[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Instrukcji z neta nie czytaj, czytaj tylko to co z samochodem jest. Ew zadzwoń do ASO... aczkolwiek mi polecali zielony. Skusilem sie i dupa. Wrocilem do czerwonego.

Nie rozumiem nad czym się mechanik zastanawia... lać Dextron'a III i zobaczysz, że będzie śmigać.

no to lejemy czerwony. Dzięki za podpowiedzi , dam znać czy 'gumowanie' ustało po wymianie

Jeśli na "pieczątce" zbiorniczka na środku jest 10 , a strzałka wskazuje na 11 to jest zbiornikOK?

A moja jak jest zimna i pochodzi powiedzmy 2 minuty na wolnych obrotach to potem przy skrecaniu slychac szum z pompy wspomagania. Jak jest silnik rozgrzany to tego nie robi. Przy wyzszych obrotach nie slychac szumu. W zbiorniczku sie pieni. Zbiorniczek pozmianowy juz byl jak przyjechala z Francjii. Dziwne..

A moja jak jest zimna i pochodzi powiedzmy 2 minuty na wolnych obrotach to potem przy skrecaniu slychac szum z pompy wspomagania. Jak jest silnik rozgrzany to tego nie robi. Przy wyzszych obrotach nie slychac szumu. W zbiorniczku sie pieni. Zbiorniczek pozmianowy juz byl jak przyjechala z Francjii. Dziwne..
Układ się zapowietrza, zalej za dużo płynu (będzie chlapać), ale jeśli ucichnie to padł zbrodniczek, jeśli nie to coś z pompą, przewodami lub....maglem

Dzisiaj dzwoniłem do ASO i powiedzieli , że zbiorniczki po 2010 roku są te same i nie ma przed liftowych czy po. Poprostu mają tylko zmienianą date produkcji. To już nie wiem o co chodzi;/

Tak... i w magiczny sposób nagle zaczęły działać poprawnie ;)
Zadzwoń do innego ASO. Albo po prostu poczytaj ten wątek i będziesz wszystko wiedział.

Wymieniłem niedawno wahacze górne, drążki i końcówki drążków kierowniczych. Zdecydowanie poprawiła się kultura pracy wspomagania. Nie daje już takiego trrrrrr trrrrrr przy kręceniu przy małej prędkości. Jest to ledwie wyczuwalne więc luzy mają na ten efekt też niemały wpływ.
U mnie luz był na 2 tulejach w wahaczach i jednym drążku kierowniczym. Końcówki nie były już najlepsze, ale jeszcze bez luzu.
Listwa magla jest u mnie jak nówka sztuka i sam magiel jest suchy. Jedynie co pozostaje to pompa, ale, że zjawisko jest już ledwie wyczuwalne i zupełnie nie występuje na mniejszych kolach to raczej wymieniać jej nie będę.

Wracając do zbiorniczków to jeśli nie ma poliftowych to może one po jakimś czasie się poprostu psują...Ciekawe czy komuś schrzanił się już drugi.

Z zasady się nie psują, chyba, że ktoś ma błoto zamiast płynu

Panowie wreszcie zmieniłem zbiorniczek i powiem tak.... Jak macie coś ze wspomaganiem typu buczenie pompy na wolnych obrotach, pienienie się płynu wspomagania bądź bulgotanie płynu to zmieniajcie zbiorniczki. mój zbiorniczek stary jest jak grzechotka, ten filterek rozleciał się. Po wymianie na nowy zbiorniczek wreszcie nastała cisza.

Panowie wreszcie zmieniłem zbiorniczek i powiem tak.... Jak macie coś ze wspomaganiem typu buczenie pompy na wolnych obrotach, pienienie się płynu wspomagania bądź bulgotanie płynu to zmieniajcie zbiorniczki. mój zbiorniczek stary jest jak grzechotka, ten filterek rozleciał się. Po wymianie na nowy zbiorniczek wreszcie nastała cisza.

Do kompletu trzeba było jeszcze płyn wymienić.

Panowie u mnie jak rano odpalę auto to przez pierwsze parę kilometrów wspomaganie działa idealnie - potem gumowanie aż wstyd ;/
Znalazłem na allegro zbiorniczek do 2.4 ponoć "pozmianowy". Myślicie, że to rozwiąże problem? W moim zbiorniczku widać mały przepływ płynu podczas pracy ale filterek jest na swoim miejscu.

Panowie u mnie jak rano odpalę auto to przez pierwsze parę kilometrów wspomaganie działa idealnie - potem gumowanie aż wstyd ;/
Znalazłem na allegro zbiorniczek do 2.4 ponoć "pozmianowy". Myślicie, że to rozwiąże problem? W moim zbiorniczku widać mały przepływ płynu podczas pracy ale filterek jest na swoim miejscu.

Podpinam się pod temat u mnie wspomaganie rano chodzi super ale po paru kilometrach juz gumowanie mega i pompa szumi w zbiorniczku cisza nic sie nie burzy ani nie pieni po dłuzszej trasie jest jeszcze gorzej pozdrawiam i licze na porade :)

zbiorniczek nowy po 2010 roku. Koszt 133 zl. Włącz samochód i odkręć korek od zbiorniczka na 100% płyn będzie bulgotał więc nowy zbiorniczek.

Amortyzatory
Powrót