• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zmieniałem plyn bo nie byl prawdopodobnie od nowości wymieniany.
to moja pierwsza alfetka i stad moje pytania bo wiekszosc mechanikow z tego co widze kompletnie nie wie o co chodzi w tych samochodach.
dodam iż to buczenie nie jest chyba od pompy bo na postoju kiedy krece kierownica buczenie nie wystepuje, zaczyna sie dopiero podczas jazdy, mialem tez ostatnio wymieniane klocki z przodu u tego samego orła co mi wlal tej olej i zauwazylem że strasznie mi sie tarcze grzeją po przejechani zaledwie kilku km. Według mojego laikowego myslenia objaw buczenia jest tutaj, puchną tarcze i przy skrecaniu coś tam ociera ale po wcisnieciu nawet delikatnie hamulca przestaje buczec, dodam, że jesli samochód jest mokry wszystko jest ok ,wymieniam tarcze i olej i zobaczymy.

Ostatnia edycja:
wszystko w zbiorniczku jest w najlepszym porządku.

Może klocki do tarcz się jeszcze nie ułożyły zbyt dobrze lub źle założone. Podnieś auto na lewarku, zobacz czy wyczuwasz opór kręcąc kołem jeśli będzie opór to jeszcze pojeździłbym chwile i może jak klocki się dotrą to będzie ok a jak nie to zmiana.

Może klocki do tarcz się jeszcze nie ułożyły zbyt dobrze lub źle założone. Podnieś auto na lewarku, zobacz czy wyczuwasz opór kręcąc kołem jeśli będzie opór to jeszcze pojeździłbym chwile i może jak klocki się dotrą to będzie ok a jak nie to zmiana.

Nie no. Bez jaj. Po wymianie klockow nic nie ma prawa sie grzac. Hamulce do poprawy i to szybko.

A moje dolegliwości po wymianie płynu ustąpiły (buczenie przy kręceniu na zimnym silniku, ustępujące po jego nagrzaniu). W 4 letnim samochodzi po 100 tys płyn był kiepskiego koloru, a w zbiorniczku były dużo gnoju (czyli pewnie układ jest gdzieś mikro nieszczelny). W każdym razie zwracajcie uwagę na te płyny, bo są jaja. W instrukcji napisane, że jest zielona Tutela, w Pol-Carze w Poznaniu powiedzieli mi, że czerwony, a na nalepce na masce jest wskazany jako żółty. Prawdopodobnie miałem zalany czerwony i taki też zalałem na nowo. Poza tym po wymianie kierownica lepiej chodzi.

Nie no. Bez jaj. Po wymianie klockow nic nie ma prawa sie grzac. Hamulce do poprawy i to szybko.

Jaj sobie nie robię, to nie są moje słowa że świeżo założony klocek z początku nie pracuje tak jak należy, dociera się, układa do tarczy i dopiero po pewnym czasie pracuje jak należy, ale może faktycznie coś jest źle założone...

Panowie!
byłem wczoraj w ASO we Wrocławiu i także nabyłem nowy zbiorniczek (cena 130zł, produkcja 2014) i kupiłem olej. Poprosiłem o Tutelę Dexron III czerwoną, a dostałem Dexrona IIIG i taki też zalałem, bo nie zwróciłem na opakowanie uwagi, dopiero dzisiaj..
Jak uważacie? Zlać szybko i zalać Dexronem III?
Inna sprawa, to jak i czym przepłukać układ?

EDIT:
według informacji ze strony: http://www.oilspecifications.org/general_motors_gm.php
"Dexron IIIG Successor of Dexron III(F) automatic transmission fluid. This has the same low temperature characteristics as Dexron IIE, but with modifications to anti-oxidancy and friction material. Introduced in 1997.", a także na innej strone (Dexrona): "DEXRON-III can be used in transmissions that call for DEXRON-IIE or DEXRON-II." z czego wnioskuję, że Dexron IIIG jest ulepszoną wersją Dexrona III o środki smarne i przeciwutleniające i można go używać zamiennie..

Ostatnia edycja:
Od tygodnia hałas z pompy wspomagania. Pienienie płynu.
Był płyn GI/R
Wymieniłem zbiorniczek i płyn na Motul ATF.
Dlaczego Motul? bo nic innego w okolicy nie było.
Oczywiście przód podniosłem co by koła swobodnie się kręciły
Płyn ,,wypchnąłem'' nowym płynem poprzez złączkę nad pompą.
Złączkę którą powraca płyn do zbiorniczka (na samym środku zdjęcia) naciska się i ściąga.
Na metalową rurkę założyłem wąż ogrodowy i wprowadziłem do butelki plastikowej.
Cały płyn został wypchnięty do tej butelki.
attachment.php

attachment.php

Załączniki

• WP_20141105_12_41_21_Pro.jpg
    WP_20141105_12_41_21_Pro.jpg
    58.5 KB · Wyświetleń: 414
  • WP_20141105_12_40_26_Pro.jpg
    WP_20141105_12_40_26_Pro.jpg
    61.5 KB · Wyświetleń: 502
Ostatnia edycja:
Do 2.4 jtdm aktualnie brak zbiorniczkow w ASo i nie wiadomo kiedy beda.

Ostatnia edycja:
Ja kupilem poza ASO niestety drozej. Informuje tylko jakby ktos szukal to moze miec problem z zakupem w ASO

Rozumiem, no własnie dlatego pytałem o numer , bo jakby ktoś inny szukał to może bym pomógł :)

Rozumiem, no własnie dlatego pytałem o numer , bo jakby ktoś inny szukał to może bym pomógł :)

na pudelku mam napisane 60694766 i date produkcji/pakowania 2014/07/21 wiec moze zrobie jeszcze jakas partie wkrotce. Na ta chwile sprawdzalem poprzez ASO Fiata i Alfy i mowili ze nie ma w magazynach i nie ma szans aktualnie jak sprowadzic. Kupilem w sklepie z lublina poprzez allegro.

O widzisz, super :).

Te zbiorniczki 60694766 przychodzą do mnie w piątek, gdyby ktoś potrzebował to zapraszam.

W ASO cena od 116 zł a jak u Ciebie ?

W ASO ? nie rozumiem, pisałeś że w ASO nie ma :)

u mnie będzie 115 PLN

to jest okazja zaoszczedzic zeta:D

Ja chciałem pomóc tym co nie moga dostać zbiorniczka ,
nie było moim celem stwarzanie okazji do czynienia tak WIELKICH oszczędności :D

Dodano po 3 minutes:

...
a tak nawiasem to jaki Ty miales wczesniej nick na forum bo chyba masz nowy prawda??

Ja zawsze byłem tylko pod tym nickiem , ale kiedyś udzielał się bardziej Damian (DamianS jeśli dobrze pamiętam)
więc może stąd skojarzenie

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót