[Giulia] Wydech Ragazzon dla Veloce

• Autor wątku Autor wątku ozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ale z tego co kiedys pisales, to buczy wg Ciebie końcowy tłumik, a nie środkowy (przelot lub stock)?

No końcowy ragazon buczy. Środkowy wg mnie nie ma nic do rzeczy. I tak będzie buczeć.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

No pisałem kiedyś, buczy powyżej chyba 3tys. 150-160 na 8 biegu. Już teraz nie pamiętam bo nie mam ragazona.

No pisałem kiedyś, buczy powyżej chyba 3tys. 150-160 na 8 biegu. Już teraz nie pamiętam bo nie mam ragazona.

rozwiazaniem wydaje sie chiptuning/tuning i obnizenie rpm przy tej predkosci 150-160 :cool:

Nie obnizysz bo to przełożenie skrzyni. [emoji16]

To mechanika cie ogranicza. A nie soft. A dokładnie wielkość trybików w skrzyni

ok, no to pozostaje sie albo przyzwyczaic (pewnie po czasie juz tak nie przeszkadza??) albo trzymac sie raczej nizszych obrotow i tylko czasem tempomacik na wyzsze predkosci, czyli takie krytyczne rpm to sie zaczynalo u Ciebie przy 150km/h, przy 140km/h bylo jeszcze znosnie?

jak bede juz mial zamontowane to sprobuje nagrac poziom dB przy 150-160 w kabinie i moze jak sie uda wczesniej to porownac to ze stockiem, pewnie na tylnej kanapie najbardziej to odczuwalne (trzeba zone przesadzic do przodu :) )

No pisałem kiedyś, buczy powyżej chyba 3tys. 150-160 na 8 biegu.

To wysoko (jeśli chodzi o obroty). Oblukam to sobie pod kątem rezonatora, będę teraz liczył dla V8, to mogę też zobaczyć dla R4 jak to wypada ;)

Ja wyciszalem bagażnik. Jest może ciut lepiej a może to efekt placebo. Generalnie na trasy jest słabo. Przejechałem już 50k km i dalej mi przeszkadza. Jeśli to kwestia środkowego to chętnie bym wrócił do oem jeżeli to kwestia końcowego to już trudno. Generalnie moja opinia: jeżeli dużo jeździcie na autostradzie z prędkościami powyżej 150 km/h to odradzam. Na miasto super. Jakbym mógł cofnąć czas to nie zdecydowałbym się.

Ja wyciszalem bagażnik. Jest może ciut lepiej a może to efekt placebo. Generalnie na trasy jest słabo. Przejechałem już 50k km i dalej mi przeszkadza. Jeśli to kwestia środkowego to chętnie bym wrócił do oem jeżeli to kwestia końcowego to już trudno. Generalnie moja opinia: jeżeli dużo jeździcie na autostradzie z prędkościami powyżej 150 km/h to odradzam. Na miasto super. Jakbym mógł cofnąć czas to nie zdecydowałbym się.

niedobrze, jak zdecydowales sie na wyciszenie bagaznika to musialo byc kiepsko ;/ ja trasy to z reguly bede robil max 2x 160km raz na miesiac - moze nie bedzie az tak zle, no i licze ze moze ten (nieszczęsny poniekad) GPF jakos wplynie, choc jak to koncowy tlumik robi 'zamęt' to nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ

Niezdecydowanym jeszcze raz polecę naszego rodzimego Ultera. Miałem końcowy Ragazzona i teraz mam Ultera z klapami. Ulter jest tańszy, lepiej brzmi, nie buczy w żadnym zakresie obrotów (Ragazzon u mnie buczał przy niskich obrotach, ok. 2tys.), a jak jedziemy w trasę, to wyciszamy - polega to obecnie na tym, że spaliny wydostają się tylko jedną rurą (w prototypie było inaczej).

Jak jedna? To lewa jest np. Z komorowego a prawa to przelot?

Niezdecydowanym jeszcze raz polecę naszego rodzimego Ultera. Miałem końcowy Ragazzona i teraz mam Ultera z klapami. Ulter jest tańszy, lepiej brzmi, nie buczy w żadnym zakresie obrotów (Ragazzon u mnie buczał przy niskich obrotach, ok. 2tys.), a jak jedziemy w trasę, to wyciszamy - polega to obecnie na tym, że spaliny wydostają się tylko jedną rurą (w prototypie było inaczej).

Tak wyglądał twój czy to zdjęcie prototypu? https://shop.alfisti.net/images/product_images/popup_images/9609_1.jpg

Kurczę, nie wiem :) [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] ma prototyp u siebie, u niego po zamknięciu spaliny lecą dwoma rurami, u mnie w wersji produkcyjnej jest już bardziej ekonomicznie, po zamknięciu jedna rura. Zerknę pod auto w wolnej chwili i porównam ze zdjęciem.

ale u mnie są 2 zawory, za samo radio + zawory + piloty podobno bez marży policzyli prawie 1.1k, taki dwuzaworowy produkcyjny by kosztował inne pieniądze zapewne. fotki wklejałem wydechu, jest symetryczny. radio inne - większe w alu anodowanej obudowie. ale nie mam częściowego przymykania klap, tylko otwórz/zamknij.

no tak, masz częsciowe, ale któreś przyciski w Twoim są od całkowitego otwarcia/zamknięcia, a inne przymykasz lub trochę otwierasz. mój pilot ma tylko 2 przyciski

Amortyzatory
Powrót