[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mnie pany od regeneracji magla powiedzieli tak: "jak wcześniej był czerwony to takim zalać, zielony jest rzadszy i jest większe ryzyko rozszczelnienia" Także magiel w zasadzie nówka a i tak czerwony zalecili. Pisałem o tym wcześniej, raz w aso zalecili mi czerwony raz zielony( w tym samym aso, widocznie rozmawiałem z kimś innym i chyba oni sami nie wiedzą do końca) więc posłuchałem się gości co się tym zajmują i mechanika.

attachment.php

mógłby mi ktoś pomóc w rozszyfrowaniu daty na tym zbiorniczku? nic mi to nie mówi, ewentualnie sugeruje październik 2011 roku, jest to możliwe? Płyn w środku jest czerwony, ale to nic nie mówi, bo z tego co czytałem to lepiej nim zalać ten nowy zbiorniczek.

Załączniki

• zbiornik.jpg
    zbiornik.jpg
    156.9 KB · Wyświetleń: 407
mógłby mi ktoś pomóc w rozszyfrowaniu

Po tej sztancy nie dojdziesz najlepiej sprawdź organoleptycznie. Odessij strzykawką ten płyn co jest w zbiorniczku i zajrzyj przez otwór, jak masz taką białą tuleję z sitka (Coś podobnego tylko mniejsze jak filtry w zmywarkach i pralkach) to znaczy , że masz stary zbiorniczek jak nie ma nic to jest nowy typ zbiorniczka t/z pozmianowy.

Ja u siebie również w weekend wymieniłem zbiorniczek na nowy. Charakterstyczne "trrryyy trrryyy" przy manewrowaniu zniknęło i wspomaganie teraz pracuje płynnie i bez żadnych zastrzeżeń. Płyn miałem czerwony (a raczej już brązowy), udało mi się odciągnąć strzykawką niecały litr płynu ze zbiorniczka i przewodu, i tyle też dolałem Tuteli GI/E.

Czas operacji 15min, koszt 173zł:
-119zł zbiorniczek w Carserwisie
-50zł litr Tuteli
-4zł opaski skręcane, żeby nie podnosić sobie ciśnienia zapinaniem oryginalnych

W jaki sposób mogę zweryfikować jaki mam zbiorniczek ? Auto z 2008 roku. Efekt gumowania przy małych prędkościach. W zbiorniczku nic się nie pieni.

Faktycznie, przepraszam.
Mam efekt gumowania od samego początku mojej przygody z AR, czyli od roku.
Czuje tylko lekkie wibracje na kierownicy przy małych prędkościach. Dodatkowo kierownica słabo odbija. Zbiorniczek jest z lutego 2006r. Płyn się nie pieni.

Może zdjęcie zbiorniczka pozmianowego komuś pomorze w identyfikacji, oznaczenia wybite są w różnych miejscach w odróżnieniu od kolegi Kasztaniaka który zamieścił swój zbiorniczek. U mnie jest taki:
attachment.php

Załączniki

• Luck,zbiorniczekpozmianowy.jpg
    Luck,zbiorniczekpozmianowy.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 358
Masz inny bo hulasz benzynką a tam był zbiorniczek od Diesla ale faktycznie fotka poglądowa się przyda :)

No tak zbiorniczek wizualnie się różni choć w 2,4 jtdm ten sam, ale bardziej chodzi mi o te miejsca oznaczeń, jakby ktoś jeszcze wrzucił pozmianowy to można by jakieś wnioski wysnuwać.

No tak zbiorniczek wizualnie się różni choć w 2,4 jtdm ten sam, ale bardziej chodzi mi o te miejsca oznaczeń, jakby ktoś jeszcze wrzucił pozmianowy to można by jakieś wnioski wysnuwać.

Po sztancy na zbiorniczku właśnie nie idzie dojść na przed zmianowym i po zmianowym jest wybite w tym samym miejscu, oznaczenie takie samo tylko data inna i po tym ewentualnie... Najprościej zaglądnąć przez otwór czy ma tą tubę z sitka :)

Kupowałem 1,5 miesiąca temu nowy zbiorniczek opisany jako pozmianowy i na dnie była ta tuba siatkowa. Sprzedała mi to firma ITAL TECHNIK z Lublina. Wedlug tego co tu opisuje kilka osób pozmianowy nie powinien mieć tego sitka. Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia obu zbiorniczków by rozwiać wszelkie wątpliwości? Jeśli jest tak jak piszecie to zostałem oszukany co będzie podstawą do reklamacji/żądania wymiany na właściwy. Efekt takiego Trrrr Trrrr mam nadal, tylko tyle, że nie wyrzuca mi płynu co miało miejsce wcześniej.

Kupowałem 1,5 miesiąca temu nowy zbiorniczek opisany jako pozmianowy i na dnie była ta tuba siatkowa. Sprzedała mi to firma ITAL TECHNIK z Lublina. Wedlug tego co tu opisuje kilka osób pozmianowy nie powinien mieć tego sitka. Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia obu zbiorniczków by rozwiać wszelkie wątpliwości? Jeśli jest tak jak piszecie to zostałem oszukany co będzie podstawą do reklamacji/żądania wymiany na właściwy. Efekt takiego Trrrr Trrrr mam nadal, tylko tyle, że nie wyrzuca mi płynu co miało miejsce wcześniej.

Masz numer zbiorniczka jaki dostałeś ? zobaczę na półce u siebie jak wygląda. Mogę zrobić zdięcia środka jak chcesz.

zachowałem Tylko jedno zdjęcie, ale jakieś numery tam są (powiększyłem by było czytelniejsze).

attachment.php

------------
Na dnie tego zbiorniczka jest jasna siatkowa tulejka (przynajmniej u mnie). Po zmianie płyn się nie pieni, nie ma tam wiru, który występował przed wymianą, ale trochę zwątpiłem po powyższych wypowiedziach. Mogę odessać płyn i wykonać zdjęcie.

Załączniki

• 20150204_134056.jpg
    20150204_134056.jpg
    91.9 KB · Wyświetleń: 411
Ostatnia edycja:
Ja mam zbiorniczek z 2006 i mam to sitko na dnie zbiorniczka - nie wiem czy tak powinno być w pozmianowym. Jaka jest data jego produkcji ?
PS. też mam podobny problem ze wspomaganiem.

U mnie takie nalepki były na opakowaniu
attachment.php

Załączniki

• 2015-03-18-4370.jpg
    2015-03-18-4370.jpg
    42.8 KB · Wyświetleń: 283
No tak, ale w 2.4 jest raczej inny zbiorniczek więc i numery będą różne :) No nic. Jak znajdę po pracy chwilę czasu to ściągnę płyn i zrobię fotkę zbiorniczka teoretycznie pozmianowego. Będę wymieniał pod koniec miesiąca jeszcze inne elementy jak drążki kierownicze (na które też wskazywano jako jedną z przyczyn dziwnych efektów), a później wahacze górne, bo skrzypią na nierównościach.

A nie będzie najprościej zadzwonić do ASO i zapytać o numery? Mi zawsze pięknie wszystko śpiewają mimo, że im mówię od razu, że u nich nie kupię bo za drogo ;D
Chociaż akurat zbiorniczek kupowałem u nich bo cena wszędzie ta sama.

Jak wrócę do domu (w piątek najbliższy) to zobaczę na fakturze, może są jakieś numery czy coś. Kartonu dawno nie mam... ale też mogę zbiorniczek obfocić :D

No właśnie jest ten sam, zresztą numery się zgadzają.

Amortyzatory
Powrót