[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Masz zużyte drążki to słychać "gumowanie",wiem z mojego przypadku

wysłane z Xperia Tablet Z

Masz zużyte drążki to słychać "gumowanie",wiem z mojego przypadku

właśnie tak zgaduje, bo zbiorniczek wymieniany 2 lata temu, pompa sprawdzona bo ostatnio miałem nieszczelność na przewodzie, wiec przy okazji wymiany sprawdziłem pompę, maglownica regenerowana chwile przed wymianą zbiorniczka, a nagle pojawiło się gumowanie, wraz z dźwiękami pukania, zgrzytania itp. Końcówki drążka wymienione, ale pukanie dalej występuje(a raczej jak mu się zachce)... Więc teraz zastanawiam się nad samym drążkiem... A takie pytanie...drążek i końcówka powinny poruszać się jakoś względem siebie przy ruszaniu kierownicą?? Czy powinny pracować sztywno razem z sobą?? Bo ponoć są dwa rodzaje drążków: jeden z tłumikiem drgań a drugi zwykły i sam nie wiem jak powinien drążek pracować razem z końcówką....Sorry za mały OT

Ja ostatnio wymieniałem komplet, drążki i końcówki drążków i jeden z drążków był wadliwy powodując stukanie. Wymieniłem na kolejny i jest tego stukania o wiele mniej. Wręcz od czasu do czasu coś puknie z prawej strony.
Sam jestem ciekaw jaki drążek powinien być, z tłumikiem czy bez.

Drążek z tłumikiem czy nie, nie ma prawa nic latać jak kołem ruszamy - jest sztywno.
Tylko nie kupujcie tureckich teknorot bo to jest jakieś nieporozumienie !!!

czyli ma być na sztywno. Bo u mnie jest tak ,że jak trzymam za "łączenie" końcówki drążka z drążkiem(a kolega rusza kierownicą) to jest coś takiego jakby jeden element wchodził w drugi...czyli ewidentnie się przemieszcza, a tak być nie może?

To pewnie nie trzymasz dokładnie za łączenie, bo łączenie końcówki drążka z drążkiem jest na gwincie i tam luzu raczej nie ma. Może to być właśnie ten tłumik, lub w drążku ten "łącznik kulowy" A oprócz tego że wyczuwasz luz to się coś dzieje?

no w każdym razie gdzieś w okolicach tego łączenia:) jutro może zdjęcie zrobię jak znajomy będzie miał kanał wolny:) w każdym razie po lewej stronie mi się to przemieszcza w sposób bardzo wyczuwalny podczas gdy z prawej ledwo co... A dodatkowe objawy to stukanie przy ruszaniu(niezależnie czy ruszam na wprost czy skręcam) i hamowaniu, raz jedno pukniecie czasem kilka pod rząd i tak próbuje zdiagnozować co to jest, bo reszta sztywna, a same końcówki już wymieniłem... i tak kombinuje, nikt nie może tego zdiagnozować, bo zawieszenie niby sztywne a puka

Ostatnia edycja:
Panowie zadam to pytanie tutaj,wiecej chyba was tu zaglada
:)kapie z tulejki wachacza,dol tulejki mokry góra sucha,maglownica sucha,pod gumami sucho,gdyby cieklo w gumach bylby olej,nigdzie niewidac wycieku,siedzimy w kanale auto odpalone zero wycieku,tylko dół tulejki mokry ,nigdzie wiecej,poradzcie gdzie szukac jak ?czary?od gory patrzac nic,od dolu tylko dól tulejki

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/51040-wymiana_maglownicy-3.html#ixzz31FhxmQRE

w linku na fotce Mariusza widac ten wyciek,mam identycznie ale nigdzie od gory nic niw widac mokrego
Mechanik nawet przyjal teorie ze ta tulejka jest olejowa i ze z niej leci ale jakos niedopuszczam takiej opcji.bylem pod autem,kikalem od gory zero wycieku,

Pojawił się u mnie problem, odpaliłem auto i słychać dziwne dźwięki :/
Wspomaganie działa, nie widzę nigdzie wycieku na maglu (pod autem nie widziałem bo byłem na komunii i auto stało na kamieniach)
Słychać dźwięk z miejsca zaznaczonego na czerwono, co to może być?
Zbiorniczek był wymieniony rok temu, płyn również.

attachment.php

EDIT:

Płynu było troszkę poniżej min, dolałem i jest cisza, rozumiem że gdzieś delikatnie ucieka maglem? :/

Ostatnia edycja:
a jaki to jest dźwięk?? coś cieknie?? bo ja w zaznaczonym, ale bliżej nieokreślonym miejscu miałem ostatnio wyciek z przewodu od wspomagania...

Dzwięk hmm, taki pisk/skrzypienie szukałem wycieku od góry ( nie mam aktualnie jak wjechać na kanał ) nic nie znalazłem, miejsce zaznaczone na zdjęciu to chyba pompa wspomagania.
Dolałem płynu i jest cisza :/

ja miałem pisk i syczenie, bo płyn o wspomagania na pasek rozrządu leciał i dziwne dźwięki wydawał... ale skoro z góry nic nie widać...a patrzyłeś na całej długości przewodów??tam cały przewód jest dosyć dobrze widoczny, więc ewentualny wyciek bedzie widoczny. Jeśli to nie przewód to na maglownicy będzie na gumch widać.

Panowie zadam to pytanie tutaj,wiecej chyba was tu zaglada
:)kapie z tulejki wachacza,dol tulejki mokry góra sucha,maglownica sucha,pod gumami sucho,gdyby cieklo w gumach bylby olej,nigdzie niewidac wycieku,siedzimy w kanale auto odpalone zero wycieku,tylko dół tulejki mokry ,nigdzie wiecej,poradzcie gdzie szukac jak ?czary?od gory patrzac nic,od dolu tylko dól tulejki

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/51040-wymiana_maglownicy-3.html#ixzz31FhxmQRE

w linku na fotce Mariusza widac ten wyciek,mam identycznie ale nigdzie od gory nic niw widac mokrego
Mechanik nawet przyjal teorie ze ta tulejka jest olejowa i ze z niej leci ale jakos niedopuszczam takiej opcji.bylem pod autem,kikalem od gory zero wycieku,

Hej! Miałem podobny problem. W serwisie (Twardowski w W-wie) powiedzieli mi, że gumy w tych tulejach są wypełnione olejem dla lepszego tłumienia drgań itp. i w sytuacji rozwulkanizowania się lub zużycia gumy olej wycieka. U mnie miał barwę jakby zielonkawą. W moim przypadku objawiało się to skrzypieniem na nierównościach. Po wymianie skrzypienie ustąpiło. Pzdr.

Już wszystko jasne, magiel to jedna wielka rdza, wybuchłem śmiechem jak to zobaczyłem.
Swoją drogą auto z 2006r a magiel 2008r, czyżby wymiana na gwarancji i mimo to i tak padła?
Muszę sprawdzić w historii ASO czy była wymieniana.

U mnie też tak się okazało, że magiel to jedna wielka rdza, konkretnie taka listwa. Ale właśnie odebrałem samochód, zrobiony :)
Zastanawiające, w poprzednim aucie tj. 156 przez cały okres ekspoloatacji o czymś takim jak magiel to nawet nie pomyślałem, a tu w 159 zabolało po kieszeni.

Amortyzatory
Powrót