[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Zbiorniczek zakupiony, dzisiaj wymieniony i.... błoga cisza :) !!! :)
Przyznam, że zaniepokoił mnie trochę wygląd zbiorniczka (taki sam jak starego), do tego na starym mam datę 2008 (co dziwne, samochód jest z 2007) i brak jakiegokolwiek grzechotania w środku (świadczącego o lataniu sitka). Ale okazuje, się, że na razie ok...mam nadzieję, że nic więcej mnie nie będzie niepokoić.
Dla tego, kto odkrył zależność tych objawów z problemem zbiorniczka należy się motoryzacyjny nobel.
pozdrawiam

Witam
Panowie przeczytałem wątek od dechy do dechy i nasunęła mi się dziwna myśl po przeczytaniu postu zacytowanego oraz innego kolegi który napisał
że miał płyn czerwony przy spuszczaniu wyglądał jak coca-cola, a jego kolega w Passacie zielony i przy spuszczaniu wyglądał jak coca-cola,

Jeżeli nie macie piany z zbiorniczku, nie jest on mokry na zewnątrz, a na kierownicy są drgania, mrowienie to może przyczyną jest
ZESTARZENIE SIĘ PŁYNU WSPOMAGANIA I WYSTARCZY JEDYNIE PŁYN WYMIENIĆ A NIE CAŁY ZBIORNICZEK

CZY KTOŚ KTO BĘDZIE WYMIENIAŁ ZBIORNICZEK MOŻE ZROBIĆ I OPUBLIKOWAĆ ZDJĘCIA NOWEGO I STAREGO ZBIORNICZKA Z KAŻDEJ STRONY I PO OTWARCIU KORKA, czy widać jakiekolwiek różnice w budowie???

pozdrawiam

wymiana zbiorniczka to rozwiązanie serwisowe opisane w dokumentacji. Wymiana płynu może nie przynieść efektu. Zbiorniczek kosztuje coś koło 100zł więc nie jest to jakiś niewiadomy wydatek..lepiej wymienić i mieć problem z głowy...na jakiś czas.

Jaki dokładnie ma symbol ten starszy płyn, gdzie kupić, ile kosztuje i ile wchodzi do układu?
Pozdrawiam.
- Rafał

Tutela GI/E(czerwony). Do układu wchodzi chyba jakieś 1,4l. Kupisz w aso za około 50zł za l.
Ja płynu w całym układzie nie zmieniałem, wyssałem tylko ten ze zbiorniczka i zalałem nowym. Weszło jakieś 0,8l.

A mnie w ASO w Tarnowie to powiedzieli, że nie ma tego płynu i oni mi mogą sprowadzić tylko GI/R i że on jest... żółty a nie zielony. Trochę mi gość namieszał :) 5 minut temu dzwoniłem. Ale żaden problem, bo ten płyn GI/E można w sklepach internetowych kupić więc nie problem.

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

A mnie w ASO w Tarnowie to powiedzieli, że nie ma tego płynu i oni mi mogą sprowadzić tylko GI/R i że on jest... żółty a nie zielony. Trochę mi gość namieszał :) 5 minut temu dzwoniłem. Ale żaden problem, bo ten płyn GI/E można w sklepach internetowych kupić więc nie problem.

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk
Witam
masz moze jakiś konkretny namiar na ten płyn (sklep itd. Najlepiej zeby mieli czerwony i zielony) bo nie mogę skojarzyc w sieci

Albo DamianaS zagadnij. On może też mieć na stanie taki płyn.

Wspomaganie wróciło ;)
Wszystko już zostało tu napisane w tym temacie.

