• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mnie również dopadł "syndrom zbiorniczka" (taką mam nadzieję). Zbiorniczek zakupiony, już do mnie jedzie.
Przeglądnąłem temat, ale na niektóre pytania nie znalazłem odp, co nie znaczy, że ich nie ma (może nieuważnie szukałem).
Czy wymieniając zbiorniczek wspomagania wymieniać płyn? (mam chyba czerwony), a jeśli tak, to jak i ile trzeba go zakupić?
Pozdrawiam.
- Rafał

Mnie również dopadł "syndrom zbiorniczka" (taką mam nadzieję). Zbiorniczek zakupiony, już do mnie jedzie.
Przeglądnąłem temat, ale na niektóre pytania nie znalazłem odp, co nie znaczy, że ich nie ma (może nieuważnie szukałem).
Czy wymieniając zbiorniczek wspomagania wymieniać płyn? (mam chyba czerwony), a jeśli tak, to jak i ile trzeba go zakupić?
Pozdrawiam.
- Rafał

Można wymienić cały płyn lub po prostu dolać. Jeżeli chcesz wymienić cały to będzie potrzebne ok. 1,4 litra, a zatem dwie litrowe butelki. Jeżeli chcesz tylko uzupełnić płyn to wystarczy jedna butelka, bo przy wymianie zbiorniczka nie powinno ulać się więcej jak 200-300 ml. Ja zastosowałem wariant drugi, aczkolwiek jeżeli masz już stary płyn to może warto byłoby wymienić całość... Nie wiem tylko, czy nie jest to zbytnia zapobiegliwość.

Gdybyś chciał wymieniać cały płyn i jednocześnie zmienić na zielony/żółty, to dobrze byłoby wcześniej przepłukać układ. Jeżeli natomiast wymieniając cały płyn chciałbyś pozostać przy czerwonym/wiśniowym/brązowym to nie ma raczej takiej potrzeby.

Ja wymieniłem zbiorniczek zanim nastał problem z buczeniem. Miałem nadzieję, że w ten sposób pozbędę się gumowania, co jednak nie nastąpiło. Gumowanie jest dalej, z tym że w moim przypadku jest to już po prostu wina zużytej maglownicy, z której jest mikro-wyciek (powiedzmy jedna kropla na dzień). Na razie jednak, póki wszystko jest ok, nie zamierzam tego ruszać na zapas.

Ostatnia edycja:
Pozdrawiam.
- Rafał

W rozwiązaniu serwisowym sugerowana jest wymiana płynu na zielony...

W rozwiązaniu serwisowym sugerowana jest wymiana płynu na zielony...

Było to zagadnienie omawiane kilkanaście razy: Jest prawdą to, co pisze CodeMaker i zasadniczo płyn zielony, jako rzadszy, jest lepszy dla układu ze względu na swoją mniejszą gęstość i tym samym mniejsze prawdopodobieństwo zatkania sitek w zbiorniczku. Z drugiej strony jednak, rzadszy płyn, jako bardziej penetrujacy, może stanowić zagrożenie dla częściowo zużytej przekładni pracującej do tej pory na płynie bardziej gęstym. Osobiście wydaje mi się, że zagrożenie uszkodzeniem wskutek zmiany płynu na rzadszy jest bardzo małe, aczkolwiek był chyba jeden taki przypadek na tym forum, czy na forum alfa159.

Dzięki wielkie za odp.
Zatem najpierw wymienię sam zbiorniczek uzupełniając ubytki płynu, bo póki co jego stan oceniam na całkiem dobry.
Pozdrawiam.
- Rafał

Bulgota plyn w zbiorniczku wspomagania

witam,

co moze byc przyczyna bulgotania plynu w zbiorniczku wspomagania? Zauwazylem, ze ostatnio cos takiego ma miejsce. Plynu nie ubywa

poprostu zbiorniczek sie skonczyl,wymien zbiorniczek i wszystko bedzie cacy,Greciu kto jak kto ale Ty takie herezje:)
jest temat wielki jak ksiezyc o wspomaganiu

mialem podobnie w 159 wymiana zbiorniczka i po sprawie oczywiscie przy okazji warto zmienic plyn

Zbiorniczek oczywiście najlepiej kupić w ASO za 116zł ;)
Mnie się to zdarzyło 3 dni po kupieniu alfy :P

Ja mialem regenerowany magiel, a firma ktora to robila ponoc bardzo odradzala zielony plyn. Ja jednak mimo wszystko stosuje sie do zalecen ASO i wlalem wlasnie zielony. Wazne zeby dokladnie przeplukac instalacje, bo mieszanie dwoch rodzajow plynow moze spowodowac zwarzenie lub inne nieprzyjemne zjawiska.

Niestety nie pamietam ile tego tam wchodzi :/

Jesli chodzi o dokladne parametry plynu i jego ilosc- zadzwon do ASO oni Ci powiedza :)

Witam mam jeszcze takie pytanie. Jestem na etapie zakupu zbiorniczka. Dzis jeden mechanik powiedzial mi, ze wcale nie musze go wymieniac tylko wyrzucic z niego sitko i podobno to pomaga. Ma ktos jakies doswidczenie?

Doświadczenie na forum jest takie, że nikt nie żaluje 110zł na zbiorniczek :) ...a to dlatego, że jak Ci kiedys jakimś cudem wpadnie coś do układu to się zatrzyma na sitku i nie rozwali maglownicy.

Witam mam jeszcze takie pytanie. Jestem na etapie zakupu zbiorniczka. Dzis jeden mechanik powiedzial mi, ze wcale nie musze go wymieniac tylko wyrzucic z niego sitko i podobno to pomaga. Ma ktos jakies doswidczenie?

no to niech ten mechanik Ci je wyrzuci,mysle ,ze nieda rady bez rozprucia zbiorniczka:)

Witam.Ja,po rozkręceniu zbiorniczka zauważyłem,że oberwało się w nim sitko.Wymieniłem zbiornik na nowy i bella śmiga jak nowa.Każdy mechanik wam powie żeby wymienić pompę -bo tak im najłatwiej.

panowie w mojej alfie po postoju auta jakieś 2 miesiące bez użytkowania zaczęło głośno chodzić wspomaganie i ciężej kręci się kierownicą czy to może być wina zbiornika czy maglownica siadła ? jest lekki wyciek z niej.

Amortyzatory
Powrót