• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czy możecie sprawdzić co jest u was na naklejce pod maską?

CZY JEST KTOŚ NA FORUM KTO MA NA NAKLEJCE POD MASKĄ NAPISANE GI/E

może poprostu naklejka była tłuczona w jednym formacie z napisem GI/R i innej mnie ma, a w autach był zalewany płyn GI/E
moja wygląda tak:
1010301.jpg

Załączniki

• 1010301.jpg
    1010301.jpg
    127.9 KB · Wyświetleń: 310
Ostatnia edycja:
Witam
ja dalej drąże temat,
oto mam taki płyn w zbiorniczku (po lewej z serwisu GI/E po prawej z mojego zbiorniczka)
260.jpg
i jeszcze raz
262.jpg

a teraz je pomieszałem i wyszło tak:
264.jpg

czy ktoś się zlituje i powie mi jaki mam płyn w zbiorniczku?
zielony czy czerwony (a przynajmniej jaki był bo wygląda na RDZAWY)

Mój mechanik twierdzi,że do 159 są tylko dwa płyny:czerwony i żółty (GA!!) Kłóciłem się z nim ,że jest zielony a nie żółty ale

teraz widzę,że będę musiał coś odszczekać...Chyba,że ten zielony po przepracowaniu poprostu żółknie..?

Pozdrawiam.

Czy jest ktoś z mechaników na forum kto moze powiedzieć co to za płyn jest koloru rodzawo żółtego?
czy to czerwony po kilku latach? Czy zielony?

w zbiorniczku wyglada na GI/R ale jak nie masz penowsci to licho wie co tam mogl poprzedni wlasciciel zalac, jelsi nie wymieniany to mi to wyglada na zielony GI/R.

Wygląda na to, że jeśli masz żółty to to jest GI/R. Teraz skojarzyłem sobie, że mi w ASO gość mówił, że GI/R jest żółty, a ja się z nim wykłócałem, że zielony :) Być może to on miał rację.

Wygląda na to, że jeśli masz żółty to to jest GI/R. Teraz skojarzyłem sobie, że mi w ASO gość mówił, że GI/R jest żółty, a ja się z nim wykłócałem, że zielony :) Być może to on miał rację.
Może ktoś zrobic zdjęcia swojego płynu i wkleić celem porównania?
bo jak czytałem kilka osób mówiło o tym że ma płyn koloru COCACOLI,
druga sprawa piszą że płyny są niemieszalne, ja zmieszałem jeden z drugim i zawiesina wizualnie jest OK
w takim razie mam zielony czy czerwony płyn w zbiorniczku?

no ja wymieniałem zbiorniczek i płyn i nie słyszałem od mechanika aby to był jakiś wielki problem...

dla mechaniora to nie kłopot, dla mnie owszem bo kanału nie mam.
ale problem nie jest z wymianą a jak uważnie czytacie (chyba że nie czytacie)a z kolorem płynu.
Jeżeli płyn był zielony to absolutnie nie wolno wlewać czerwonego bo szlak trafi maglownice,
w odwrotnym wypadku istnieje taka mozliwość.
NAJLEPIEJ JEST WLAĆ TEN SAM - WIĘC SIĘ JESZCZE RAZ PYTAM JAKIEGO KOLORU MOGŁEM MIEĆ WLANY PŁYN.
czy któryś z was może sprawdzić u siebie i jeżeli ma koloru rdzawo żółtego może powiedzieć jak był wlany u niego GI/E czy GI/R

Skąd masz taką teorię, że zmiana płynu powoduje awarię maglownicy? ja już rok jeżdżę na tym pozmianowym płynie, zrobiłem od wymiany jakieś 20tyś i nie widzę żadnej różnicy w pracy magla wręcz powiem, że subiektywne odczucie jest takie, że układ działa lepiej niż na tym starym płynie. Jedyne co trzeba zrobić to dokładnie wypłukać cały układ ze starego płynu...więc nie kombinuj bo faktycznie nim wymienisz płyn to Ci magiel padnie :) zalej nowym zielonym (żółtym ;)) i ciesz się z jazdy bo pogoda za oknem zachęca do przejażdżek :)

