• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Kurynio napisał, że do AA konieczny jest kabel. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś coś innego ;)

Po to, żeby pokazać, że skoro w Giulietcie można Spotify puścić po BT, to raczej mało prawdopodobne jest, że w Giluii nie. A z kontekstu poprzedzających postów wynika, że Spotify w Gilulii Spotify tylko po kablu. Po to.
przeczytaj jeszcze raz posta od Kurynio na którego odpowiedziałeś :)

Ale kolega Gwid chyba jak widać po napisie sedan wstawił cennik Giulii nie Stelvio

Według moich informacji cena bazowa Stelvio Veloce 2.0 280KM Q4 MY20 to 231.000zł brutto ale sam już nie wiem komu wierzyć bo zeznania sprzedawców są różne.

Zgadza się - 231k

- - - Updated - - -

tu się mylisz, inne radio + dodatki. nieopłacalne totalnie

Tzn.? Czy prócz braku navi różni się wtedy coś jeszcze? Wygląd/funkcjonalność?

- - - Updated - - -

Wrócę do pytania, bo odpłynęło w dal..

Czym są poniższe, bo mam już wątpliwości..

377 Alfa Dynamic Suspension FSD (zmienna charakterystyka pracy amortyzatorów)

SDD System zawieszenia sportowego Alfa Active Suspension

To drugie wydaje mi się było z jakimś pakietem bodajże performance razem z łopatkami i blokada dyfra. Samo rozwiązanie polega na tym, system ciągle analizuje jak jedziesz i dostosowuje pracę amortyzatorów w sensie twardość.
To pierwsze to chyba nic innego jak dodatkowo usztywnione zawieszenie w trybie dynamic, ale z opcją zmiękczenia poprzez przycisk z symbolem amortuzatora na pokrętle DNA
P.S. albo odwrotnie :D

Jaka jest różnica w graniu pomiędzy: STD-8 głośników/10 głośników/Harman?
Po przeanalizowaniu kilku forów zagranicznych i dyskusji w dedykowanym wątku na alfaholikach ja doszedłem do wniosku, że
nie warto dopłacać do HK gdyż zestaw rozszerzony 10-głośnikowy gra zupełnie przyzwoicie (niektórzy twierdzą że lepiej). Chyba żeby przyszpanować okrągłymi
zaślepkami z logiem HK na przednich drzwiach. Sam posiadam zestaw podstawowy i wiedząc, że magnesy są tam średnicy 5-złotówki, póki co
nie widzę potrzeby upgrade-u i jestem zadowolony. Wersja pośrednia powinna sprostać wymaganiom większości audiofili.

Co do audio, też słyszałem że optymalnym rozwiązaniem jest pośredni, ale to podkreślam słyszałem. U siebie mam HK, gra ogólnie ok, ale moim zdaniem, chyba nie do końca z wytłumieniem bo przy specyficznych kawałkach potrafi się wzbudzić. U żony jest B&O i chyba nie za 6k dopłaty tylko jakoś 4,5k i moim zdaniem gra lepiej, w poprzednim aucie miałem Cantona, to jednak HK moim zdaniem jest lepszy

Telefon i kabel. AA nie działa w Alfie po BT.

Jeśli w politowych alfach też będzie trzeba podłączyć kabel do AA to byłby to dla mnie kolejny argument,że nie opłacało się czekać i dobrze zrobiłem.

To drugie wydaje mi się było z jakimś pakietem bodajże performance razem z łopatkami i blokada dyfra. Samo rozwiązanie polega na tym, system ciągle analizuje jak jedziesz i dostosowuje pracę amortyzatorów w sensie twardość.
To pierwsze to chyba nic innego jak dodatkowo usztywnione zawieszenie w trybie dynamic, ale z opcją zmiękczenia poprzez przycisk z symbolem amortuzatora na pokrętle DNA
P.S. albo odwrotnie :D

To chyba jednak odwrotnie, bo teraz patrzę na wykaz mojego wyposażenia i mam tylko SDD, a mam zmiękczane amory guzikiem na DNA.
Poza tym w opcjach nowej Giulii (w starej pewnie też) nie ma "377" - oba są tylko w Stelvio, więc widać stosuje się to tylko w "terenówkach".

