• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Jest też inne info, jakie otrzymałem, że tabletu nie będzie, a jedynie nakładka infotainment się zmieni. Pożyjemy, zobaczymy

Co do zbliżającego się liftingu czy tam MY23, ze zmian które są już znane, czyli:
LED matrix
Bezprzewodowy AA/CP
Wirtualne zegary
Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym z salonu, co potwierdziło się jeszcze w innym salonie, ma być zmieniony infotainment na ten zbliżony, jak nie ten sam co w Tonale. Czy będzie to wystający tablet, nie wiem. Jednak biorąc pod uwagę kształt deski, to raczej go nie wkomponują

Mało istotne
Mało istotne
G***o
Mało istotne

Jak dla mnie spoko :).

Ooo AR wchodzi we współczesność? :)

Akurat te światła LEDowe to wg mnie będzie bardzo dobra zmiana. I nie chodzi już tylko o wygląd ale o jazdę w nocy. Przesiadając się z 500Xa z pełnymi LEDami z przodu (30kkm przejechane) na Giulię z xenonenm 35W skrętnym (8kkm przejechane) ja widzę różnicę na plus jeśli chodzi o komfort podróżowania o i po zmierzchu w tej 500tce.
Pozostałe zmiany to jakieś pierdoły, ale może dzięki temu samochód trafi w gusta osób do tej pory omijających tą markę.

To się okaże, zależy jakie te LEDy wsadzą, niekoniecznie muszą być jak w 500. Xenony też można wsadzić lepiej świecące i będzie git. LED to teraz punkt honoru wszystkich producentów jakby to było najważniejsze w samochodzie. Dla mnie lepiej jakby wsadzili kamery 360 albo poprawili czujniki dookolne - samochód duży (Stelvio) a widoczność taka sobie.

LEDy czy AndroidAuto spoko, ale co z HUDem czy własnie kamerami dookoła? To są rzeczy, które mają w zasadzie wszystkie konkurencyjne auta i sporo aut z niższych klas.

Cześć .
Powrócił w moim przypadku temat zakuli Stelvio po nieudanym zakupie w końcu 2021r. jest możliwość zrobić to teraz , nie byłem w temacie , ale widzę , że alfy mocno podrożały była na oku veloce ti teraz dostępne co najwyżej veloce . Dostępność na runku widzę spora modelu veloce auta od ręki na serwisach aukcyjnych czy w tej wersji jakieś zmiany co do modelu 2021r. ? Leasing dostępny ze stała stopą , veloce na oto w granicach 250k wiec i jakieś rabaty dają …

Cześć .
Powrócił w moim przypadku temat zakuli Stelvio po nieudanym zakupie w końcu 2021r. jest możliwość zrobić to teraz , nie byłem w temacie , ale widzę , że alfy mocno podrożały była na oku veloce ti teraz dostępne co najwyżej veloce . Dostępność na runku widzę spora modelu veloce auta od ręki na serwisach aukcyjnych czy w tej wersji jakieś zmiany co do modelu 2021r. ? Leasing dostępny ze stała stopą , veloce na oto w granicach 250k wiec i jakieś rabaty dają …

Jedyne, co zmienono, to ograniczono możliwości konfiguracji :). Ostatnie zmiany były w roku 2021 i były to jakieś pierdółki poprawiające aerodynamikę w podłodze.

Zrobiono jeszcze lifting ceny. Teraz bym nie kupił, bo jest dla mnie pewna granica przyzwoitości ile można wydać na samochód. Dzisiaj pewnie zostałoby do wyboru tylko Tonale.

siła nabywcza twoich pieniędzy, od czasu wprowadzenia poliftów 3 lata temu spadła znacznie - uwzględnij to. składając ze sobą inflację r-r za październik dane GUS 2022/2021/2020 o 17.9, 6.8 i 3.1% odpowiednio, wychodzi 29.8% (1.298 współczynnik wyliczony jako przemnażanie rocznych współczynników a nie dodawanie co byłoby błędem matematycznym), więc możnaby się spodziewać że auto które 3 lata temu w cenniku kosztowało 250tys, dziś powinno 324.5 tys. Tak chyba to nie wzrosło co? Byłoby lepiej ale rozdawnictwo populistów przy korycie dla utrzymania władzy i niekompetencja Glapińskiego spowodowały, że cebuliony poleciały na łeb na szyję.

