• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wydech Ragazzon dla Veloce

• Autor wątku Autor wątku ozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
niedobrze, jak zdecydowales sie na wyciszenie bagaznika to musialo byc kiepsko ;/ ja trasy to z reguly bede robil max 2x 160km raz na miesiac - moze nie bedzie az tak zle, no i licze ze moze ten (nieszczęsny poniekad) GPF jakos wplynie, choc jak to koncowy tlumik robi 'zamęt' to nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ

Sam końcowy w trasie nie jest wcale uciążliwy. Co prawda nie lubie szybko latać - czasem zdarza się 160-180km/h, ale przy takich prędkościach wydech nie jest w ogóle słyszalny, bo zagłusza go napierdalanie powietrza w okolicach słupka B. W ogóle powyżej 140 już jest niemożliwe komfortowe słuchanie audio, a rozmowa tylko z podniesionym głosem bo powietrze dudni. Faktycznie w okolicach 2k RPM lekko buczy, ale przy niskich prędkościach jest to przyjemne, a przy wyższych jest zagłuszone pędem powietrza

- - - Updated - - -

Sam końcowy w trasie nie jest wcale uciążliwy. Co prawda nie lubie szybko latać - czasem zdarza się 160-180km/h, ale przy takich prędkościach wydech nie jest w ogóle słyszalny, bo zagłusza go napierdalanie powietrza w okolicach słupka B. W ogóle powyżej 140 już jest niemożliwe komfortowe słuchanie audio, a rozmowa tylko z podniesionym głosem bo powietrze dudni. Faktycznie w okolicach 2k RPM lekko buczy, ale przy niskich prędkościach jest to przyjemne, a przy wyższych jest zagłuszone pędem powietrza

Sam przed zakupem zastanawiałem się nad środkiem przelotowym, ale zrezygnowałem właśnie przez opinie, że buczy, które królowały w tym wątku rok temu. Nawet pisałem w tej sprawie do ragazzon.pl no ale co oni mogli odpisać? "Żaden klient się nie skarżył".

- - - Updated - - -

Sam przed zakupem zastanawiałem się nad środkiem przelotowym, ale zrezygnowałem właśnie przez opinie, że buczy, które królowały w tym wątku rok temu. Nawet pisałem w tej sprawie do ragazzon.pl no ale co oni mogli odpisać? "Żaden klient się nie skarżył".
Chyba mamy 2 różne auta...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Kupiłem końcowego Ragazzona i mimo Waszych negatywnych opinii o buczeniu zamierzam go założyć. Praktycznie wszystkie moje auta i moto mam na akcesoryjnych, głośnych wydechach więc jestem przyzwyczajony. Zobaczymy czy tu będzie gorzej...:)

ja to samo koncowy ale z przelotem (Sugerowalem sie tym ze sam koncowy moglby mi nie wsytarczyc:) ), tez jestem ciekawy i zgodze sie ze od jakichs predkosci to szum powietrza+opony jest nieznosnie wrecz, wiec jak tam jakeis buczenie jest to nie wiem czy bedzie az tak wyczuwalne - trzeba sprawdzic w praniu ;)

jeszcze jedno szybkie pytanko, wlasnie mi przyszedl przelot ragazzona plus tłumik końcowy i moze dzisiaj bedzie montaz.
2020-04-30.jpg
Ktos wspominal, ze przez paredziesiat/set km moze wydech pracować głośniej na początku, gdyz sie przepala, a pozniej juz sie wycisza?

jeszcze jedno szybkie pytanko, wlasnie mi przyszedl przelot ragazzona plus tłumik końcowy i moze dzisiaj bedzie montaz.
Ktos wspominal, ze przez paredziesiat/set km moze wydech pracować głośniej na początku, gdyz sie przepala, a pozniej juz sie wycisza?

A nie jest czasem na odwrót? :)

Jest na odwrót. Wywali watę z tłumika to się drze jak diabli :)

hehe wata to moze moglaby tam zostac na troche :) i stopniowo po kawałku wyłazić co by żonka sie stopniowo przyzwyczajała ;) a co do tego, ze jest ciszej to mi chyba goscie z motoryzacyjnen pasji z Krakowa pisali, ze jakis klient po zamontowaniu ragazzona chcial cos reklamowac ze za glosno, ale po 3 miechach zadzwonil z przeprosinami, ze sie wszystko wyciszylo troche i jest jak trzeba - ale to moze tez ubarwiaja dobrze słowa pod marketing, chodzilo dokładnie o "wygrzanie się tłumika"

10+ lat temu jak mieszkałem w akademiku z oknem 50m od torów kolejowych to też szybko się przyzwyczaiłem :)

Ja jakbym miał zamawiać końcówki z Ali, to zamówiłbym już akrapovica. serio!

Teraz chyba wiem o co Ci chodzi. Te do Akrapa są po prostu ładniejsze.

A nie ma ktoś srebrnej, prawej końcówki ori do sprzedania ? Kombinuje...

Teraz chyba wiem o co Ci chodzi. Te do Akrapa są po prostu ładniejsze.

A nie ma ktoś srebrnej, prawej końcówki ori do sprzedania ? Kombinuje...
#Aliexpress 108,72 zł 34%OFF | Darmowa wysyłka czarny uniwersalny różne rozmiary tłumik wydechowy z włókna węglowego prosto błyszczący twill + czarny
https://a.aliexpress.com/_B1sHNm

I bez akrapa...

[MENTION=42338]duke75[/MENTION] mam i lewą i prawą, jak coś to się odezwij

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

ok , ja juz po montazu (przelot na srodku plus tlumik na koncu ragazzona), fajnie sobie mruczy jak gas się delikatnie traktuje, buczenie wystepuje przy ok 2.500rpm - czy bardzo uciazliwe? kwestia przyzwyczajenia, ale fakt jest wyczuwalne jak sie schodzi od 2500rpm albo dobija do tego poziomu...nie sprawdzalem jeszcze hardcorowo na manualu i wyzszych obrotach...ale ogolnie jest dobrze i w wersji z GPFem. Moim zdaniem warto :) jak wypadne na a4 to zmierze poziom dB w kabinie (przy serii i 160km bylo ok 73-74dB)

ok , ja juz po montazu (przelot na srodku plus tlumik na koncu ragazzona), fajnie sobie mruczy jak gas się delikatnie traktuje, buczenie wystepuje przy ok 2.500rpm - czy bardzo uciazliwe? kwestia przyzwyczajenia, ale fakt jest wyczuwalne jak sie schodzi od 2500rpm albo dobija do tego poziomu...nie sprawdzalem jeszcze hardcorowo na manualu i wyzszych obrotach...ale ogolnie jest dobrze i w wersji z GPFem. Moim zdaniem warto :) jak wypadne na a4 to zmierze poziom dB w kabinie (przy serii i 160km bylo ok 73-74dB)
Na poczatku te, było wow [emoji16] po jakimś czasie zaczął wkurwiac [emoji16]

Na poczatku te, było wow [emoji16] po jakimś czasie zaczął wkurwiac [emoji16]

no jest to wyczuwalne, nie powiem, że nie - żonie może się niekoniecznie spodobać :rolleyes: ...

a co jest przyczyna tego buczenia, końcowy?

Amortyzatory
Powrót