Teraz pytanie - kto u siebie ma "377 Alfa Dynamic Suspension FSD (zmienna charakterystyka pracy amortyzatorów)"?
Jak to działa? Warto? Koszt 2000, więc umiarkowany.

- - - Updated - - -

Chyba znalazłem super film o FSD :D
https://www.youtube.com/watch?v=fVB2147WiQs

Nie mam ale właśnie dostałem na tydzień Q która to ma i jest bosko. Niesamowite utwardzenie, jeśli chcesz czasem pojechać po serpentynach czy na tor to „must have”

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie mam ale właśnie dostałem na tydzień Q która to ma i jest bosko. Niesamowite utwardzenie, jeśli chcesz czasem pojechać po serpentynach czy na tor to „must have”

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mówisz o FSD czy SDD?
Ps. Kto rozdaje Q na tydzień?

- - - Updated - - -

Poza tym moje pytanie bardziej w drugą stronę idzie.. czy jeżdżąc po dziurach FSD poprawia odczuwalnie komfort?

Co do audio i HK to u mnie jest tak:
1. Trzeba go porządnie wygrzać, po wyjeździe z salonu grało jak kieszonkowe radyjko, z czasem jest tylko lepiej,
2.Bardzo duzo zależy od źródła, jest kolosalna róznica pomiędzy stacjami radiowymi , formatem pliku itp.
3.Po aktualizacji do najnowszego softu gra lepiej.
4.Przednie głosniki w drzwiach są kiepsko zamocowane, trzeba by to rozebrać , wzmocnic i wygłuszyć

A zadałem pytanie konsultantowi:)
Pokaż załącznik 265361

Może ten gruby łysy wiecznie uśmiechnięty będzie wiedział więcej niż ten młodzik? :) :)
Tak na serio to żenada co pisze "konsultant", ponieważ dealerzy (przynajmniej ci, którzy są zainteresowani sprzedażą a w Alfie różnie z tym bywa), już pod koniec grudnia mieli cenniki i specyfikacje, także gość chrzani od rzeczy, nie wiem po co gość na tej stronie alfy "wyskakuje".

Ostatnia edycja:
1. zauważył ktoś że nie ma czujników parkowania w katalogu? jest kamera i czujniki tył a przodu nie ma. jak było w 2019 jak konfigurowaliście?
2. jakie są dodatkowe dwie płaszczyzny fotela elektrycznego bo dodali zmianę z 6 na 8 w przypadku elektryki.
3. są jakieś problemy z podgrzewaniem tylnej kanapy? ktoś to brał? jest osobny przycisk czy z panelu to się jakoś uruchamia?
4. czy ktoś płacił za obszycie nicią innego koloru paneli bocznych i drzwi? to jakiś bajer? nie zaznaczałem tego a mam.
5. czy laminowana jest tylko przednia szyba żeby obniżyć hałas czy boczne też bo w konfiguratorze nie ma opcji bocznych. są one w standardzie? całe 3 db podobno różnicy

5. czy laminowana jest tylko przednia szyba żeby obniżyć hałas czy boczne też bo w konfiguratorze nie ma opcji bocznych. są one w standardzie? całe 3 db podobno różnicy

przednia szyba to jest przecież standardowo laminowana, w każdym aucie. Jak rozumiem chodzi o jakieś dodatkowe wygłuszanie? Boczne to by miało sens, bo one są tylko hartowane

W cenniku jest opcja „Przednia szyba laminowana”, o ile pamiętam za boczne szyby miał odpowiadać „Pakiet redukcji hałasu w kabinie” za całe 400 zł.

Amortyzatory
Powrót