Mam pytanie z zakresu zużycia paliwa ale od innej strony: jak mają się w Waszych Giuliach i Stelvio wskazania komputera pokładowego do rzeczywistego, jeżeli ktoś sprawdzał. Pytanie zrodziło się z takiego powodu: jak mam przed sobą długą trasę to tankuję auto pod korek, tak, że widać paliwo w rurze. Po trasie, lub jakiejś jej części robię to samo. Zwykle wyliczenie z dystrybutora było bardzo zbliżone do tego na komputerze ale w przeszłości dwa razy to z dystrybutora odbiegało od kompa tak, że np. zamiast 8/100 wychodziło 11. Raz nawet weszło 64 litry, chociaż rezerwa zapaliła się 20 km wcześniej. Trochę zbyt duża różnica jak na błąd przy tankowaniu ale jakoś odpuściłem temat. Ale dzisiaj po raz trzeci różnica pomiędzy wskazaniami kompa i dystrybutora wyszła taka, że zamiast 8,5/100 wyliczyłem 11. Tym bardziej, że to na trasie, którą pokonuję średnio co dwa-trzy tygodnie i jest ona bardzo powtarzalna pod każdym względem: czasu przejazdu, zużycia paliwa itp.. Patrząc od innej strony, różnica pomiędzy tym, co powinienem wlać wg zużycia z kompa a rzeczywistością to 13 litrów. Nawet biorąc pod uwagę jakiś błąd przy tankowaniu to trochę za dużo. Zaczynam podejrzewać, że na mojej stacji skurczyły się litry.