Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

a czemu zatem Millers skoro producent wg. ciebie wie co jest najlepsze? jednak poprawiasz po fabryce? a jaki interwał proponuje producent? też chyba skróciłeś? to może jednak sam nie zgadzasz się z producentem, ale akurat we wszystkim tylko nie lepkości. lepkość to jedna z rzeczy jaką można zmieniać przy pewnych zastosowaniach - jak pisałem - np ktoś używa auta tylko w sezonie ciepłym to czemu nie 5W? Ktoś rajduje to moze W40? A 0W20 to wymysły eko - woda totalna, lekka oliwka. U nas żona jeździ tonalką na krótkie odcinki i cały rok wiec tragedii nie ma, ale mimo wszystko, jak minie gwarancja to kto wie czy nie przejdziemy na coś innego.

Taka ciekawostka, do Toyoty Yaris hybryda fabrycznie zalecany olej to 0w08...

Ja właśnie myślę o 0W-40 ze względu na rozruch gdzie 0 jest kluczowe i w lato a tym bardziej zimę, oraz 40 zabezpieczenie silnika przy pracy w wysokich temperaturach np. długa jazda autostradowa.

Ja użytkuje 5w30 cały rok, samochód co prawda garażowany ale nawet wypady urlopowe gdzie stał tydzień pod chmurką na mrozie nie skutkowały problemami. Ten sam olej leje do giulii i stelvio, w obu bezproblemowo
Auto ze stanów przyjechało na 5W-30 i tak lałem przez 2 zmiany, ale później przeszedłem na 0W-30 i jedno co zauważyłem, to mniejsze ubytki oleju. Na 5W musiałem dolać ok 1l na 10k, a przy 0W nic. Jeździłem na Mobil 1, a teraz na Total Quartz

zwykle jest na odwrót - mniejsza gęstość to ubywa, większa nie co ma fizyczny sens. Może jest inaczej - nie przybywa Ci paliwa (jeśli jeździsz krótsze trasy głównie), bo masz lepsze uszczelnienie na pierścieniach z gęstszym olejem? takie spekulacje oczywiście tylko tu prawię, ale auta z bezpośrednim wtryskiem podobno mają większy problem z paliwem w oleju niż te z pośrednim gdzieś kiedyś czytałem. 5% paliwa w oleju przy jeździe po mieście to też normalka

zwykle jest na odwrót - mniejsza gęstość to ubywa, większa nie co ma fizyczny sens. Może jest inaczej - nie przybywa Ci paliwa (jeśli jeździsz krótsze trasy głównie), bo masz lepsze uszczelnienie na pierścieniach z gęstszym olejem? takie spekulacje oczywiście tylko tu prawię, ale auta z bezpośrednim wtryskiem podobno mają większy problem z paliwem w oleju niż te z pośrednim gdzieś kiedyś czytałem. 5% paliwa w oleju przy jeździe po mieście to też normalka
Co prawda więcej jeżdżę na krótkich trasach, ale mam podtlenek LPG i pewnie dlatego nie widzę wzrostu poziomu oleju w silniku.

Amortyzatory
Powrót