• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wydech Ragazzon dla Veloce

• Autor wątku Autor wątku ozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czekam na przelot od ragazzona i będę zamieniał seryjny wydech. Mam w związku z tym pytanie do szanownego grona.

Ma lub miał ktoś z Was założony catback ragazzona w Giulii (preferowane) lub Stelvio, ale w wersjach z GPF-em? Chciałem dopytać, czy faktycznie dźwięk jest zauważalnie stłumiony?
ragazzon pl odpisal mi, ze: "Generalnie będzie lepsza praca wydechu niż oryginał, nawet jeśli ma Pan filtr GPF, tyle powiedzieli w fabryce."

Niewiele jednak można z tego wywnioskować ;) większość filmików ragazzona dot. Giulii na yt jest pewnie bez GPF-ow...

Ja mam w wersji z gpf, ale skąd mam wiedzieć jak brzmią inne ;d

Swoją drogą - ragazzon.pl nie ma pojęcia o produktach, które sprzedaje. To tylko pośrednik, który składa zamówienie u producenta, a potem przez 3 tyg nawet nie wie co się z tym zamówieniem dzieje. Ich odpowiedzi zawsze są takie, jakich oczekujesz - zachęcić, ale żeby potem nikt nie miał do nich pretensji, czyli "powinno być lepiej", "klienci mówią, że lepiej", "nikt się nie skarżył, że gorzej"

- - - Updated - - -

Zamów z Ali. Do miesiąca będziesz miał.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ja jakbym miał zamawiać końcówki z Ali, to zamówiłbym już akrapovica. serio!

Jak kto woli [emoji6] oni ci wszystko mogą napisać na nich [emoji16]

Jakby ktos majacy w swoim aucie gpf zamontowal ultera z klapami poprosze o odzew bo zaczynam sie zastanawiac czy warto zakladac jak nieznaczna jest tylko róznica

masz na środku przelot i na końcu tłumik? czy jest duzo lepiej niz w serii czy tylko trochę, wiadomo ze u kazdego "duzo" oznacza zawsze cos innego :-) ale jest podobnie jak na filmikach na yt? :rolleyes:

środek stock, końcowy ragazzon. Jest odczuwalna różnica w porównaniu do serii, ale nie jest męcząca. Nie strzela przy zmianie biegów. Nie wiem, no ciężko jest opisać to słowami. Powiem tak, jeżeli boisz się, że różnica będzie zbyt mało odczuwalna to bierz środkowy przelot + końcowy z klapą. Ja rok temu się bałem, że będzie za głośno i teraz zastanawiam się właśnie nad takim setupem. Po kilku tygodniach się przyzwyczaisz i wydaje się zbyt cicho. Ja szczerze mówiąc wciąż nie wiem jak brzmi pod obciążeniem, bo nikt jeszcze mojego auta nie prowadził.

ja mam środkowy przelot, końcowy ragazzon i dla mnie jest zbyt basowo. ma ktoś z Warszawy lub okolic sam końcowy - chętnie bym się przejechał. jak będzie ok to wystawiłbym na sprzedaż swój środkowy i wrócił OEM środkowy, ragazzon końcowy

ja mam środkowy przelot, końcowy ragazzon i dla mnie jest zbyt basowo. ma ktoś z Warszawy lub okolic sam końcowy - chętnie bym się przejechał. jak będzie ok to wystawiłbym na sprzedaż swój środkowy i wrócił OEM środkowy, ragazzon końcowy

Rozumiem, ze tez masz gpfa??
Ja właśnie w taki setup jak Ty idę, mi wlasnie brakuje niskich tonów w serii - zobaczymy, co żona powie :)

- - - Updated - - -

środek stock, końcowy ragazzon. Jest odczuwalna różnica w porównaniu do serii, ale nie jest męcząca. Nie strzela przy zmianie biegów. Nie wiem, no ciężko jest opisać to słowami. Powiem tak, jeżeli boisz się, że różnica będzie zbyt mało odczuwalna to bierz środkowy przelot + końcowy z klapą. Ja rok temu się bałem, że będzie za głośno i teraz zastanawiam się właśnie nad takim setupem. Po kilku tygodniach się przyzwyczaisz i wydaje się zbyt cicho. Ja szczerze mówiąc wciąż nie wiem jak brzmi pod obciążeniem, bo nikt jeszcze mojego auta nie prowadził.

Ja już zamówiłem przelot + końcowy z pucha ragazzona. Wiem, że kozak wrzucał kiedyś filmik i bardzo mi się podobało, ale on ma bez gpfa, więc pewnie u mnie będzie ciszej, ale to pewnie w przyszłym tygodniu dopiero montaż, to może wrzucę jakiś sampel na forum

Bardzo ciekawe byłoby porównanie stock bez/z GPF i ten sam zestaw aftermarketowego wydechu. Z tego co podaje użytkownik z alfaowner (https://www.alfaowner.com/threads/g...ns-with-or-without-gpf.1188743/#post-17551424)

The WLTP petrol engines also lose the resonator from the front pipe that was previously located between the cat and the 1st crushed section on the exhaust. I think this is because the GPF is located at the Cat and already does a bit of resonance tuning and an additional resonator was deemed unnecessary/causing more restriction.

Czyli w wersjach GPF nie ma rezonatora po drodze za katem a przed dodaniem GPF był. To bardzo ciekawe - jest w stanie ktoś potwierdzić?

ja bede mial końcowy Ragazzon i nie mam gpf.

- - - Updated - - -

Swoją drogą - ragazzon.pl nie ma pojęcia o produktach, które sprzedaje. To tylko pośrednik, który składa zamówienie u producenta, a potem przez 3 tyg nawet nie wie co się z tym zamówieniem dzieje. Ich odpowiedzi zawsze są takie, jakich oczekujesz - zachęcić, ale żeby potem nikt nie miał do nich pretensji, czyli "powinno być lepiej", "klienci mówią, że lepiej", "nikt się nie skarżył, że gorzej"

- - - Updated - - -

Ja jakbym miał zamawiać końcówki z Ali, to zamówiłbym już akrapovica. serio!

ale jak mam zamówić końcówki Akrapa to wydechu Ragazzon?? :) Wiem,że się da ale po co. Będe dumny,że mam Ragazzona ;)

Osobiście polecam zakup przez https://shop.alfisti.net/

Mają, o dziwo, lepsze ceny od ragazzon.pl - nawet po obecnym kiepskim kursie euro, przesyłka szybka i profesjonalna.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Mam wersję bez GPF. Jeżdżę sporo tras i na trasie do 140 km/h jest jeszcze OK. Ale powyżej jest po prostu ciągle buczenie. Na miasto jest super ale na trasy odpada...

Mam wersję bez GPF. Jeżdżę sporo tras i na trasie do 140 km/h jest jeszcze OK. Ale powyżej jest po prostu ciągle buczenie. Na miasto jest super ale na trasy odpada...

Ok, dzięki za info. Ja mam gpfa, zobaczę jak w tym przypadku będzie, może buczenie będzie mniejsze, bo ponoć gpf tłumi sporo

Ps gdzieś tu kilkanaście stron wcześniej ktoś chyba z forumowiczów wyciszał podłogę bagażnika i ponoć buczenie znacznie się zmniejszyło

ok, no widze ze mamy duzo roznych kejsow ;) ja postaram sie wrzucic jakies audio z porownaniem stocka z GPFem i ragazzona (przelot i pucha na końcu) z GPFem, moze kogos zainspiruje :)

A ktoś tutaj miał środkowy rezonowany Ragazzona i może powiedzieć jak on ma się do stockowego i przelotowego środka?

Wyciszenie nic nie daje...

Mi dało wyciszenie półki od strony bagażnika (w 166 V6 wydech przelot), ale nie są to spektakularne efekty. Jest po prostu trochę lepiej. Najwięcej daje rezonator, stąd było moje wcześniejsze pytanie o obroty.

W giulii nic nie daje, to i tak buczy.

Amortyzatory
Powrót