Zapoznałem się z opisanymi tu różnymi objawami złej pracy wspomagania i pomyślałem,że też będę musiał wymienić zbiorniczek bo mimo,że nic nie wyje to kierownica drży przy parkingowych manewrach.
Zdziwiłem się jednak ,że w aucie z maja 2007r. na naklejce od spodu maski zalecany płyn to GI/R (czyli zielony),sam zbiorniczek jest z marca 2006 ( ok) a kolor płynu jest taki brudno - pomarańczowy/marchewkowy.
Rozwaliło to mój misterny plan ,że wymienię sobie zbiorniczek i doleję GI/E (CZERWONY),bo takowego się spodziewałem i nie rozumiem gdzie logika (jeśli sugerować się naklejką) aby do wadliwego zbiorniczka wlewać płyn o poprawionych (?) parametrach?Czyżby nie było wyjścia i trzeba zrobić płukanko?Wtedy miałbym wolną rękę w wyborze płynu.Proszę o sugestie.I jeszcze prośba do użytkowników zielonego płynu od dłuższego czasu - jakiego jest koloru?Pozdrawiam.

Witam
czy ktoś moze podać info nt. Płukania ukladu wspomagania jak to wykonać bezpolesnie i szybko?
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie
Panowie czy bez kanału przepłukam uklad wspomagania?
czym się ten układ płuka ?
czy jak kupie 2 litry płynu to starczy bo tam chyba 1.4 litra obejmuje cały układ.
prosze w wskaówki

Bez kanału trochę ciężko ale też się da. Jak płukałem u siebie to robiłem to u kumpla w garażu, ale przód samochodu miałem podniesiony na dwóch "żabach". Płuczesz płynem do wspomagania. Ja kupiłem 4 bańki Tutela po 1L. Zlałem stary, możesz odkręcić przewód od maglownicy, pokręcić kołami itd. Następnie zalewasz układ nowym, wszystko skręcasz. Odpalasz auto, trochę pochodzi. Spuszczasz wszystko i zalewasz ostatecznie nowym.

Witam
panowie dzisiaj dzwonilem do serwisu kazali mi podać nr VIN auta bo mówię ze potrzebuje płyn wspomagania i zbiorniczek, i zgodnie z VIN-em podali mi zbiorniczek oraz płyn wspomagania GI/E więc ja już niezrozumiem auto mam z 2008 roku niby miał być płyn zielony i tak im powiedziałem a oni ze absolutnie ma być GI/E

Lepszy numer
dzisaj gadalem z gościem ze sklepu:
http://www.sklep.amicar.com.pl/oleje-plyny-eksploatacyjne-c-104_217.html

I mi powiedział ze te płyny GI/E i GI/R są oba czerwone,
I Ze wg specyfikacji do mojego samochodu leje sie GI/E
i co wy na to ?

Hehe, mnie gościu w ASO w Tarnowie powiedział, że GI/R jest... żółty. Moim zdaniem nie ma co na to wszystko zważać. Ja mam w aucie zbiorniczek przedzmianowy i płyn koloru czerwonobrązowego. Zamierzam w najbliższym czasie po prostu kupić zbiorniczek pozmianowy ale zostać przy tym płynie, który miałem do tej pory czyli czerwonym. Bez płukania układu za to z dolewką GI/E. Tyle, że ja mam auto z 2006. Ale to co tobie powiedzieli, biorąc pod uwagę że masz rocznik 2008 to już jest absolutnie dziwne.

Bo oni w tych serwisach często gówno wiedzą! GI/E jest czerwony, GI/R zielony. Było już kilka razy podawane w tym temacie... Jak już gdzieś pisałem, jak kupiłem nową pompę w ASO, to oryginalnie była zalana czerwonym! Przy takim też płynie zostałem. Auto mam z 2007 r.

Bo oni w tych serwisach często gówno wiedzą! GI/E jest czerwony, GI/R zielony. Było już kilka razy podawane w tym temacie... Jak już gdzieś pisałem, jak kupiłem nową pompę w ASO, to oryginalnie była zalana czerwonym! Przy takim też płynie zostałem. Auto mam z 2007 r.
Powiem wam tak ja mam ten płyn takiego koloru ja no niewiem cocacola lub coś podobne no to chyba wynika ze GI/E czyli czerwony,
la czy ktoś z was sie zastanawiał czemu trzeba wymienić tez zbiorniczek mnie sie wydaje ze poprostu sie zapycha i tyle moze trza by go przepłukać???
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót