• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

podpowiedzcie moi drodzy: miałem ubytek w układzie wspomagania, uzupełniłem płyn. Pojeździłem kilka miesięcy i ponowny ubytek. Dolałem płynu. Zerknełem jednak pod samochód a tam po stronie kierowcy obok przedniego lewego koła z takiej gumowej maszety cieknie sobie płyn. Sądze, że to ta jednka maglownica. Jakie mogą być koszty naprawy? Wymieniać na nową czy też jakoś regenerować?
Masz tu kilka tematów o maglownicach
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/51040-wymiana_maglownicy.html
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/79510-maglownica_regeneracja.html
http://www.forum.alfaholicy.org/159...a_czy_cos_innego_problem_ze_wspomaganiem.html

Ostatnio jakoś była dyskusja na forum o maglownicy i chyba po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw chłopak kupił używkę w dobrym stanie.

Upewnij się czy to na pewno maglownica, jeśli magiel to możesz znaleźć używkę i na jakiś czas starczy lub regenerować i mieć na to gwarancję. Nówkę jak chcesz kupić to koszt samego magla 2120zł + osłony drążków + ja bym wymienił jeszcze drążki z kocówkami drążków do tego dochodzi koszt jeszcze ustawienia geometrii. Jestem po takiej operacji. Jak coś pytaj.

Jutro zadzwonię jeszcze do firmy co się zajmuje regeneracją maglownic. Wydaje mi się że to ona, bo co innego może powodować że cieknie? I jeszcze pytanko Luck: można z tym jeździć? dolewając oczywiście i kontrolując poziom płynu. W sumie to bym tam nie zerkał, ale wróciłem z trasy i było słychać wyraźnie pracę pompy, poziom płynu był lekko poniżej minimum.

Może cieknąć z jakiegoś gumowego wężyka wyżej. Jeśli jesteś w stanie kontrolować bezpieczny poziom oleju a magiel i tak wyleci to "chyba"można tak jeździć, piszę chyba bo jest jeszcze pompa wspomagania, ale jeśli płyn czysty, układ nie zapowietrzony to z nią nie powinno się nic stać przez ten czas. Zbiorniczek masz po zmianowy?

a jeszcze mam pytanko, po poczytaniu w temacie: czy może ciec gdzieś na drążku? Da się to jakoś zdjagnozować po to by nie wymieniać maglownicy a jedynie drążek?

Dodano po 2 minutes:

zbiorniczek nie był nigdy wymieniany - od nowości ten sam. A płyn jak sprawdzałem normalny wydaje się nie mętny. No może był troche metny jak był poniżej minimum, ale po dolaniu i po pracy pompy jak został wymieszany to taki normalny jest , klarowny

Ostatnia edycja:
Na drążku nie może ciec, bo jest on tylko przymocowany do listwy maglownicy która jest doszczelniona simmeringiem oraz zatkane teflonową tulejką z obudową. Wyciek może powstać jeśli tulejka się zużyje od pracy listwy lub jeśli listwa była zardzewiała a następnie uszkadza uszczelniacz.

To zbiorniczek bym wymienił, choćby nawet profilaktycznie.

czyli rozumiem że powinno się w celu diagnozy i tak rozebrać i popatrzeć skąd cieknie?

Dodano po 2 minutes:

można ten zbiorniczek dostać tak normalnie w jakimś sklepie motoryzacyjnym czy tylko w ASO? Jak ropoznać ze to właściwy zbiorniczek?

Ostatnia edycja:
Wystarczy zdjąć osłonę drążka/listwy i jeśli tam wyciek to tam będzie tego oleju więcej, tzn tam nie powinno być wogóle oleju.

Podajesz vin swojego auta, chyba tylko ASO. Na forum gdzieś tu był telefon.

Na zbiorniczku jest nabita data produkcji, zaraz obok korka, taka strzałka i wokół niej liczby. Sprawdź, może miałeś wymieniony chyba, że auto od nowości u Ciebie.

Od 3 lat, wcześniej teoretycznie serwisowane gdzieś w ASO. Jutro zobaczę ta datę i podjadę do mechanika, popytam.
Tak pytam bo całkowity laik jestem, a i nawet jak obserwuje mechaników to też czasami widzę że nie czuja tematu do końca. Zobaczę co i jak i jutro odpowiem co zdiagnozowano.

Magiel regenerowany kupiłem, gdzieś tam wyżej jest w postach jak wygląda a miałem już założony na aucie używany. Wywaliłem używany bo dalej był luz na listwie więc prawdopodobne że za jakiś czas by się rozszczelniła a na regenerowana dali 2 lata gwarancji to tyle co za nówke. Koszt 850zł sam magiel, swój oddaje przy tej cenie. Kupiłem z tej aukcji bo dosłownie miałem ich zakład przy drodze do pracy http://allegro.pl/przekladnia-kierownicza-maglownica-alfa-romeo-159-i4126216709.html.
O kosztach chciałbym zapomnieć;) ale całościowo kilka stówek jeszcze zostało w porównaniu nówki samego magla.

w 2.4 też były. Ja mam z 07.2007 i się posypała pompa wspomagania

I w konsekwencji wizyty u mechanika będę miał wyjmowaną maglownice i do regeneracji. Przy okazji zobaczy się na ile uległa uszkodzeniu.
A tego zbiorniczka to nie pojmuje, co z nim jest nie tak ze wpływa na pracę pompy?

Właśnie przerabiam ten temat w 159,zbiorniczku jest sitko które sobie odpada i jest efekt jakby nie było płynu i wyje pompa,już kilka wymieniłem tych zbiorniczkow,aktualnie remontujemy przekladnie bo ugnila i cieknie

Wysłane z mojego MT15i za pomocą Tapatalk

Praca drążka powinna być bezgłośna, ewentualnie jeśli jest luz to występują stuki.

Amortyzatory
Powrót