• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana zegarów Giulia

tak bylo dotychczas w kazdej alfie - dla mnie zadna sensacja bo tego dokladnie sie spodziewalem. FYI, tak dodam dla sprytnych - tricki w stylu ustawie na 999999km zeby przekrecic licznik nie dzialaja - zawsze o tym bylo info w MESie, tym bardziej ze inne kompy i tak maja swoje wpisy wiec latwo to wykryc chocby MESem.

masz bezposredni kontakt do Yaniego (autora MESa), czy pisales na forum MESa? ja pare razy probowalem przez forum MES wyciagnac cos od autora, albo sugerowalem dodanie brakow ktory byly np w AlfaOBD (to jeszcze w 159/Giulietcie) ale nie odpisywal i nie dodal nic. teraz jego znajomy ma mnie dopiero sprobowac bezposrednio skontaktowac, bo chcialem z nim pogadac o updatach do Giulii/Stelvio, przeslac mu do interetacji swoje zrzuty hex-a Proxi po tym jak przestal mi odjezdzac fotel a algorytm ladowania aku zostal zmieniony zeby zinterpretowal zrzut (2 bajty sie zmienily) i ewentualnie wprowadzil dodatkowe ustawienia w MESie na to (dzieki czemu wielu by moglo sobie pokonfigurowac auto pod siebie). to samo jesli chodzi o aktywacje AA/CP i dodanie brakujacych kodow ISO modulow w nowszych autach (np. u mnie kilku nie rozpoznaje, niby czyta parametry, ale balbym sie robic np proxi z obecna wersja u siebie). jest jeszcze nowa sprawa aktywnej diagnostyki/proxi w autach z SGW - da sie wykupic za 1EUR/h dostep na stronach FCA dla niezaleznych programow (innych niz Witech), tylko nie wyjasniaja jak to ma niby dzialac (pewnie jakis kod tymczasowy?) - tylko MES nie ma jeszcze wsparcia dla takiego odblokowania.

Pisałem do HP factory.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

raczej do PMFactory:) cos dzisiaj mylisz nazwy (juz drugi raz)

Pisze tylko jak coś wiem z doświadczenia własnego.Tak jak pisałem wcześniej wkładasz licznik jak każde dołożone w fiatach urządzenie miga licznik km że błąd.
Km są w liczniku mesem do przodu zrobisz ile chcesz. Do tylu to tylko pamieć i wiedza.
Na koniec musisz zrobić proxy. Proste żadna filozofia.

A po zrobieniu proxi i podniesieniu km, stan licznika przestaje migac?

Pisze tylko jak coś wiem z doświadczenia własnego.Tak jak pisałem wcześniej wkładasz licznik jak każde dołożone w fiatach urządzenie miga licznik km że błąd.
Km są w liczniku mesem do przodu zrobisz ile chcesz. Do tylu to tylko pamieć i wiedza.
Na koniec musisz zrobić proxy. Proste żadna filozofia.
dobrze że potwierdziłeś. z ciekawości przeczytałem Twoje wpisy od początku wątku, i jakoś tak trochę mgliście wyszło że chyba nikt nie załapał że zmieniałeś licznik na inny. coś pisałeś o tym że wyjmowałeś, coś że uszkodziłeś wskazówkę, ale nie do końca było wiadomo o co chodzi - może zmiana tarcz (skoro masz auto z USA) czy inne kosmetyczne zabiegi - różne rzeczy ludziom przychodzą do głowy. prośba na pszyszłość - napisz 2 zdania więcej, będzie jasne o co chodzi. wiesz, forum się czyta szybko, czasem w trakcie robienia czegoś, podobnie się odpisuje. to nie publikacja gdzie ludzie ważą każde słowo i 10x sprawdzają wszystko.

A jak ktoś ma stare zegary, dacie radę je rozebrac zobaczyć czy można sam tft podmienić?

A potrafi ktoś wyjaśnić ten licznik?
Skąd się taki bierze?
Chodzi o ten z czerwonymi obramówkami (nr na liczniku 50536059)- ma zupełnie irracjonalne rozmieszczenie cyfr, zwłaszcza prędkości.
Pozostałe 2 zdjęcia pochodzą fabrycznych QV.
1.jpg2.jpg3.JPG

Kupiłeś go może na allegro? Bo wisiał niedawno i się nad nim zastanawiałem [emoji6]

Pewnie jakaś specjalna wersja skoro wskazówki czerwone

Chodzi o ten z czerwonymi obramówkami (nr na liczniku 50536059)- ma zupełnie irracjonalne rozmieszczenie cyfr, zwłaszcza prędkości.
wg ePera jest Availability: Replaced product i nie ma zadnych linków do aut w których był oficjalnie stosowany. Zgaduję że to wersja z jakiś prototypów, wersji przedprodukcyjnych?

[MENTION=80719]marekkoczta[/MENTION], pytanko trochę w temacie a trochę nie. Skoro grzebałeś w swoim liczniku masz pewnie wiedzę jak on wewnątrz jest zbudowany. da się przełożyć obrotomierz z prędkościomierzem? nie ma bata, nie mogę się przystosować po 24 latach jeżdżenia autami w których byłona odwrót, a do tego jeszcze co jakiś czas śmignę Giuliettą żony czy jakimś autem z wypożyczalni, i wiecznie się gubię:)

Ostatnia edycja:
Przełożyć sie da ale nie będzie działać przecież tam jest inna elektronika może na upartego jakoś kabelkami .....................

Kupiłeś go może na allegro? Bo wisiał niedawno i się nad nim zastanawiałem [emoji6]

Pewnie jakaś specjalna wersja skoro wskazówki czerwone

Kupiłem w zeszłym roku od znajomego.
Jakby był ktoś zainteresowany, to oddam za dobrą kasę.

- - - Updated - - -

A jak ze ściąganiem wskazówek, żeby ich nie popsuć, jakieś...wskazówki? :D

Przełożyć sie da ale nie będzie działać przecież tam jest inna elektronika może na upartego jakoś kabelkami .....................
pytałem o to czy są jako osobne moduły np na kabelkach, że moznaby je np przekręcić. jeśli jest jedno PCB to sprawa Ciut się komplikuje bez druciarstwa i przeróbek i takie coś mnie nie interesuje. no więc, mam rozumieć że jest jedno PCB?

wg ePera jest Availability: Replaced product i nie ma zadnych linków do aut w których był oficjalnie stosowany. Zgaduję że to wersja z jakiś prototypów, wersji przedprodukcyjnych?

Myślicie, że ten licznik może być tak skonstruowany iż wskazówka prędkościomierza będzie się przesuwać z różnym "postępem"?
Czyli im większa prędkość, tym mniejszy posuw wskazówki?

Std. każdy licznik ma chyba równy podział czyli np. każde 10 km, to 1 cm ruchu wskazówki (tak jest czy się mylę?).
Natomiast we wstawionym liczniku z czerwonymi wskazówkam podział nie jest równy, czyli początek jest np. 10km=1cm, a później 20km=1cm itd.
Stąd powyższe pytanie.

Amortyzatory
Powrót