[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy przy wymianie zbiorniczka wymienialiscie tez jakies uszczelki, przewody itd.? Przymierzam sie do zmiany plynu na zielony( czyli taki ktory powinien byc), zbiorniczka i nie wiem czy cos jeszcze bedzie potrzebne.

odpinasz opaskę na przewodach od zbiorniczka, jeśli uda Ci się rozłączyć ori opaskę to możesz ponownie ją zamontować.
nie trzeba nic wymieniać oprócz zbiorniczka i płynu.

Czy padające wspomaganie objawia się również strzelaniem podczas manewrowania na parkingu? Najpierw kilka razy słyszałem huk/strzał (jakby najechać na butelkę szklaną, która nagle pęka), a potem doszło do tego buczenie/warczenie w czasie manewrów parkingowych.

W zbiorniku nic nie bulgocze- cisza.

ten napewno nie jest do 2.4.Zobacz sobie na allegro do 2.4 ma inny ksztalt

- - - Updated - - -

http://allegro.pl/zbiorniczek-zbiornik-wspomagania-alfa-159-brera-i3678248338.html

do 2.4 jak kupowałem to po numerze z eper i w sklepie wychodziło im że to od wersji 1.8 oraz 2,2 i mieli racje bo jak przyszedł to pasował idealnie. Ma inny kształt niż ten od 1.9

Rozwiązanie: W warsztacie gdzie była ostatnio wyciągana skrzynia znaleźli przyczynę. Maglownica była przesunięta w ramach luzu na śrubie za bardzo w prawo i to ona gdzieś chaczyła.

Czy padające wspomaganie objawia się również strzelaniem podczas manewrowania na parkingu? Najpierw kilka razy słyszałem huk/strzał (jakby najechać na butelkę szklaną, która nagle pęka), a potem doszło do tego buczenie/warczenie w czasie manewrów parkingowych.

U mnie takie strzały były przy zapieczonych tzw. "jabłkach" drążków kierowniczych. Po wymianie drążków razem z jabłkami wszystko ustało...

Jak odróżnić stary zbiorniczek od nowego? Stary jest podłużny a nowy jest bardziej kwadratowy? Jakieś konkrety, może zdjęcia?
Chciałbym się dowiedzieć jak skutecznie i bezpiecznie wypróżnić płyn i oczyścić przewody.

Ostatnia edycja:
Ale co wypłukać?
Wymieniasz sam zbiorniczek czy jeszcze płyn na inny?
Bo jeśli to drugie to nie pomogę bo nie robiłem tego, wymieniałem tylko zbiorniczek.
Odessałem płyn i wymieniłem + dolewka nowego płynu.

ja tez strzykawka z wezykiem odessalem to co w zbiorniczku,a pozniej wlalem to spowrotem i uzupelnilem to so sie ulalo(jakies 300 ml).Jezeli chcesz wymienic plyn na nowy taki sam to musisz tylko spuscic stary ale nie wiem jak to zrobic.Nie trzeba chyba plukac ukladu ale tez nie jestem pewny.Ja bym najlepiej podjechal gdzies do mechanika albo zapytal o cene uslugi w ASO(chyba nie powinni skasowac za to duzo)

Amortyzatory
Powrót