• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zużycie paliwa

Ostatnio w dwa dni trasa Dzierżoniów - Konin - Dzierżoniów wraz korkami w Kaliszu w obie strony, oraz jazda po Koninie, spalanie w Stelvio 7.5l/100km.

Nie, benzyna 2.0 280KM, MY2024. Paliwo 98 z stacji Moya. Jazda zgodnie z przepisami.

Nie, benzyna 2.0 280KM, MY2024. Paliwo 98 z stacji Moya. Jazda zgodnie z przepisami.
Zazdroszczę. Mi przy głaskaniu pedału gazu na krajówkach udało się raz zejść, jeśli dobrze pamiętam, do 8,7/100. Ale to była jazda bez zatrzymań i zgodnie z przepisami. Tortura ;) W korkach to już sobie nie wyobrażam. No ale może to różnica pomiędzy MY18 i MY24...

Brzmi jak "to nie możliwe".
A jeżeli rzeczywiście to chyba opłacałoby się myśleć co zmienili i koszt upgradu, nawet sprzętowego, powinien być opłacalny.
Ja mam tak samo jak Red_Sebald w my21.

ja mam Giulię MY2024 i średnie spalanie od nowości 10,75 litra (jakieś 75% miasto, 20% poza miastem, 5% ekspresówki)
Robiłem niedawno testy na tempomacie i wyszło w trybie A wg komputera przy 80kmh 5,7l, 100kmh 6,1l, 120kmh 7,8l, 137kmh 8,8l.
Ale wiadomo, równa jazda, jedynie przy najwyższej prędkości musiałem zahamować i przyspieszyć kilka razy, dlatego średnia mi nieco spadła od zamierzonej 140.
No i to wg komputera który zawyża mi spalanie o ok. 4%.

ja mam Giulię MY2024 i średnie spalanie od nowości 10,75 litra (jakieś 75% miasto, 20% poza miastem, 5% ekspresówki)
Robiłem niedawno testy na tempomacie i wyszło w trybie A wg komputera przy 80kmh 5,7l, 100kmh 6,1l, 120kmh 7,8l, 137kmh 8,8l.
Ale wiadomo, równa jazda, jedynie przy najwyższej prędkości musiałem zahamować i przyspieszyć kilka razy, dlatego średnia mi nieco spadła od zamierzonej 140.
No i to wg komputera który zawyża mi spalanie o ok. 4%.
Ja mam spalanie z ostatnich 30.000 km 12.7 l/100km. Dużo jeżdżę po zakorkowanej Warszawie, na trasie też raczej lewy pas, ale bez przegięcia. Stelvio pewnie pali jakieś 2l więcej od Julki więc wszystko się zgadza ;)

"na trasie też raczej lewy pas, ale bez przegięcia"

Coż, mi życie miłe, bo na krajowej 8, S8 i A4 wokół Wrocławia husarii lewego pasa nie brakuje. Nie rozumiem, tego "gnania po lewym". Można jeździć spokojnie mając zapas mocy pod maską. Jeżdżąc często tymi trasami, zauważyłem, że mamy samych mistrzów kierownicy. Nie ważne jakie auto, ważne aby wyprzedać wszystkich "bo mi się spieszy". Co jest złego w jechaniu prawym pasem równo i zgodnie z przepisami? Ale kto bogatemu ze świadomością, że jest najlepszym kierowcą zabroni braku wyobraźnii. Auta palą tyle na ile kierowca im pozwala. Ostatnio mialem okazję jechać na Śląsk (230km w jedną stronę z czego większość po A4 i A1) BMW X3 2.0d z 2025. Przy podobnej jeździe spaliło 8.9l/100km, bo to ciężka krowa.

"na trasie też raczej lewy pas, ale bez przegięcia"

Coż, mi życie miłe, bo na krajowej 8, S8 i A4 wokół Wrocławia husarii lewego pasa nie brakuje. Nie rozumiem, tego "gnania po lewym". Można jeździć spokojnie mając zapas mocy pod maską. Jeżdżąc często tymi trasami, zauważyłem, że mamy samych mistrzów kierownicy. Nie ważne jakie auto, ważne aby wyprzedać wszystkich "bo mi się spieszy". Co jest złego w jechaniu prawym pasem równo i zgodnie z przepisami? Ale kto bogatemu ze świadomością, że jest najlepszym kierowcą zabroni braku wyobraźnii. Auta palą tyle na ile kierowca im pozwala. Ostatnio mialem okazję jechać na Śląsk (230km w jedną stronę z czego większość po A4 i A1) BMW X3 2.0d z 2025. Przy podobnej jeździe spaliło 8.9l/100km, bo to ciężka krow
Ale nic złego w grzecznej jeździe prawym pasem. Nic nie pisałem o gnaniu na łeb na szyję, a jedynie o żwawszej jeździe, przy której często się wyprzedza (zważ, że do tego wystarczy w praktyce 140-150 km/h na autostradzie). Dyskusja jest o spalaniu, a opisanie stylu jazdy daje jakiś tam poziom odniesienia.

Ostatnia edycja:
mam bezpośrednie porównanie stelvio MY 2108 i MY 2024 2.0.280 koni - różnica sięga około 2-2,5 litrra w zależności od warunków jazdy na korzyść MY 2024- w tym drugim łatwiej schodzić w dół przy delikatnej jeździe.

Amortyzatory
Powrót