Wymiana zegarów Giulia

dk08012

Nowy
Auto
AR Giulia 2.2 ZF 8HP
Ostatnia edycja:
temat w trakcie rozwoju na forum u włochów, póki co problemem może być przebieg w samym liczniku.
chociaż ktoś gdzieś pisał że włożył zegary od Q ( nie wiem czy czasem nie u nas ktoś pisał)

temat w trakcie rozwoju na forum u włochów, póki co problemem może być przebieg w samym liczniku.
chociaż ktoś gdzieś pisał że włożył zegary od Q ( nie wiem czy czasem nie u nas ktoś pisał)

Kolego, a mógłbym prosić o podlinkowanie ? Powiem szczerze szukałem i jakoś nic na ten temat nie znalazłem.

możesz włożyć działają bez problemu tylko przebieg jest licznikowy, 10 min roboty

Teraz jestem na etapie własnie wymiany bo zepsułem wskazówkę od obrotomierza. Wyjąłem włożyłem i nie działa.

Ciekawe czy ci co robią korekty liczników by tego nie ogarnęli żeby przebieg się zgadzał [emoji6]
ale z tego co piszą koledzy z włoch, to nie takie proste, jeśli przebieg nie zgadza sie ( licznik/komp) to auto ponoć nie odpali.

https://forum.clubalfa.it/threads/sostituzione-tft-3-5-con-7.120924/page-2

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

BAJKI po włożeniu nowego licznika wszystko działa przebieg jest w liczniku jak miałeś mniejszy to mes do przodu ci nabije do tylu to już trzeba w pamieći grzebać.

BAJKI po włożeniu nowego licznika wszystko działa przebieg jest w liczniku jak miałeś mniejszy to mes do przodu ci nabije do tylu to już trzeba w pamieći grzebać.
Czyli co, kupisz z mniejszym przebiegiem to po włożeniu wskoczy aktualny?

Na każdym kąciku a wiele mam doświadczeń w tej mierze to polak na wszystkim sie zna i odpisuje.
Ja nie dyskutuje teoretycznie tylko praktycznie. Napisałem co wiem z doświadczenia własnego i mojego auta.

Na każdym kąciku a wiele mam doświadczeń w tej mierze to polak na wszystkim sie zna i odpisuje.
Ja nie dyskutuje teoretycznie tylko praktycznie. Napisałem co wiem z doświadczenia własnego i mojego auta.

Powiedz proszę jaki miałeś przebieg na starym liczniku, a jaki kupiłeś w nowym? Czy włożyłes ten sam model licznika i po prostu nie zadziałał, czy to był własnie ten z wiekszym wyswietlaczem ?

Ostatnia edycja:
Nie łapie twoich myśli co ja miałem i mam to nie ma znaczenia. Fakt jest taki jak opisałem wcześniej przebieg jest w liczniku jaki kupisz taki będziesz miał przebieg.

Czyli co, kupisz z mniejszym przebiegiem to po włożeniu wskoczy aktualny?

w Giulii (z resztą nie tylko, w 159/Giulietcie też) przebieg zliczany jest w kilku komputerach (sprawdź sobie MESem, masz), każdy innym trochę algorytmem więc się różnią o parę % wskazania. ten który wyświetla licznik jest najbardziej widoczny, ale ciągle w innych bedziesz miał niezgodne dane. zwracam na to uwage tylko po to, bo przy odsprzedaży albo potem na jakimś serwisie nabywca może się kapnąć i moze trzeba się będzie tłumaczyć bo zacznie robić burzę albo straszyć prawnikami. dlaczego? o ile się orientuję, to po zmianie licznika masz obowiązek pojechać na SKP i wpisać fakt i przyczynę w historię samochodu - to wg nowego prawa (wchodziło w zeszłym roku czy jakoś tak?). to chyba nie problem czy wielki koszt, ale jest obowiązek to zrobić

Jak nie ma opcji zrownac przebiegu to nie będę kombinował z wymianą

Amortyzatory
Powrót