Wymiana zegarów Giulia

Czyli kupiłeś też ten testowy..to ten z Allegro?
Z moim przebiegiem prawie się zgrywa idealnie :D
Szkoda, że się nie przejechałeś, żeby sprawdzić jak ten prędkościomierz się zachowuje.
Daj znaka czy usunąłeś błędy.

no właśnie. [MENTION=79678]kozak[/MENTION] wysłał mi screenshoty z MESa - sprawdziłem z ciekawości kody HW i wersje software wg service newsa (z ostatnich dni) do updatu zegarów (które to updaty wg procedury trzeba zrobić po wymianie radia - service news 55.004.19), stąd mam listę różnych możliwych hardwarów i wersji SW . dla Giulii/Stelvio są wymienione 4y modele liczników i nie ma takiego numeru hardware jak u kolegi, a kolejna sprawa że firmware jest jakiś staroć 0504, podczas gdy dla wszystkich centralek najstarszy oficjalnie wymieniony to 0701 lub 0702 w zależności od modelu liczników, a najnowszy to 2039 lub 203C (i np taki ja mam w swojej Giulii po ostatnim updacie w ASO).

allegro/ebay są pełne (właściwie w 2016r było juz na pęczki części do Giulii, nawet więcej niż dzisiaj) potestowych/prototypowych części do Giulii, wtedy głównie do Q bo ją najpierw tworzyli i tam pewnie było dużo więcej prototypów i odpadów. pytanie teraz tylko czy da się mimo wszystko zupdatować takie zegary np do nowszego/oficjalnego firmwaru (Witech2, albo zgrywanie czymś, albo przelutowanie z obecnych działających zegarów pamięci/procka czy co tam siedzi) i coś z nimi jeszcze zrobić żeby zadziałały w zwykłych autach produkcyjnych? Tylko tego oficjalnie się nie dowiemy, można albo próbować, tracić czas i pieniądze albo robić jakiś rzeźby z lutowaniem/przekładaniem, a wszystko z niepewnym efektem.

Czyli kupiłeś też ten testowy..to ten z Allegro?
Z moim przebiegiem prawie się zgrywa idealnie :D
Szkoda, że się nie przejechałeś, żeby sprawdzić jak ten prędkościomierz się zachowuje.
Daj znaka czy usunąłeś błędy.
jeździłem, predkosicomierz wariuje, jedziesz stala predkoscia, pokazuje 90 a za chwile 88, po chwili 92.
jezyk wariuje, przestawisz jezyk, i czasem pod odpaleniu auta znowu wskakuje wloski.
Proxi nic nie daje.

Ja ten swoj oddaje i biore na probe z wersji produkcyjnej.
druga sprawa, widac ze nie jest niedopracowany, wskazniki od paliwa i temp nie sa w calosci podwswietlone.

fajnie wyglada, ale nic poza tym ;)

p.s.
po włożeniu starego licznika, automatycznie zaktualizował sie przebieg.

Ostatnia edycja:
jeździłem, predkosicomierz wariuje, jedziesz stala predkoscia, pokazuje 90 a za chwile 88, po chwili 92.
jezyk wariuje, przestawisz jezyk, i czasem pod odpaleniu auta znowu wskakuje wloski.
Proxi nic nie daje.

Ja ten swoj oddaje i biore na probe z wersji produkcyjnej.
druga sprawa, widac ze nie jest niedopracowany, wskazniki od paliwa i temp nie sa w calosci podwswietlone.

fajnie wyglada, ale nic poza tym ;)

p.s.
po włożeniu starego licznika, automatycznie zaktualizował sie przebieg.

Czyli z moim będzie pewnie to samo, tym bardziej, że coś też o tym podświetleniu słyszałem.
Jak rozumiem, zaktualizował się o to co przejechałeś na drugim liczniku?
Cóż...może ewentualnie czerwone wskazówki warto przełożyć?
A tak w ogóle to jak się zabrać do wyciągnięcia licznika? Ja pewnie skończę na wymianie tarcz.

Czyli z moim będzie pewnie to samo, tym bardziej, że coś też o tym podświetleniu słyszałem.
Jak rozumiem, zaktualizował się o to co przejechałeś na drugim liczniku?
Cóż...może ewentualnie czerwone wskazówki warto przełożyć?
A tak w ogóle to jak się zabrać do wyciągnięcia licznika? Ja pewnie skończę na wymianie tarcz.
Zaślepka pod zegarami i później 2 śruby.
5min roboty

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Licznik Europa, produkcyjny.

Błąd speed limiter...
Proxi zrobione.
Ale z takim błędem mogę jeździć [emoji6]

Ktos wie czy do licznika można dopisac poprawny vin? Czy to przez aso trzeba?

P.s. Błąd zniknął po kilkikrotnym odpaleniu auta
350.jpg
351.jpg

Ostatnia edycja:
Vin-u nie zmienisz z zewnątrz. tylko programowanie pamięci mikrokontrolera.

Jakie korzyści niesie wymiana licznika od ARGQ do ARGV-S :confused:

Jakie korzyści niesie wymiana licznika od ARQ?
Auto staje się tak szybkie jak Q [emoji16]

A tak poważnie to miałem mały tft, a nie ma na wtórnym zwykłych zegarów z duzym tft. Stąd wziąłem od Q.

Trzeba sprawdzić schemat podłączenia licznika, prawdopodobnie Speed limiter pracuje na innej ścieżce.

Trzeba sprawdzić schemat podłączenia licznika, prawdopodobnie Speed limiter pracuje na innej ścieżce.

Skąd te mądrości na innej ścieżce. Wszystko odbywa się cyfrowo po canie.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Licznik Europa, produkcyjny.

Błąd speed limiter...
Proxi zrobione.
Ale z takim błędem mogę jeździć [emoji6]

Ktos wie czy do licznika można dopisac poprawny vin? Czy to przez aso trzeba?

P.s. Błąd zniknął po kilkikrotnym odpaleniu auta
350.jpg
351.jpg

ASO dopisze ci vin jak będziesz miął znajomego w serwisie. Zamienili ci licznik bez problemu z alegro.

Tak, wymienił bez problemu. W sumie nie wiem czy, do czegoś ten vin potrzebny.

tyko zauwazylem ze wskazowki są rozjechane.
predkosciomierz jest ponizej 0, i podczas jazdy nie pokazuje tyle samo co na wyswietlaczu...
da rade ją obrócić dookoła w lewo i ustawić ?

Za szybko pochwaliłem [emoji16] speed limiter znowu wywaliło.
Ale to nie jest ten który się aktywuje z radia, bo tamten działa.

358.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót