• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wykresy z hamownii naszych alf

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No i dziękuję za konkretną odpowiedź, która odnosi się do tematu. A jak widać w cytowanym przeze mnie fragmencie odnosiłem się do innego posta ;)

Zalecam więcej dystansu...a obśmiany...:)proszę Cie...:)jak juz czytałeś to czytaj dokładnie:) Poza tym wynik na hamowni...to tylko wynik. Najjawniejsze jak to wszystko współpracuje ze sobą na drodze...czego serdecznie Ci życzę w Twoim pięknym samochodzie:)(bez sarkazmu)

Cześć, ostatnio podjechałem sprawdzić wykresy mojej włoszki. Auto posiadam od pół roku, w tym czasie udało mi się usunąć klapy wirowe, oraz przeczyścić zawór EGR (częściowo zaślepiony) . Szukając przyczyny dużego skoku momentu przy ok 2500 obrotów wymieniłem zawór sterowania geometrią turbiny oraz wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania (winowajcą okazał się brudny EGR). Moja dupohamownia mówi, że auto zbiera się ładnie i niczego mu nie brakuje, same wartości na wykresie mówią podobnie, tylko pytanie czy nie są zbyt wysokie jak na serię. Chętnie posłucham waszych opinii na temat wykresu. Pomiar był wykonywany na hamowni obciążeniowej. :D
Pokaż załącznik 243789
Porownaj z seryjnym wykresem 1.9 jtdm.
Co do wartosci, jesli egr jest sprawny, ale jest zalozona czesciowa zaslepka, to podnosi sie odrobine cisnienie doladowania wiec możliwe ze dzieki temu masz kilkanascie Nm momentu wiecej. Na moc maksymalna nie ma to wplywu, bo od okolo 3000 obrotow EGR i tak jest zamknięty. Z reszta przy gazie w podlodze to nawet w wiekszym zakresie niz od 3000 w górę.

Pamietaj tez ze istnieje pewna niedokladnosc pomiaru.

Co do moich doswiadczen z klapami - po ich usunieciu maksymalny moment obrotowy przesuwa sie delikatnie w strone wyzszych obrotow, dolna partia do ok 1800 jest odrobine slabsza, za to pozostaly obszar do "ogranicznika" zyskuje.

Jesli w tej chwili auto nie cierpi na nagle uderzenie mocy około 2000 obr /min to wszystko gra.
Jesli jest inaczej to:
- na probe mozesz uzyc pelnej zaslepki EGR - jak pomoze to egr do naprawy lub wylaczenia i zaslepienia.
- podpbne efekty moze powodowac nieszczelnosc w ukladzie dolotowym
- albo problem ze sterowaniem turbiny (miedzy innymi węże podcisnienia)

Chcesz wiedzieć czy nie bylo programu to jak juz ktos wspomnial, mozesz zrobic logi cisnienia doladowania turbiny - nie wiem ile jest fabrycznie maksymalne dla 1.9 - 1.35 , 1.4 bara? Tą informacje tez bez trudu znajdziesz.
Przy odczytywaniu danych przez ELM327 mozesz tez podejrzec ile razy i kiedy programowany byl sterownik.

Co do samego pomiaru - wyglada dosc kosmicznie. Z reguly moment pbrotowy mocno przyrasta w zakresie 1500-2000 pozniej juz tylko trochę i zaczyna powoli spadac. Pokusilbym sie o kolejny pomiar na innej hamowni.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
oto mój wykres z hamowni Giulietty 1.4 120KM - 286Nm- stawiam dużego Jacka Danielsa za pomoc w naprawie tego falowania
Jacek Giulietta.jpg

oto mój wykres z hamowni Giulietty 1.4 120KM - 286Nm- stawiam dużego Jacka Danielsa za pomoc w naprawie tego falowania
Że tak zapytam, dlaczego nie zapytałeś tego co robił ten program? I dlaczego z takim czymś ktoś wypuścił auto?

Gość niestety rozłożył ręce po całym dniu walki i stwierdził, że programowo nic z tym nie zrobi i nie wie o co chodzi. Teraz trzeba kombinować co dalej. Albo wrócić do fabrycznego softa i też kombinować. Te zawirowania raz są, raz ich nie ma. Liczyłem na to że da sie to programowo wygładzić, ale nic z tego. Na fabrycznym sofcie miałem identycznie. Nie chcę puki co zostawiać auta na tydzień celem dalszego sprawdzania. Liczę na to, że ktoś miał podobny przypadek i coś doradzi. Auto do 2700 obrotów chodzi jak rakieta. Powyżej jest loteria

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To co to za tuner? Takiego lepiej nie polecać, skoro bierze się za modzenie w niesprawnym aucie.

To co to za tuner? Takiego lepiej nie polecać, skoro bierze się za modzenie w niesprawnym aucie.

Jestem w trakcie intensywnych działań w celu rozwiązania problemu, więc nie chciałbym wypowiadać się personalnie. Chciałbym najpierw doprowadzić do szczęśliwego finału.

A powinieneś. Tuner który robi w aucie, które jest niesprawne nie powinien się zabierać za żadne auto.

Powiem na razie tylko tyle, że jest to przedstawiciel grupy V-tech. Zakladam że jest to wiodąca firma jeśli chodzi o Chiptunning. I jadąc do niego chciałem wygładzenia charakterystyki mojego silnika, bo myślałem, że taka jest rola tunera. Zgodnie z teorią powinno się wyregulować ilość powietrza, dawki paliwa by silnik dobrze ciągnął . Jak widać teoria niewiele ma wspólnego z praktyką...

A) chiptuning, nie chiptunning
B) skąd założenie, że wiodąca?
C) skąd założenie, że taki wykres powinien być z fabryki?
D) auto miało przeprowadzoną pełną diagnostykę przed grzebaniem w kompie czy założyli, że jest sprawne?
E) skąd pewność, że te fale na wykresie nie są winą hamowni lub błędu przy pomiarze, a nie niesprawnego auta? nie wpadło Ci do głowy, że skoro są przed i po modzie(po to nawet dużo większe) to może problem leży w czymś innym?

Przykro mi siewcu, ale Twoja wypowiedz nic nie wnosi do tematu. Odpowiem na ostatnie pytanie - tak jestem głupi i nie wpadłem na to że to może być .... No właśnie co?? Każdy fachowiec wymieniłby co innego. Wymieniliby wszystko po kolei a na początku olej, świece, cewki [emoji38]sami fachowcy-teoretycy. Na początku trzeba ocenić prace innych. Jak w budowlance - przychodzi fachowiec do poprawki z tekstem - "kto to panu tak spieprzyl";) Za stary jestem na takie gadki.

Na wykresie fale dunaju po modzie ale specjalista dobry :D powodzenia życzę z takim podejściem.

ps. każdy fachowiec przeprowadziłby rzetelną diagnostykę przed wymianami wszystkiego jak leci i, przede wszystkim, przed modem. a "fachowiec" będzie po prostu robił moda, bo jest kasa do zarobienia. i bym się nie zdziwił, gdyby za jakieś pół roku ktoś przyjechał Twoim autem na innych blachach i po pomiarze było by pytanie "kto panu to tak spieprzył".

Panowie - żeby było jasne. Nikogo nie bronię i ta sytuacja nie jest mi na rękę. Oddałem auto do strojenia wydawało mi się fachowcom. Jak widać wybrałem źle. Nie pierwszy i nie ostatni raz. Facet chce mi zwrócić kasę za strojenie, ale ja cenie pracę innych, nawet jak nie jest przeprowadzona dobrze. To w końcu tylko pare stówek i to tylko samochód. Też bym życzył sobie dokładnej diagnostyki i sprecyzowania problemu z obrotami. Po to oddałem sprzęt według mnie w ręce specjalisty. Porady w stylu "dokładna diagnostyka" albo że auto jest niesprawne nic nie wnoszą. Prędzej czy później dowiem się co było przyczyną. Super byłoby wytypować to teraz. Jak przychodzi do niestandardowego problemu to większość fachowców się jak widać wykłada. Dziękuję wszystkim chcącym pomóc a nie tylko oceniać.

ar 156 2.4 10v 150km ->
208,7 km i 416,4 Nm

309.jpg

jeszcze bez korekty softu tylko fmic i rail lekko podniesiony, liczę na troszkę więcej Nm tym bardziej ze parę modyfikacji w dolocie jeszcze chce zrobić, i dopiero po tym będzie finalne strojenie

Uważasz ze warto to pokazywać? 2000-3000 chwilunia i lecimy w dół...

Amortyzatory
Powrót