Z niego musi być naprawdę geniusz. Wpływać na inflację na całym świecie, szacun.

Tak tez myślałem , jest do przejecia kilka cesji leasingu veloce ti , ale wartość jaka wychodzi jest dużo większa niż zapłacili w zeszłym roku , a to znowu nie jakaś mega edycja limitowana była . Veloce dostępne od ręki na stocku w granicach 250k zł , ale słabe wyposażenie dodatkowe . Przy tej kwocie ociera się używana Q , ale nie wiem jak z uważana alfą , wytrzymałość silnika i inne podzespoły …

Są Stelvio Veloce z lakierem metalik, zaciskami w kolorze z pakietem Asystent Kierowcy Plus oraz pakietem Premium ( audio Harman&Kardon + obszycie deski skórą ) za 240 tys zł od ręki bez przebiegu. Myślicie, że spadną za 2-3 miesiące w przede dniu modeli po ostatnim lifcie? Za 210-220 bym taką powyższą brał.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mogą spaść, a może ich w ogóle nie być, a ceny po liftingu wywalą ze 30tys. w górę, Twoje ryzyko :). Ja bym osobiście kupował wersję sprzed liftu, bo lift nic specjalnego nie wprowadza, a psuje zegary i te nowe światła średnio wyglądają (chociaż pewnie świecą lepiej).

Mogą spaść, a może ich w ogóle nie być, a ceny po liftingu wywalą ze 30tys. w górę, Twoje ryzyko :). Ja bym osobiście kupował wersję sprzed liftu, bo lift nic specjalnego nie wprowadza, a psuje zegary i te nowe światła średnio wyglądają (chociaż pewnie świecą lepiej).

Dlatego czekam jeszcze miesiąc, dwa - trochę tego na Otomoto jest, może któryś dealer zrobi promkę ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Z niego musi być naprawdę geniusz. Wpływać na inflację na całym świecie, szacun.

przeciez pisze o sike nabywczej zlotowki, mozesz to rozbic na spadek kursu cebulionów do eur/usd oraz inflacje w strefie euro czy usa, wyjdzie podobnie.

Ja np za wylryki, zlacza czy mikrokontrolery place 3x wiecej niz 3 lata temu, mimo ze biore większe ilości zeby miec lepszy price breakdown. Cebuliony stracily srednio 30% w 3 lata, to co cena auta ma byc podobna jako liczba cebulionów?

Może któryś z forumowiczów ma jakieś dojścia/znajomości w AR i pomógłby mi taki zakup poczynić . Będę zmuszony brać to co jest od ręki warunek kolor czarny i pewnie veloce . Leasing fabryczny jest na Ok poziomie to nie będę szukać po bankach , ewentualnie jakaś negocjacja ceny wyjściowej bo jak na te czasy sporo tych aut widnieje nawet nowe z 2021r. …

przeciez pisze o sike nabywczej zlotowki, mozesz to rozbic na spadek kursu cebulionów do eur/usd oraz inflacje w strefie euro czy usa, wyjdzie podobnie.

Ja np za wylryki, zlacza czy mikrokontrolery place 3x wiecej niz 3 lata temu, mimo ze biore większe ilości zeby miec lepszy price breakdown. Cebuliony stracily srednio 30% w 3 lata, to co cena auta ma byc podobna jako liczba cebulionów?

Pytanie było inne. W jaki sposób Glapiński wpływa na inflację, np. w Holandii, obecnie chyba około 17% i to w Euro.

Pytanie było inne. W jaki sposób Glapiński wpływa na inflację, np. w Holandii, obecnie chyba około 17% i to w Euro.

No patrz! To jak w Holandii, w Euro (jak to sam zauważyłeś) jest inflacja, to my też musimy mieć?
To właściwie czemu nie wprowadziliśmy jeszcze tego Euro? Bo myślałem, że właśnie po to, żeby się zabezpieczyć przed takimi akcjami...

Myślałem też, że inflacja bierze się z drukowania pieniędzy i rozdawania ich obywatelom, czekaj, to chyba 500+ się nazywa? Ale ja tam głupi jestem, Glapiński jest mądry, on na pewno wie co robi!

Amortyzatory
Powrót