[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie było mnie przy kompie jakiś czas. Sprawa się wyjaśniła ? czy robić te zdjecia środka zbiornika ?
Mam taki numer na półce.

Jakbyś mógł cyknij fotkę. Albo rozwieje to wątpliwości, albo mocniej zamiesza w temacie ;)

Seba a te dźwięki słyszysz za każdym skrętem czy w skrajnych pozycjach, gdy koła są maksymalnie skręcone w prawo lub lewo? Bo jeśli to drugie to jest to normalna sprawa(ale tu bardziej wycie słychać) a jeśli pierwsze no to przyczyny bym już szukał w czymś innym niż zbiorniczek, w miarę łatwo można sprawdzić stan listwy na maglownicy poprzez ściągnięcie osłon gumowych z dwóch stron.
Gepard a zdjęcia środka wrzuć.

Jakbyś mógł cyknij fotkę. Albo rozwieje to wątpliwości, albo mocniej zamiesza w temacie ;)

attachment.php

Załączniki

• OR_60694766_1.JPG
    OR_60694766_1.JPG
    55.2 KB · Wyświetleń: 391
No i wszystko jasne :)
Dokładnie tak samo wygląda mój zbiorniczek. Na dole widać to sitko.

Seba a te dźwięki słyszysz za każdym skrętem czy w skrajnych pozycjach, gdy koła są maksymalnie skręcone w prawo lub lewo? Bo jeśli to drugie to jest to normalna sprawa(ale tu bardziej wycie słychać) a jeśli pierwsze no to przyczyny bym już szukał w czymś innym niż zbiorniczek, w miarę łatwo można sprawdzić stan listwy na maglownicy poprzez ściągnięcie osłon gumowych z dwóch stron.
Gepard a zdjęcia środka wrzuć.

Jakie dźwięki daje wspomaganie w granicznym skręcie to wiem doskonale :) Te efekty są dość dziwne, raz mocniejsze, a raz prawie niezauważalne i niezależne od tego jak mocno kręcę kierownicą, a od prędkości obrotowej silnika oraz temperatury zewnętrznej. Listwę dzisiaj obejrzałem i jest ok, za to drążek kierowniczy z jednej strony już mniej ok (na szczęście nowe leżą i czekają na wymianę; może w sobotę).

To czym się różni zbiornik pozmianowy w 2.4 ? Tylko datą produkcji ?

To czym się różni zbiornik pozmianowy w 2.4 ? Tylko datą produkcji ?

Wydaje mi się że istotne różnice i konieczność wymiany na tzw. nowy typ jest w tym drugim typie zbiorniczka, takim jak w 1,9 .
Ten którego teraz omawiamy to pasuje głównie do 2,4 i przypuszczam (właściwie zgaduję) że nie był wadliwy.

Przynajmniej statystyki sprzedaży na to wskazują, miażdżąca przewaga 1,9.

Troszkę odbiegnę od tematu, ale zmieniłem z powrotem płyn na czerwony i wycie pompy przy niskich temperaturach ustąpiło.
I chyba nawet lepiej chodzi kiera teraz :)

Także ASO z zielonym płynem kręci wała jak widać na moim przykładzie.

Witam jestem posiadaczem alfy od kilku miesięcy wspomaganie chodzi dość ciężko i pompa szumi mam wlany płyn czerwony atf alfa 159 1,8 moi gdzie może być przyczyna

CZYTAJ temat :-) i zerknij czy burzy Ci się płyn w zbiorniku

Ale kiedy ma się burzyć jak pojezdze chwilę czy od razu jak odpale ?

U mnie burzył się po kilku minutach pracy silnika.

Zbyt niski poziom płynu.
Uszkodzona pompa.
Spracowany płyn układu.
Uszkodzona maglownica.
Zapowietrzony układ wspomagania.
Niewłaściwy płyn.

Tak reasumując w przypadku zbiorniczka dla silnika 2.4 jtdm nie widać istotnych różnic w jego budowie jeśli porównujemy to z czym wyjechała z fabryki do wersji tzw pozmianowej. W moim przypadku oderwał się koszyczek i to spowodowało wir, pienienie się płynu, a w konsekwencji jego wyrzucanie przez odpowietrznik.
Rozwiązanie to wymiana na sprawny (nowy) co niweluje powyższe problemy.
Większe zmiany w jego konstrukcji dotyczyły drugiej wersji zbiorniczka występującego m.in w silnikach 1,9 jtdm gdzie po zmianach nie powinno być widać wspomnianego koszyczka.
Jeśli coś pokręciłem niech mnie ktoś poprawi :)

witam,

wzmieniam olej i zbiorniczek w mojej alfie (2,4 z 09/2009) i za cholerę nie mogę dojść jaki olej tam jest (mechanik tez:) )- barwa brązowa w strzykawce na chusteczce jakaś taka żółtawa . Jaki olej fabrycznie lali w 2009 czerwony czy zielony?

No raczej bliżej mu do czerwonego... tylko się zużył. Wymień na świeżego Dextron'a III. Weź instrukcję auta w łapę i tam wszystko jest pięknie napisane :)

Mechanik tez obstawia czerwony (po zapachu) ale pod maska mam tutelia GI-R w instrukcji z netu tez GI-R a w papierowej GI-E -(czerwony). Dlaczego oni zrobili takie zamieszanie z tymi płynami (oznaczenie pod maską co innego i w instrukcji co innego:mad:). Postaram się dać fotki dla pewności.

Amortyzatory
Powrót