[Giulia] Wydech Ragazzon dla Veloce

• Autor wątku Autor wątku ozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O takie coś znalazłem. Średnica montażowa do serii, ale jest zapis żeby podać średnice zatem pod Ragazzona może też by zrobili, tylko szkoda że w sumie spawanie no i nie czarna
https://allegro.pl/oferta/koncowka-wydechu-tlumika-alfa-romeo-stelvio-9126086037

Napisałem do nich. Firma Buzzer. Zapytałem czy jest opcja że średnica montażu na Raga czyli 68 mm, no i czy jest opcja czarnego koloru, ewentualnie carbon

Ostatnia edycja:
a czy takich końcówek nie montował już ktoś w Stelvio ? [MENTION=82631]oktopi[/MENTION] ?

tak to te same, na zdjeciach jest moje auto w tej aukcji allegro kadexu. u nich zakladalem przy okazji zmiany felg u kolpaka

Pisałem do Buzzera, dość szybko otrzymałem odpowiedź, że właśnie nie posiadają nic dedykowanego pod Raga i w carbonie, ale odpowiedzieli, że w sumie jak podam wymiary to zrobią co chcę. Napisałem właśnie że jak ta z aukcji ale na średnicę montażową 68mm i w carbonie, ale wczoraj po południu, zatem pewnie odpowiedź będę mieć w poniedziałek

jeszcze taka mała ciekawostka co do wplywu wydechu catback Ragazzona na HP/Nm w stosunku do serii ( wykres udostepnil mi ragazzonpolska, jak dopytywałem ich o wydech pare tyg. temu), co prawda dość słaba seria wyszła bo 270HP, ale też pewnie zależy jaka hamownia:
raggazzon.png

moze mi sie wydaje, ale po zrobionych ok 1000km - mam takie odczucie teraz podczas cisniecia, jakby minimalnie mocniej/dluzej/wyzej mozna bylo podciagnac Julkę

Ostatnia edycja:
Jak dla mnie bzdura. Końcowy nic nie daje. Sprawdzone w boju, ta sama hamownia ten sam samochód. Plus jeszcze zmiana filtra na sportowy - też żadnych różnic. Różnica 10km przy 300km to może być błąd hamowni.

Co z tego jak kat trzyma. Bzdura, dlaczego nie kręcili wyżej pierwszym pomiarem tylko zdjęli nogę z gazu? [emoji16]

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Heh tak właśnie się rysuje wykresy. Później klient zadowolony bo głośniej buczy to szybciej się zbiera. Panowie przez parę lat zabawy z hamowniami wiem że wykres można sobie wyrysować prawie dowolnie. Tutaj sprawa jest banalna jak kozak zauważył. Catback axelback czy inny back konia nie doda a jeżeli już coś to na pewno nie zauważalnie. Żeby miało to sens to music byc full is turbo do końca. Przynajmniej w naszych włoszkach.

Chłopy, ma ktoś ori naklejki Ragazzona na wydechach? Może ktoś zmierzyć ile mają dokładnie długości?

Czołem,
Odkopuję nasz ulubiony temat.

Czy ma ktoś porównanie Ragazzon Końcowy VS Ragazzon Końcowy + Raga Środkowy przelotowy?
Mam obecnie końcowy od roku, oswoiłem się już z głośnością, więc czas na coś nowego.
Na razie Downpipe i klapy nie wchodzą w grę bo budżet idzie na coś innego, ale powiedzmy, że na środkowy starczy ;)
Taki setup powinien już pierdzieć przy zmianie biegów, nie?
A co z użytecznością na codzień? Da się tym jeździć w trasie powyżej 140km/h? Podobno to końcowy buczy najbardziej, ale ja tego nie czuję, więc czy ze środkiem będzie gorzej.
Warto pchać się w taką zmianę?
Znam ten wątek już chyba na pamięć, ale wciąż przybywa użytkowników, starzy coś kombinują, więc może da się ustalić jakieś nowe fakty.
Z góry dziękuję!

Pytanie z innej beczki, czy wydech ragazoona jest jakos sygnowany od spodu? Są jakieś numery i znaki?

A ja bym chętnie kupił używkę Ragazzon'a, najchętniej w sierpniu jak już wrócę z urlopu ;-)

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Cześć , odkopuje temat planuje zmianę wydechu w 2.0t GPF 2021r. Model Stelvio , zastanawiam się nad założeniem ragazzon tłumika końcowego axle albo jeszcze tłumik przelotowy cat ? Co polecacie gdzieś czytałem , że sam końcowy wystarczy ? Jakieś problemy po założeniu ragazzon ponoć jakieś buczenie w niskich wartościach obrotowych ?

Tu masz, co prawda Giulia, ale zawsze:
https://www.youtube.com/watch?v=SYdKcHi_Yj0

Wsłuchaj się w przedział 1500-2000 obr. Jeśli często jeździsz w tym zakresie, to buczenie będzie męczące. Dźwięk na zewnątrz jest dużo fajniejszy niż w środku - pamiętaj o tym :cool:

No tak tylko tutaj jest diesel więc po pierwsze inny dźwięk po drugie jazda w zakresie niskich obrotów czyli buczenia .
Ja mam benzynę 280km , problem jest taki ,że w środku auto fajnie brzmi + tryb D podbicie , ale na zewnątrz sądzę ,że raczej słabo skoro przelatuje się na wysokich obrotach , a tu cisza …
Nie wiem też czy warto dołożyć do cat czy zrobić axle , buczenie będzie potęgowane ? Może wygłuszenie bagażnika pomoże ?

Buczenie będzie potęgowane, oczywiście wygłuszenie bagażnika trochę pomoże, ale nie dużo. W Stelvio bagażnik trudniej wygłuszyć niż w sedanie, bo masz praktycznie otwarty u góry.
Przypatrz się swojej jeździe, czy na pewno nie jeździsz często w okolicach 2tys. obrotów?

Mając mocną benzynę turbo jeździ się jak dieslem w zasadzie - nie trzeba mocno kręcić, żeby się odepchnąć :cool:

Swoją drogą IMO najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie oryginalnego tłumika końcowego i zrobienie aktywnego wydechu przed tłumikiem końcowym tak, żeby ominąć ten tłumik. Wtedy masz faktycznie cisza i spokój vs mocny wydech wtedy, kiedy chcesz :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót