Zużycie paliwa

Średnim z kompa czy z dystrybutora? Wychodzi mi, że na każdy zużyty litr wg kompa wlałem prawie 1,3 litra z dystrybutora. Albo tylko za to zapłaciłem.

Ostatnia edycja:
Na czym polega nauka hamowania automatem?

W jaki sposób niskie obroty zużywają układ napędowy?

Z tego co ktoś mi tłumaczył, to chodzi o zjawisko oddziaływania sił bezwładności na korbowód, i pewnie pozostałe elementy przeniesienia napędu, w górnym martwym położeniu tłoka. Zużycie zmęczeniowe zależy od wartości siły. Inaczej zużyje się badana część przy naprężeniu 100MPa, a inaczej przy 30MPa (Patrz wykres Wöhlera). Oczywiście poruszamy się tak czy siak w zakresie odkształceń sprężystych. Niestety nie znam dokładnych danych jaki jest wpływ jazdy na niskich obrotach na żywotność silnika.

Swoją drogą - ktoś wie ile pali 179 konny diesel (czytałem, że manual pali zdecydowanie mniej?) przy powiedzmy 130km/h albo np. 150km/h?

Ostatnia edycja:
Ktoś coś w temacie spalania diesla 180KM?

Za sprintmonitor - giulia 180PS spalanie średnie to 6.3 l/100km.
Jechałem kiedyś dłuższe trasy różnymi samochodami i w porównaniu do spalania podanego na sprintmonitor wszystkie paliły zazwyczaj nieco mniej w trasie - przez trasę rozumiem podróż po autostradach/ekspresówkach z prędkościami podróżnymi rzędu 120-140km/h.

Jechałem kiedyś dłuższe trasy różnymi samochodami i w porównaniu do spalania podanego na sprintmonitor wszystkie paliły zazwyczaj nieco mniej w trasie - przez trasę rozumiem podróż po autostradach/ekspresówkach z prędkościami podróżnymi rzędu 120-140km/h.
Na autocentrum masz kilka raportów spalania. Zakres średniego pewnie 6-7.. jak wiadomo różnie to bywa.. niektórym benzyna pali 10 mi pali srednio 14.

https://m.autocentrum.pl/spalanie/alfa-romeo/stelvio/silnik-diesla-2.2-jtdm-2-150km-2017-2018/

Ja bym przyjął z doświadczenia z dieslem jakie miałem to na podstawie raportów innych pewnie ok 6,5l/100km.. pytanie czy chcesz az tak bardzo drążyć roznice w spalaniu na poziomie 0,5l.. napewno zeby 10l spalić to musialbys ostro jezdzic w dieslu;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Na trasach typu Szwajcaria - Polska nie oszczędzając auta średnio bierze 7,5 litra na 100 km. Przy prędkościach 120-140 myślę że udałoby się zbliżyć do 6 litrów.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Dziś mija 2 miesiące od odebrania mojej Stelvio. Na liczniku trochę ponad 9050KM. Średnie spalanie od początku to 10.9 wg komputera. Z liczenia na podstawie tankowania mniej więcej się to zgadza. W sumie na początku używałem trybu A, teraz tylko N lub D. Pogodziłem się, że w stosunku do Freemonta (2.0 170KM diesel) będę musiał te trzy litry lać na 100km. Auto zbiera się gdy potrzebuję (mimo, że mam wersję 200KM). Na drodze nr 7 z Gdańska do Warszawy (jazda od 3 do 6) udało się zejść do 8.5 litra jadąc 130km/h praktycznie non-stop (droga była praktycznie pusta). Ale i tak miasto niweczy te starania. Więc tak czy siak te 10-11 litrów trzeba liczyć.

Dziś mija 2 miesiące od odebrania mojej Stelvio. Na liczniku trochę ponad 9050KM. Średnie spalanie od początku to 10.9 wg komputera. Z liczenia na podstawie tankowania mniej więcej się to zgadza. W sumie na początku używałem trybu A, teraz tylko N lub D. Pogodziłem się, że w stosunku do Freemonta (2.0 170KM diesel) będę musiał te trzy litry lać na 100km. Auto zbiera się gdy potrzebuję (mimo, że mam wersję 200KM). Na drodze nr 7 z Gdańska do Warszawy (jazda od 3 do 6) udało się zejść do 8.5 litra jadąc 130km/h praktycznie non-stop (droga była praktycznie pusta). Ale i tak miasto niweczy te starania. Więc tak czy siak te 10-11 litrów trzeba liczyć.
No tak ale to benzyna ;) Ja moim stelvio FE 280KM benzyna mam srednie z 14.5kkm ok 13.5l na podstawie tankowan załączam screen z fuelo. Rzadko jezdze przepisowo..
068944496b9efe28677f4bcef793b288.jpg

Na trasach typu Szwajcaria - Polska nie oszczędzając auta średnio bierze 7,5 litra na 100 km. Przy prędkościach 120-140 myślę że udałoby się zbliżyć do 6 litrów.

Jaką prędkość starasz się utrzymywać przy tych podróżach - wiem, że w DE można ponad pół trasy jechać 180-220km/h. Pozostała trasa to pewnie około 80-120km/h ze względu na ograniczenia.

Jechałem paroletnim Passatem z tymi prędkościami i ku mojemu zdziwieniu średnio wyszło 5.5l (150KM, manual, Kombi, dwie osoby + troche bagazy). Myślałem, ze te 6l powinno być spokojnie do osiągnięcia (a może i nawet 5.5) przy, co by nie mówić, dobrze zestopniowanej skrzyni biegów (czy to manual czy automat), chyba nie większym samochodzie i niskim współczynniku oporów powietrza Cx.
Dla mnie jest to o tyle ważne, że będę pewnie robił częściej długie trasy i wolałbym jednak kupić coś w miarę ekonomicznego.

Jaką prędkość starasz się utrzymywać przy tych podróżach - wiem, że w DE można ponad pół trasy jechać 180-220km/h. Pozostała trasa to pewnie około 80-120km/h ze względu na ograniczenia.

Jechałem paroletnim Passatem z tymi prędkościami i ku mojemu zdziwieniu średnio wyszło 5.5l (150KM, manual, Kombi, dwie osoby + troche bagazy). Myślałem, ze te 6l powinno być spokojnie do osiągnięcia (a może i nawet 5.5) przy, co by nie mówić, dobrze zestopniowanej skrzyni biegów (czy to manual czy automat), chyba nie większym samochodzie i niskim współczynniku oporów powietrza Cx.
Dla mnie jest to o tyle ważne, że będę pewnie robił częściej długie trasy i wolałbym jednak kupić coś w miarę ekonomicznego.

Średnio 160 - 190 kmh, czasem jak jest więcej miejsca to 200 się pojawi. Ostatnio testowałem to jak zatankowałem do pełna w Schaffhausen (Szwajcaria) to przy spokojnej jeździe do 150 max spokojnie do Zgorzelca dojadę, jak jadę szybciej to w międzyczasie muszę dolać za 10-15 euro żeby dojechać do PL.

Ostatnia edycja:
No tak ale to benzyna ;) Ja moim stelvio FE 280KM benzyna mam srednie z 14.5kkm ok 13.5l na podstawie tankowan załączam screen z fuelo. Rzadko jezdze przepisowo..
235.jpg

Przy tysiącu km miesiecznię można mieć 280 KM benzynowe i może palić 13.5 l.

No tak :) gdybym jeździł wiecej to bym brał diesla.. :)

