Wymiana zegarów Giulia

naturalnie że jest możliwe i często jest to wykorzystywane że do 50-80 km/h jest wskaźnik dokładniejszy. Powyżej ma mniejszą " rozdzielczośc ".Licznik z czerwonymi wskazówkami jest z testówki i za kilkanaście lat może być niezłym rarytasem.

Panowie gdzie szukać takich zegarów z dużym wyświetlaczem do 2.2 ? W ASO ~5k ? :)

Aso albo trzeba czekać na jakieś rozbitki [emoji6]

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

naturalnie że jest możliwe i często jest to wykorzystywane że do 50-80 km/h jest wskaźnik dokładniejszy. Powyżej ma mniejszą " rozdzielczośc ".Licznik z czerwonymi wskazówkami jest z testówki i za kilkanaście lat może być niezłym rarytasem.

Ok. Pytanie więc gdzie jest "program" do zegarów?
A) W nich samych, czyli podłączając testowe do normalnego samochodu będą działać poprawnie (ze zmienną "rozdzielczością"),
B) W komputerze samochodu, więc testowy licznik będzie wskazywał błędnie?

zegary są podłączone do can i biorą wszystkie informacje bezpośrednio ze sterowników np prędkość z abs itd. Zegary wiedzą co i jak pokazać .

faktycznie, looknąłem na schemat, masa/zasilanie i tylko wszystkie CAN-y podłączone, jak dla mnie na 99% powinno zadziałać plug&play. trzebaby jeszcze potwierdzić poinout dla wersji 2.9 (looknąłem tylko 2.0) no i założyć (raczej słusznie), że nie chciało się Włochom nic zmieniać jeśli chodzi np o skalę/zakres dla prędkości czy innych jeśli chodzi o reprezentację cyfrową różnych parametrów które licznik wyświetla.

zaryzykowałem i wzialem zegary, zobaczymy czy pójdzie wszystko gładko ;) dam znać. przebieg maja podobny do mojego, wiec pcozekam az przekrocze i przeloze i sprobuje dobic mesem do tego co bedzie w aucie.

czy można jakos podpiąc zegary "na stole " ? nie moge sie dostac do elerana... moze ma ktos schemat kostki w zegarach ?

Wrzuciłem na szybko, ale licznik ma zapisany konfiguracje auta. Nie zrobiłem proxi, czy po zrobieniu język będzie pl i błędy znikną? Auto odpala. Obroty są dobre.
182.jpg
183.jpg

a już wyjąłem, bo przebieg migał, nawet nie jeździłem. a po proxi znikną błędy ? wogóle licznik ma zapisaną konfigurację poprzedniego samochodu, bo non stop błąd blind spot, ja go nie mam, ale widać w tamtym było.
liczniki idą w tył po obd ;)

Ostatnia edycja:
No to jednak nie idzie wszystko tak kolorowo. Po zrobieniu proxy licznik nadał ma błędy.
Jak wchodzę w błędy to jest ich masa... Między innymi nie wykryto komputera itp.
SA tylko 3 ekrany, główny z prędkością, drugi z trip, i trzeci ze słupkami. Podejrzewam że trzeba mu zrobić update, tylko gdzie? [emoji16] W ASO raczej bez szans pewnie.

Jestem umówiony z magikiem od liczników który ma obniżyć przebieg do tego do mam w aucie z ciekawe czy poradzi sobie z resztą błędów.
206.jpg

Amortyzatory
Powrót