvio znacznie odbiega od spalania giulii na korzyść tej drugiej. ale zaprzęgnij w korki giulie to zobaczysz że na 60 litrach zrobisz max 400 km. Fakty nie mity.

1. Widzę różnicę - co się nie przekłada na dwukrotnie wyższe spalanie.
2. Nigdzie nie twierdziłem, że Stelvio 280 KM da się zejść poniżej 7 litrów. Napisałem wyraźnie, że chodzi o Giulię 200 KM.
3. Napisałem również wyraźnie, że ten silnik dużo pali podczas przyspieszania, więc w mieście spalanie dość mocno rośnie.
Polecam meliskę i powtórkę z czytania - tym razem ze zrozumieniem.

przykro mi kolego ale w domu są i giulia i stelvio obie 280 i po 70 tkm raczej wiem ile te samochody spalają. w kwestii spalania stelvio tylko teoretyzujesz ale zapewniam cie że powyżej 120 km/h różnica w spalaniu sięga 2 litrów i rośnie o 0,5 litra na niekorzyść Stelvio przy każdych następnych 10 km/h więcej- testy drogowe a nie doktoraty z poziomu klawiatury.
Owszem - będziesz się wlekł 70-80 km/h to może spalisz w trasie 7 litrów a stelvio ok 8,5-9 ale wjedź do miasta (prawdziwego miasta - nie 3 tysięcznego Pcima Dolnego gdzie śr prędkość wg kompa masz na poziomie 20 -30 km/h) to spalanie tych modeli jest niemal identyczne i przekracza bez kłopotu grubo 12 litrów.
Postaw sobie swoją giulie obok stelvio o porównaj z profilu będziesz widział różnicę w powierzchni czołowej. nie jest odkryciem iż przy dużych prędkościach zdecydowanie opory powietrza wpływają na spalanie. W ramach rewanżu polecam powtórkę z fizyki i jej podstaw- Stelvio ma gabaryt kiosku.
Można być zachwyconym i zadowolonym samochodu jak Ty i Ci gratuluje dobrego samopoczucia (bo tez tak mam) ale opisywanie bajek o niskim spalaniu GIulii/Stelvio w wersji 2.0 TB możemy sobie darować bo robimy z wątku kabaret.

Znowu bez zrozumienia - odnosisz się do postu, w którym napisałem, że nie wiem, jak trzeba jeździć, żeby Stelvio osiągnąć 15 litrów (w domyśle - w trybie mieszanym, a nie na Nurburgringu z gazem w podłodze)... A Ty piszesz, że w mieście można 12 litrów przekroczyć. Nawet nie wiem, co mam pisać, bo najwyraźniej masz problemy ze zrozumieniem tego, co piszę.

Dalej nie kumasz - napisałem Ci WYRAŹNIE, że NIE TRZEBA SIĘ WYSILAĆ aby spalało w typowej jeździe miejskiej grubo ponad 12 - normalna jazda miejska - czytaj co się pisze.
Możesz pozostać przy swoim stwierdzeniu ale ja pisze Ci o faktach organoleptycznie - nie mam wpływu na Twoje "zwątpienia".
Jako ciekawostka - jazda na ograniczniku czyli 230 skutkuje spalaniem ok 56 litrów na 100 km - jazda torowa - byli koledzy w Kielcach to Ci napiszą.
Edit- ten post dotyczy tez Giulii 2.0

Gratuluję umiejętności tym, co potrafią Giulią 280 zejść na trasie poniżej 8 litrów. Sprawdzałem latem trasę około 400 km, bez autostrad, tryb A... minimalne spalanie 8,9 i za cholerę niżej nie dało się zejść. Po mieście jeżdżę codziennie, bardzo krótkie trasy - wskazanie ciągłe 15/100 :)

Dalej nie kumasz - napisałem Ci WYRAŹNIE, że NIE TRZEBA SIĘ WYSILAĆ aby spalało w typowej jeździe miejskiej grubo ponad 12 - normalna jazda miejska - czytaj co się pisze.
Możesz pozostać przy swoim stwierdzeniu ale ja pisze Ci o faktach organoleptycznie - nie mam wpływu na Twoje "zwątpienia".
Jako ciekawostka - jazda na ograniczniku czyli 230 skutkuje spalaniem ok 56 litrów na 100 km - jazda torowa - byli koledzy w Kielcach to Ci napiszą.
Edit- ten post dotyczy tez Giulii 2.0

W takim razie spalanie tego silnika należy uznać za żenujące w porównaniu do osiągów.

Amortyzatory
Powrót