• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Jeżeli chodzi o to jak wymienić i przepłukać to ja to zrobiłem tak.
Przyda się przy tym pomoc drugiej osoby i w moim przypadku trzy litry płynu do wspomagania.
Do zbiorniczka od spodu wchodzą dwa przewody. Zasilający i powrotny.
Zasilający jest niżej i ma większą średnicę. Powrotny jestwyżej i ma mniejszą średnicę.
Najpierw pozbywamy się płynu ze starego zbiorniczka odsysając go.
Potem odłączamy oba przewody i wyciągamy zbiornik.
Przewód powrotny wyciągamy po za obrys komory silnika do pustej bańki na stary płyn.
Idąc palcem po przewodzie można natrafić na mocowanie tego przewodu w komorze i odpiąć żeby go wyciągnąć.
W nowym zbiorniczku zakładamy zaślepkę (powinna być założona w nowym) na króciec powrotny i podłączamy przewód zasilający do zbiorniczka.
Zalewamy do nowego zbiorniczka płyn i otwieramy pozostałe butelki żeby można było uzupełniać go na bieżąco.
Kolega odpala furę i pompa zasysa płyn ze zbiorniczka jednocześnie wydalając stary do pustej bańki a my w międzyczasie dolwamy nowy płyn żeby pompa nie pracowała na sucho. Jak widzimy, że płyn który leci do zbiorniczka jest już czysty i nowy to kolega gasi auto.
Zakręcamy zbiorniczek i ustawiamy go pod takim kontem, żeby płyn ze środka nie uciekał po zdjęciu zaślepki z króćca.
Podłączmy przewód do króćca. Przykręcamy zbiorniczek, uzupełniamy płyn żeby był poziom i tyle..

Mam nadzieje, że chociaż troszkę przybliżyłem jak to zrobić. Sorry, że bez fotostory ale robiłem jakiś czas temu i nie byłem przygotowany.
Cała operacja trwała ok 20 minut.
Zbiorniczek kosztował stówe z małym haczykiem + Płyn chyba 20 zyla za liter.

Pozdro.

siema,
zauważyłem przy kupnie auta ze przy zbiorniku bylo wszystko lekko "upocone", sprzedawca nie miał zielonego pojecia dlaczego, dodatkowo zacząłem analizowac temat i wygląda na to że płyn mi bulgocze w zbiorniku, po odpaleniu auta, słychać własnie gumowanie, a przy maksymalnym skrecie kół dochodzą dodatkowe dzwieki typu "bzzzz bzzzzz". Rozumiem ze nadszedł czas na zmiane zbiornika i wymiane płynu... dodam tylko ze to gumowanie odczuwalne jest przy b. niskiej predkosci lub przy kreceniu na postoju, podczas jazdy brak tego dzwieku.
dodam ze na zbiorniku nie ma zadnej informacji co do roku produkcji, ale na skali w korku jest 06 co by sugerowało date prod. samochodu. wiec wyglada na to ze zbiorniczek jest od poczatku... zakupie zbiorniczek i płyn (czerwony) i zabawie sie w mechanika. dam znac czy mi pomogło. macie moze jakas konkretna stronke, na której mozna zakupic i zbiorniczej i płyn ?

wlasnie chcialem wszystko w jednym miejscu, najlepiej przez neta, z dostawa do domu :) no nic najwyzej zamowie komplet w ASO. :)

zbiorniczek wymieniony, płyn wymieniony i musze przyznac ze wspomaganie chodzi co najmniej o 30% lżej, oraz brak "gumowania" :)

Dziś i mnie to dopadło jechałem sobie aż tu nagle buczenie/wycie/piszczenie i kierownica ciężko chodzi - myślę nom nic prosto do ASO na wymianę zbiorniczka :) Ciekawiło mnie tylko co oni by zaproponowali? Pompę, maglownicę... ale zjechałem na parking i kręcę fajerą do oporu w prawo i w lewo - wycie ustępowało w skrajnych położeniach. Wyłączyłem autko przy max skręconych kolach i po włączeniu wszystko wróciło do porządku. Ne zmienia to faktu, ze czeka mnie wymiana zbiorniczka i płynu. Zbiorniczek wiadomo w ASO. Natomiast mam pytanko co do płynu wolę zostać przy czerwony/brązowym ala coca-cola więc nie będę płukał układu rozumiem, ze w takim przypadku na wymianę wystarczą 2 butelki na dolewkę 1 ale czy lać oryginał TUTELA GI/E bo on do tanich nie należy czy polecacie jakoś inny i czy ewentualnie na dolewkę można mieszać oryginał z innym?

Panowie,

Moje wspomaganie pracuje nienagannie. Niestety męczy mnie fakt, ze jest dosc glosne. Dzwiek pracujacej pompy przypomina takie ciche bzyczenie o dosc wysokiej czestotliwosci. Jako, ze uzytkuje auto z 2010 roku, to odpada problem wadliwego zbiorniczka.
Wg Panów z ASO nawet z nowym zbiorniczkiem jest coś nie tak i potrafią to naprawić. Zajmuje im to podobno 2,5godzinuy i kasują 250PLN. Czy ktoś z Panów wie o jaką przeróbkę chodzi?

Pozdrawiam

Ja jestem już po wymianie zbiorniczka i oryg. płynu. Wspomagania działa płynniej i ciszej. :)

- - - Updated - - -

Wg Panów z ASO nawet z nowym zbiorniczkiem jest coś nie tak i potrafią to naprawić. Zajmuje im to podobno 2,5godzinuy i kasują 250PLN. Czy ktoś z Panów wie o jaką przeróbkę chodzi?

Ja przy wymianie w ASO od magików dowiedziałem się, że w nowym zbiorniczku jest inny układ kanalików do odprowadzania płynu. Nom ale skoro każdy wymienia na nowy i jest ok to co oni niby mieli by tam poprawiać? Pytanie czy to na 100% wina zbiorniczka? Może to np. pompka.

Ja też wymieniłem zbiorniczek i płyn, wspomaganie chodzi lekko ale efekt gumowania niestety nie ustąpił, nie wiem czy to wina magla czy pompki? ręce opadają.

Pytanie do tych co wymieniali zbiorniczek i zaglądali do środka starego: czy mieliście tam te siteczko??? Bo u mnie pompa buczała już dość głośno, nabita data na starym zbiorniczku 2008, więc kupiłem nowy wymieniłem i nastała cisza. Z ciekawości rozwaliłem stary zbiornik a tam żadnego sitka nie było. Było za to jak by gniazdo na to siteczko. Więc troszkę zgłupłem i nie wiem czemu na starym bez sitka buczała, a na nowym jest cisza :/

Ja też wymieniłem zbiorniczek i płyn, wspomaganie chodzi lekko ale efekt gumowania niestety nie ustąpił, nie wiem czy to wina magla czy pompki? ręce opadają.

mam to samo wymieniłem zbiorniczek 2 mies temu i cały płyn ,gumowanie jest nadal. Zauważyłem że jak deszcz pada albo samochód postoi kilka dni nie używany to gumowania przez kilkadziesiąt km nie ma... jakieś rady ?

Witam,

jaka byla roznica miedzy przekladniami przed i po 2008 roku. Mam alfe z 2006, a 2010 mialem wymieniana przekladnie na gwarancji w serwisie. Jest mozliwe, ze zalozyli nowy/ poprawiony rodzaj? Mozna to poznac po nr. czesci? Jakie sa nr`y starej i nowej przekladni?

pozdrawiam

witam i mnie dopadl problem wspomagania. Pojawia sie problem zbiorniczka tylko nie wiem czy u mnie to zalatwi sprawe. Ale od poczatku.
Zaczela mi straszliwie wyć pompa od wspomagania. Nagle bez zadnych wcześniejszych objawów. Alfa stała na mrozie i po odpaleniu coś zawyło przez pol sekundy ale ze bylo -20 na dworze nie zwrocilem bardzo na to uwagi. Przejechalem ok 40 km i na parkingu przy kreceniu kierownica zaczela wlasnie wyć pompa po podniesieniu maski ewidentnie dzwiek wydobywa sie z niej. W zbiorniczku nie ma zadnego chlapania czy bulgotania plyn przeplywa normalnie. Gdy zgasze auto i postoi ok 5 minut wycie ustaje. Po przejechaniu kilku km znow sie zaczyna. Czasem zdaza sie ze przejade ok 5 km jest cisza i gdy otwieram garaz zmienia sie dzwiek pracy pompy i zaczyna samoistnie wyć.

Dodam ze dzwiek zmienia sie przy dodawaniu gazu tzn zmniejsza sie. Przy jedzie na obrotach dzwiek prawie ustaje a gdy auto jest na ludzie i jest podczas jazdy dzwiek sie nasila.

Jest jakaś jednoznaczna metoda sprawdzenia czy to zbiorniczek czy to sama pompa? Nie chce sie ladowac w kolejne koszta ktore nie wyeliminuja problemu bo niestety moje auto nie jest chyba jak inne bo kazda wymiana konczy się kolejna wymiana tylko innego podzespolu :)

Ostatnia edycja:
mam to samo... od kilku dni podczas rannego uruchamiania przy -12st pompa zaczyna wyć. W poniedziałek powyła z 1min i przestawała. Po kilku dniach pompa wyje i wyje przestaje dopiero po zrobieniu kilku kilometrów i pokręceniu trochę kierownicą. W zbiorniczku nic nie bulgocze, nie ma piany, widać płyn się ładnie przelewa. Mimo że wyje to wspomaganie chodzi normalnie, tylko się lekko nasila podczas obrotów kierownicą. Dzisiaj jade do ASO zamówić zbiorniczek i płyn tak profilaktycznie, żeby wyeliminować jedną możliwość.

to i ja tam zrobie u mnie tez wspomaganie dziala normalnie. Zamowie zbiorniczek w poniedzialek. Tylko obawiam sie ze okaze sie ze to pompa i wpakuje kolejne 200 zl w zbiornik i plyn ktory okaze sie ze jest dobry.... :(

Generalnie jeżeli zbiorniczek jest przytkany to wąż wychodzący z niego na odpalonym silniku będzie się spłaszczał, bo pompa nie będzie miała co zaciągać. Ja dzisiaj wymieniłem zbiorniczek i przepłukałem cały układ i jest bajka. Wycie ustało i nawet lepiej wspomaganie działa teraz ;)
A ze starego zbiorniczka to aż wyleciało to sitko ;)

Ale czy da się jednoznacznie sprawdzić czy to pompa czy zbiorniczek? Skoro wspomaganie działa tylko wyje :)

Koledzy, powiedzcie proszę, czy problem ze zbiorniczkiem wystepuje we wszystkich rocznikach? Wyczytalem cos takiego, że w modelach poliftingowych |od 2009| montowane sa te ulepszone zbiorniczki...

Amortyzatory
Powrót