[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
eh normalnie kolejny problem: pompa zaczęła mi buczeć i patrze że plyn poniżej minimum, i mokro wokół zbiorniczka, miałem wymienianą maglownicę, czy trzeba odpowietrzyć układ albo coś w ten desen? plyn jest czerwony i wyczytałem ze jest to GI/E i że można go dostać tylko w aso a jestem 70 km od najbliższego czy mogę zalać jakiś inny dextron 3?

Też mam takie informacje jak Czarny_28.

ostatecznie z orlenu zalałem PLATINUM ATF III jakość GM Dexron® III G
może być czy jutro szybko płukać układ i zalać coś markowego?

ja zalalem Tutele ale z tego co wiem bo tez o to pytalem mozna zalac wszystko co jest Dextronem III wiec nie sraj ogniem:D

Dzisiaj byłem na odgrzybianiu klimatyzacji: 30 minut chłodzenia na pełnych obrotach.

Po zakończeniu podjechałem jakieś 500m po czym usłyszałem zgrzyty i brzędzenie dochodzące z układu kierowniczego, głównie podczas skręcania. Zajrzałem pod maskę: okazało się że wybiło płyn ze zbiorniczka wyrównawczego co po kilku minutach szukania doprowadziło mnie do tego wątku.

Czy ten układ zdarzeń jest przypadkowy czy jest jakieś sprzężenie miedzy wyżyłowaną pracą klimatyzacji przed długi okres a układem kierowniczym?

Te dwa układy są napędzane jednym paskiem wieloklinowym.
Ale tak naprawdę czy intensywna praca mogła wpłynąć na wspomaganie? U mnie 1.5h ozonowania i nic się złego nie przytrafiło.

Kolego, z którego roku Alfa? Może masz wadliwy zbiorniczek i czas kupić w ASO nowy?

Ostatnia edycja:
Te dwa układy są napędzane jednym paskiem wieloklinowym.
Ale tak naprawdę czy intensywna praca mogła wpłynąć na wspomaganie? U mnie 1.5h ozonowania i nic się złego nie przytrafiło.

Kolego, z którego roku Alfa? Może masz wadliwy zbiorniczek i czas kupić w ASO nowy?

2008. Czytałem, że to jedna z częściej pojawiających się przypadłości, ale wystąpieniu problemu bezposrednio po ozonowaniu jest conajmniej zastanawiające.

Jestem teraz w terenie: sprawdzę poziom i rozumiem że bez dolewki nie powinienem ruszać auta?

Nie powinno się jeździć z niedoborem płynu. Lepiej dolać.

Płynu uciekło niewiele, bo po kilku godzinach spoczynku było trochę poniżej MAX, więc doturlałem się do ASO jadąc w miarę możliwości prostolinijnie ;)

Wymiana zbiorniczka i płynu w ASO Bołtowicza: około 400zł :/ To chyba sporo powyżej średniej rynkowej?

No i okazało się ostatecznie, że po wylaniu płynu i z mojego zbiorniczka zrobiła się grzechotka.

Włosi to jednak są inżyniery, taką prostą rzecz spartolić...

Witam ;)
Moje pytanie brzmi czy podczas wymiany płynu konieczna jest wymiana na oryginalną Tutelę gi/e czy też można zalać jakimś innym w tym samym kolorze?(jeśli tak to jakie są dobre)
Drugie pytanie brzmi ile potrzeba płynu żeby zrobić sensowne płukanie układu i pompy wspomagania.

Moje pytanie brzmi czy podczas wymiany płynu konieczna jest wymiana na oryginalną Tutelę gi/e czy też można zalać jakimś innym w tym samym kolorze?(jeśli tak to jakie są dobre)

Nie wiem jak z kolorami, ale ma spełniać wymagania specyfikacji ATF DEXRON III.

Ja gdy dzwoniłem za zbiorniczkiem do ASO pytałem też o kolor płynu powiedzieli, że czerwony. Gdy dzwoniłem drugi raz by zamówić powiedzieli, że zielony. Więc sami pewnie nie wiedzą...
Poszedłem za radą mechanika oraz panów od regeneracji magla i zalałem czerwonym (nie tutela) bo ma gęściejsza konsystencję i w razie jakiś mikro rozszczelnień po prostu nie będzie go ubywało. Oczywiście ważne był tak jak pisał wojtekf o specyfikacji ATF DEXRON III.
Robiłem to jakoś w czerwcu(kilka stron wyżej) wszystko jest ok.

Jeśli chodzi o kolor to można zapytać kierowców AR9 po lifcie (ostatnich roczników) jaki maja. W sumie sam jestem ciekaw.

ostatnie roczniki maja zielony bo byla zmiana plynu po lifcie na zielony.Jak ktos ma czerwony to raczej nie zaleca sie zmiany na zielony bo moze magiel puscic.Mozna zalac wszystko co jest Dextron III

siedziałem troche dzisiaj nad tym wątkiem i jakioś koło 40 strony wątku ktoś z angli opisywał że wymieniał na http://www.valvolinepolska.pl/pr,89...spomagania_synpower_power_steering_fluid.html i też było dobrze. Nie ma tam słowa o dexron III. Co myślicie o zalaniu czymś w innej specyfikacji ? czy ktoś tak może jeszcze zrobił ?

Dodam też że wyszukiwarka na stonie vavoline podaje ten właśnie płyn do 159 ;)

kolego nie ryzykuj i zalej Dextron III no chyba, ze chcesz byc pierwszy,a pozniej sypac zakretami, ze sie alfa sypie;)

Amortyzatory
Powrót