• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zużycie paliwa

Jest jakiś "wskaźnik", który pomoga kontrolować załączanie TURBO Mocy przybywaj?

W 159 był wskaźnik doładowania. Można było na niego patrzeć godzinami :) Ale wiadomo. Nowe jest lepsze :(( Co nie zmienia faktu, że Giulie Diesle palą dużo. 5,0-6,0 w trasie i 7,5 - 8,0 w mieście to przesada.

W 159 był wskaźnik doładowania. Można było na niego patrzeć godzinami :) Ale wiadomo. Nowe jest lepsze :(( Co nie zmienia faktu, że Giulie Diesle palą dużo. 5,0-6,0 w trasie i 7,5 - 8,0 w mieście to przesada.
A to taka 159 2.0d to niby pali mniej? Poniżej 6.2 na trasie nie udało mi się nigdy, jazda emerycka na 100%, miasto właśnie 7-8.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

5.0-6.0l w trasie to przesada? Serio? To ile to jest "dobry wynik"? 3.0?

Nie trzeba wszystkiego brać na poważnie.... Ale masz rację nie miałbym nic przeciwko gdyby paliła 1-2 litryy mniej

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Dobra zastosowalem sie do wszystkich tutejszych rad, zostalem krolem, sułtanem, szefem prawego pasa, w miescie staralem sie nie przekraczac 2.2k rpm, do kazdych swiatel dojezdzalem na luzie, a bedac napedzonym przebijalem na czerwonym zeby nie hamowac. Wszedzie przepisowo chyba, ze sytuacja na drodze (noc) pozwalala jechac troche szybciej. Z pod swiatel scigalem sie tylko z rowerzystami Glovo. Gazu dotykalem delikatniej niz swojego rodzonego syna przy pierwszym kontakcie. Ta 1/3 ekranu gdzie wyswietla sie boost sie popsula, jest czarna. Tyle udalo mi sie wydusic z mojej Giuli 280. Fakt, ze do przedwczoraj bylo 11.2l, ale przyszly mrozy i caly eko driving ch*j strzelil bo raz, ze wiekszosc kierowcow boi sie przekroczyc 12 km/h, a dwa, ze po prostu auto mi sie dosc dlugo grzeje na wolnych co tez sie przeklada na spalanie.

IMG_20211221_185748.jpg

Ostatnia edycja:
Yyy, do świateł na luzie to się z ekodrivingiem gryzie proszę Pana . [emoji16]

Yyy, do świateł na luzie to się z ekodrivingiem gryzie proszę Pana . [emoji16]

Przepraszam, mialem na mysli "luz" w sensie bez gazu i dohamowania tylko dotaczanie sie jak emeryt na biegu ostatnie kilkadziesiat/set metrow.

A to si, to ekodriving pełną gębą. [emoji16][emoji106]

Dobra zastosowalem sie do wszystkich tutejszych rad, zostalem krolem, sułtanem, szefem prawego pasa, w miescie staralem sie nie przekraczac 2.2k rpm, do kazdych swiatel dojezdzalem na luzie, a bedac napedzonym przebijalem na czerwonym zeby nie hamowac. Wszedzie przepisowo chyba, ze sytuacja na drodze (noc) pozwalala jechac troche szybciej. Z pod swiatel scigalem sie tylko z rowerzystami Glovo. Gazu dotykalem delikatniej niz swojego rodzonego syna przy pierwszym kontakcie. Ta 1/3 ekranu gdzie wyswietla sie boost sie popsula, jest czarna. Tyle udalo mi sie wydusic z mojej Giuli 280. Fakt, ze do przedwczoraj bylo 11.2l, ale przyszly mrozy i caly eko driving ch*j strzelil bo raz, ze wiekszosc kierowcow boi sie przekroczyc 12 km/h, a dwa, ze po prostu auto mi sie dosc dlugo grzeje na wolnych co tez sie przeklada na spalanie.

Pokaż załącznik 281958
Kurcze serio mówiąc makabrycznie spore masz to spalanie. I to w filii. Ja w stelvio 280 km MY2020 oscyluję między 10 a 11

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Kurcze serio mówiąc makabrycznie spore masz to spalanie. I to w filii. Ja w stelvio 280 km MY2020 oscyluję między 10 a 11

Nie w filii tylko w giulii[emoji38]

Czy ja wiem, uznalbym za duze gdyby oscylowalo przy 13-14l (czyli jezdzac tak zeby odczuwac jakas przyjemnosc :D ) takie w okolicach 11l wydaje mi sie spoko wynikiem, zwlaszcza, ze ruch teraz jest wzmozony. ;)

Pokaż załącznik 281958

Doskonały wpis. Oby więcej takich na tym forum. Łu mienia 14l/100. Ale ale, ustawilem sobie na monitorze slupkowybwykres spalania i mam te spalanie pod wieksza kontrola. Srednia z 20 minut wychodzi ponizej 10l - dziwne, ze tryb A i B pokazuje bardzo wysokie wartosci.

Tylko, ze wykres słupkowy przekłamuje i nie pokazuje prawdziwego spalania.

Tylko, ze wykres słupkowy przekłamuje i nie pokazuje prawdziwego spalania.

Jeśli jest tak jak piszesz to to by wyjaśniało różnice pomiedzy trybami a słupkowym.

Ciekawe czy można zmienić coś w ustawieniach komputera w alfie tak aby zmienić spalanie.

Amortyzatory
Powrót