Gdybyś jeździł po innych trasach (tak jak przedmówca) to na pewno nie miałbyś średniej 13.5 l/100km. Zrobiłem sobie dzisiaj niedzielny wypad na trasie Jaworzno-Facimiech przez A4 i powrót po 3 godzinach. Przed wyjazdem skasowałem Trip B. Prędkość przelotowa na A4 do bramek w Balicach ok. 160 km/h, za bramkami na obwodnicy Krakowa 140 km/h. Na zjeździe z A4 na Skawinę (ok. 60 km) średnia prędkość z komputera 97 km/h, średnie spalanie 10.1l/100km. Potem jakieś 12 km po lokalnych drogach i średnia prędkość spada do 85 km/h, a spalanie do 9.3 l/100km. Powrót tą samą trasą, ale A4 jak zwykle pod wieczór w niedziele mocno zatłoczona, mało kto ma ochotę zjechać z lewego pasa, nawet jak ma kawałek miejsca na prawym pasie, więc cały odcinek A4 zrobiony z prędkością 120-140km/h. Do tego dwa postoje po 2-3 minuty na bramkach. Efekt końcowy odnośnie średniej prędkości i średniego spalania widać na załączonych zdjęciach zrobionych po powrocie. Przykro mi, że znowu was rozczaruję, ale wiele więcej to się dzisiaj spalić nie dało :P
20190317641.jpg20190317642.jpg

No tak :) gdybym jeździł wiecej to bym brał diesla.. :)

Niekoniecznie. Ja liczyłem diesla - różnica w zakupie przy tym samym wyposażeniu wyszła 30 tys. Przynajmniej taką dostałem ofertę (diesle 2,2 210KM). Przy moim przebiegu oznacza to 5 lat jazdy, aby wyrównać różnicę w cenie aut. Zapłacę te 30 tys w paliwie co prawda, ale przy około 200 tysiącach auto zakończy karierę u mnie i będę szukał nowego.

Panowie, z tego co czytam Wasze wyniki, to muszę przyznać, że nie odbiegają one znacząco od moich osiągnięć. Oczywiście od raz zaznaczam, że podobnie jak większość tutaj jeżdżę płynnie, ale jednocześnie mam ciężką nóżkę ... wstyd by było nie wykorzystać możliwości takiego samochodu :)

No średnie 81km to pewnie miałbym takie wyniki ;) U mnie średnia prędkość przejazdu 144 wyszła z 4 bramkami po drodze + około 30 km w tym to nie autostrada..
287.jpg

Dobre:) godzinkę wcześniej na niecałych 300 km

No i elegancko :P Po to się kupuje Alfę.
Propsuję :)

Tylko uważaj bo przyjdzie Andrzejsr albo żuczek i powiedzą, że prawie wszystkich zabiłeś i jesteś mordercą i powinieneś zginąć na najbliższym drzewie. Już kupiłem popcorn i czekam :D

Mi ostatnio wychodzi ok 14 po mieście czyli ok 1-2l więcej niż zawsze ale dlatego że przełączyłem się prawie permanentnie na tryb D.

No średnie 81km to pewnie miałbym takie wyniki ;) U mnie średnia prędkość przejazdu 144 wyszła z 4 bramkami po drodze + około 30 km w tym to nie autostrada..
Mógłbyś jeszcze napisać, gdzie znalazłeś prawie 300 km pustej autostrady :) Mnie raz udało się zliżyć do takiej średniej prędkości na A1 na odcinku od Grudziądza do Łodzi, ale to było jeszcze w poprzedniej Alfie.

Mógłbyś jeszcze napisać, gdzie znalazłeś prawie 300 km pustej autostrady :) Mnie raz udało się zliżyć do takiej średniej prędkości na A1 na odcinku od Grudziądza do Łodzi, ale to było jeszcze w poprzedniej Alfie.

A1-ka właśnie Łódź - Gdańsk jest super. Kiedyś ok. północy ruszyłem z Waw nad morze i całą drogę można było gnieść bez ograniczeń. No i S-ka na Wrocław. Na tych dwóch odcinkach uzyskuję najlepsze wyniki.

A1-ka właśnie Łódź - Gdańsk jest super. Kiedyś ok. północy ruszyłem z Waw nad morze i całą drogę można było gnieść bez ograniczeń. No i S-ka na Wrocław. Na tych dwóch odcinkach uzyskuję najlepsze wyniki.
A to akurat a4.. odcinek Gdów-> krakow-> wroclaw (mam viatoll i a4go)

Zakładam że najbliższy termin kiedy można się spodziewać pustej autostrady to Wielkanoc;) Ja raz jechałem w Boże Narodzenie tez było pusto :) I co najważniejsze żadnych ciezarowek:)

Amortyzatory
Powrót