Skąd masz taką teorię, że zmiana płynu powoduje awarię maglownicy? ja już rok jeżdżę na tym pozmianowym płynie, zrobiłem od wymiany jakieś 20tyś i nie widzę żadnej różnicy w pracy magla wręcz powiem, że subiektywne odczucie jest takie, że układ działa lepiej niż na tym starym płynie. Jedyne co trzeba zrobić to dokładnie wypłukać cały układ ze starego płynu...więc nie kombinuj bo faktycznie nim wymienisz płyn to Ci magiel padnie :) zalej nowym zielonym (żółtym ;)) i ciesz się z jazdy bo pogoda za oknem zachęca do przejażdżek :)

Mam zamiar wymienić płyn w układzie. taż mam takie "gumowanie". Myślałem, że jest to sprawa zwiększonego oporu opon. Zimą jeżdzę na 16" stalowych a latem 17" alu. Jak jeździłem na 17", to danego dnia było gumowanie pod garażem. Gdy tego samego dnia wymieniłem na 16" gumowanie zniknęło. Może to mieć jakiś wpływ?. Mam też obecnie zalany taki żółtawo-rdzawy. Z tego co zrozumiałem to ten zielony należałoby zalać, tak?
Jaki on ma symbol w tutelli? Proszę o odpowiedź. Z góry dzięki:stop:

Ja jeżdżę i zimą i latem na 16", a zimą gumowanie było sporo lżejsze lub w ogóle go nie było. Ale opony zimowe wyższe, cieńsze i bardziej miękkie. Jest to po prostu sprawa obciążenia układu wspomagania.
Ja dzisiaj odbieram z ASO nowy zbiorniczek a olej Tutela GI/E zamówiłem u Damiana w sklepie. W przyszłym tygodniu robię z tym porządek.

Edit:
Zbiorniczek już zakupiony. Cena: 118,60 zł

Ostatnia edycja:
Ja jeżdżę i zimą i latem na 16", a zimą gumowanie było sporo lżejsze lub w ogóle go nie było. Ale opony zimowe wyższe, cieńsze i bardziej miękkie. Jest to po prostu sprawa obciążenia układu wspomagania.
Ja dzisiaj odbieram z ASO nowy zbiorniczek a olej Tutela GI/E zamówiłem u Damiana w sklepie. W przyszłym tygodniu robię z tym porządek.

Edit:
Zbiorniczek już zakupiony. Cena: 118,60 zł
Mariusz jaki masz płyn na naklejce? I jaki masz płyn w zbiorniku? Sprawdzales?
pozdrawiam

Witam. Moją 159 zakupiłem z wyjącą pompą wspomagania, ponadto maglownica miała wycieki. Oddałem maglownice do regeneracji, wymieniłem zbiorniczek na pozmianowy i płyn wspomagania na czerwony. Problem nie ustał, jest dokładnie tak samo jak było. Czy jest szansa że układ może być zapowietrzony i w najbliższym czasie usterka sama ustanie? Czy po takich wymianach jakich dokonałem pozostaje mi już tylko pompa, czy są jeszcze jakieś inne elementy które mogą powodować takie buczenie(jakieś przewody czy coś) ?

Pozdrawiam

Mariusz jaki masz płyn na naklejce? I jaki masz płyn w zbiorniku? Sprawdzales?
pozdrawiam

Ryki przecież się mnie już o to pytałeś jakieś 1-2 tygodnie temu. Odpisałem Ci na PM, że na naklejce mam GI/R.

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

Ryki przecież się mnie już o to pytałeś jakieś 1-2 tygodnie temu. Odpisałem Ci na PM, że na naklejce mam GI/R.

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

Sorry, pytałem z 10 osób więc mi umknelo, sorry jeszcze raz,
Daj znać jak zmienisz zbiorniczek jakie efekty

Amortyzatory
Powrót