• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Z mojego rozpoznania wynika że do 2,4 jest tylko jeden typ zbiorniczka o numerze 60694766

i nie ma żadnego numeru zastępczego, stąd uważam że taka sytuacja z wymianą zbiorniczka jest tylko w wersji 1,9

Z mojego rozpoznania wynika że do 2,4 jest tylko jeden typ zbiorniczka o numerze 60694766

i nie ma żadnego numeru zastępczego, stąd uważam że taka sytuacja z wymianą zbiorniczka jest tylko w wersji 1,9
Czyli jak mam 1.8 to nie ma sensu wymieniac zbiornika bo to nic nie da ?

Leito1 przeglądnij sobie cały temat i zobaczysz że ludzie mający 2,4 też mieli ten problem a po wymianie zbiorniczka i płynu zniknął ale czy Tobie to pomoże to w zasadzie nie wiadomo. Tutaj zalecają to zrobić bo zwykle to pomaga ale czasem się okazuje że przyczyna jest o wiele poważniejsza.

Kolego jakie masz objawy ? ja mialem nastepujace: po uruchmieniu silnika buczenie potem ustalo i jak jechalem po 10 minutach znów buczenie. Płyn od wspomagania przelewał sie troszke bulgocząc. Wymieniłem zbiorniczek i wszystko ok jest. Cisza,spokoj .

Kolego jakie masz objawy ? ja mialem nastepujace: po uruchmieniu silnika buczenie potem ustalo i jak jechalem po 10 minutach znów buczenie. Płyn od wspomagania przelewał sie troszke bulgocząc. Wymieniłem zbiorniczek i wszystko ok jest. Cisza,spokoj .
A ty masz tez benzyne

Klejek, czy gdy miałeś jeszcze stary zbiorniczek, przy kręceniu kierownicą na parkingu, na wolnych obrotach, czułeś tzw "gumowanie" podczas kręcenia kierownicą?

Czytam wasze komentarze i próbuję zrozumieć co oznacza tzw "gumowanie" Czy to takie uczucie jakby kierownica delikatnie przeskakiwała, coś w rodzaju oporu na kole które odpuszcza co chwilę?

Zbiorniczek wspomagania do wymiany. Ostanio ja u siebie wymieniłem 133zl zbiorniczek.

Panowie, jaka jest zasadnicza różnica między nowym, poprawionym zbiorniczkiem a tym co jest oryginalnie w aucie?
Widać to gołym okiem na zewnątrz / wewnątrz? Czy w sklepach mają dwa typy zbiorniczków?

Zbiorniczek jest ten sam. W zbiorniczku jest sitko, które odpowiada za to żeby do pompy wspomagania nie dostały się opiłki z płynu od wspomagania. Przy większych obrotach płyn dostaje się do pompy a przy wolnych poprostu "brudy" nie pozwalają płynowi dostawać się do pompy. Nie ma zbiorniczków poliftowych itp. Poprostu trzeba kupic nowy zbiorniczek czysty. wymienić płyn od wspomagania i cieszyć się normalna pracą wspomagania. Sam to przerobiłem. a mechanicy mówili że pompa siada.

Do mnie dzisiaj dotarł nowy zbiorniczek. Zamontowałem, wymieniłem płyn i nic nie pomogło.
Nowy zbiorniczek z 2013 roku jest identyczny jak poprzedni z roku 2006. Ten sam numer części, dzisiaj porównywałem.
Jeśli komuś pomogła wymiana zbiorniczka w 2.4 to najprawdopodobniej wystarczyło wyczyścić sitko i zmienić płyn.

To sitko jest widoczne przy zalanym płynie, czy głębiej jest osadzone?

Jakby sitko było widoczne przy zalanym płynie to jaki byłby sens tego sitka? No chyba, że do filtrowania oleju przy dolewkach... ale wtedy drobne uszkodzenie i weszłoby w magla i kaplica.
Musisz odciągnąć olej i dopiero będzie widoczne.

Amortyzatory
Powrót