[Giulia] Wbudowana nawigacja

No tez sie zastanawiałem własnie czy trzeba przerabiać wiązke, bo u mnie wszystkie drzwi zamykaja sie poprawnie i nie ma błedów w BCM. Kraj mam zmieniony na PL i byte 160 na 01.
Pendrive exFAT i dwa pliki. Lincencja 5x spacja i mapa MAP50435. Sprobuje jeszcze za jakiś czas.

Sorry że odkopuję ale mierzę się z podobnym tematem... Giulia 2021r USA

1. Zamki potwierdzam działają ale po pierwszym naciśnięciu pilota otwiera drzwi kierowcy i chyba wlew paliwa, trzeba kliknąć jeszcze raz aby otworzyły się pozostałe drzwi. Można to zmienić?
2. W jakim celu zmiana byte 160 na 01 ?
3. Skąd wziąłeś mapy ? TBM póki co mam podpięty i co jakiś czas wywala komunikat o Alfa Connect box ale to ogarnę w późniejszym czasie

to też dobry trop, kolega nie napisał czy tak jest wszędzie. Faktycznie u mnie było tak że odleciał GPS o 1-2km jak w zimie przejeżdżałem przy lotnisku w Balicach, to samo jak wracałem za 2 dni - tak było na fragmencie A4 przy Balicach, potem na S52 i dopiero na S7 wrócił mi fix.

Jest permanentnie ciągle przesunięcie o jakieś 2km, jutro rozbiore tunel i poruszam tymi kablami fakra i przejściówka. Jak nie to tak jak mówicie pewnie antena wyzionela ducha. Rozumiem ze ona jest w płetwie rekina i dostęp jedynie od strony podsufitki ?

- - - Updated - - -

Sorry że odkopuję ale mierzę się z podobnym tematem... Giulia 2021r USA

1. Zamki potwierdzam działają ale po pierwszym naciśnięciu pilota otwiera drzwi kierowcy i chyba wlew paliwa, trzeba kliknąć jeszcze raz aby otworzyły się pozostałe drzwi. Można to zmienić?
2. W jakim celu zmiana byte 160 na 01 ?
3. Skąd wziąłeś mapy ? TBM póki co mam podpięty i co jakiś czas wywala komunikat o Alfa Connect box ale to ogarnę w późniejszym czasie

1. to chyba da sie zmienic w ustawieniach zamków w menu
2 w poliftach oprócz zmiany kraju na Polska w MES jeszcze musisz zmienić byte 160 na 01 (to zmienia region) i dopiero proxy, choć nie wiem czy to jest wymagane tak w 100% do zaktualizowania map. Zeby zmienic "bajty" to ctrl+alt+c, szukasz 160 i zmieniasz na 01.
3. Mapy linki sa w tym wątku na wcześniejszych stronach. Szukaj 2024.09

Jest permanentnie ciągle przesunięcie o jakieś 2km, jutro rozbiore tunel i poruszam tymi kablami fakra i przejściówka. Jak nie to tak jak mówicie pewnie antena wyzionela ducha. Rozumiem ze ona jest w płetwie rekina i dostęp jedynie od strony podsufitki ?

- - - Updated - - -

2 w poliftach oprócz zmiany kraju na Polska w MES jeszcze musisz zmienić byte 160 na 01 (to zmienia region) i dopiero proxy, choć nie wiem czy to jest wymagane tak w 100% do zaktualizowania map. Zeby zmienic "bajty" to ctrl+alt+c, szukasz 160 i zmieniasz na 01.

nie słyszałem żeby komuś w giulii/stelvio ona wyzionęła ducha. tak płetwa. nie rozbierałem tam, ale pewnie podsufitka w dół - bez sensu to dotykać - kup antenę na próbę za 40zł na allegro i sprawdź sobie podłączając ją bezpośrednio do radia - jak dokładałem to za licznikiem nad duktem, jak najbliżej środka auta i początku szyby żeby mieć widoczność jak największą satelitów.

Ja raczej myślę że masz problem z odbiorem - jak miałem raz rzuconą antenę dokładaną (na chwilę, czyli stało się permanentne) uszkodził mi się kabel - fix był słaby i nie aktualizowało czasu z GPS mimo ustawienia. Po naprawie kabla, tip top. Możliwe (choć nie znam standardu GPS), że na bieżąco są jakieś korekty wysyłane - na pewno od danych pierwotnych jakieś przesunięcie czasu chyba już kilkanaście sekund (coś takiego mi się obiło o uszy z rozmowy dwóch inżynierów w firmie w której pracowałem wiele lat temu - że dopiero po odbiorze jakiś danych jest dobry czas a wcześniej offset właśnie chyba 13 sekund czy coś), może podobnie z pozycją (lub jest to skutek też braku odbioru właściwego czasu (stąd offset?) - takie luźne gdybanie - nie podpisuję się pod tym bo standardu GPS nie znam w ogóle nawet w podstawowych sprawach - tylko jestem użytkownikiem

- - - Updated - - -

Ok, dzięki bardzo za pomoc!
Zmieniałem kraj ale bajtów nie przestawiałem, PL język mam i chyba wszystko działa jak należy, oprócz tego że uruchamia sygnał dźwiękowy przy zamykaniu " klakson" strasznie to irytujące.

Co do anteny to mam odkręcony schowek od strony pasażera i widziałem że tam jest dość spora antena przykręcona zaraz poniżej poduszki. Jak chcesz mogę dzisiaj zrobić zdjęcie.
Ale może to antena GSM dla modułu TBM ?

nie słyszałem żeby komuś w giulii/stelvio ona wyzionęła ducha. tak płetwa. nie rozbierałem tam, ale pewnie podsufitka w dół - bez sensu to dotykać - kup antenę na próbę za 40zł na allegro i sprawdź sobie podłączając ją bezpośrednio do radia - jak dokładałem to za licznikiem nad duktem, jak najbliżej środka auta i początku szyby żeby mieć widoczność jak największą satelitów.

Ja raczej myślę że masz problem z odbiorem - jak miałem raz rzuconą antenę dokładaną (na chwilę, czyli stało się permanentne) uszkodził mi się kabel - fix był słaby i nie aktualizowało czasu z GPS mimo ustawienia. Po naprawie kabla, tip top. Możliwe (choć nie znam standardu GPS), że na bieżąco są jakieś korekty wysyłane - na pewno od danych pierwotnych jakieś przesunięcie czasu chyba już kilkanaście sekund (coś takiego mi się obiło o uszy z rozmowy dwóch inżynierów w firmie w której pracowałem wiele lat temu - że dopiero po odbiorze jakiś danych jest dobry czas a wcześniej offset właśnie chyba 13 sekund czy coś), może podobnie z pozycją (lub jest to skutek też braku odbioru właściwego czasu (stąd offset?) - takie luźne gdybanie - nie podpisuję się pod tym bo standardu GPS nie znam w ogóle nawet w podstawowych sprawach - tylko jestem użytkownikiem

Rozebrałem tunel, wyglada tam wszystko ok. podłaczyłem to na sztywno nawet i dalej to samo. Chodzi o niebieski i brązowy kabel. Nawet ja je rozłącze to nawigacja aktualizacuje pozycje, ale tak jak mówie 2km dalej. Jakies pomysły ?

@epsonix w radiu jest złacze fakra na tą antene GPS?

Ostatnia edycja:
Podłączyć drugą antenę żeby się dowiedzieć czy problem jest w antenie czy w module.

Piszesz i piszesz bylo to tyle razy wystarczy zobaczyc zdjecie radia wszedzie tego pelno. fakra i nie ty pierwszy masz blad anteny po przerobce .Antena na pewno dobra.

Kolego z tego co wiem to forum jest od tego, żeby dzielić się wiedzą. Staram się zawsze szukać zanim napisze. Faktycznie mogłem poszukać fotek radia z tylu, ale to nie powód żeby mi dogryzać. Tak jak pisalem wczesniej odlaczylem connecr boxa i zastosowalem przejściówkę. Z tego co udalo mi sie ustalic to nie jest przyczyną mojego prorblemu. Skoro twierdzisz ze znasz problem to może podasz rozwiazanie, a jak nie masz nic do powiedzenia to może lepiej się nie wypowiadać?

Kolego z tego co wiem to forum jest od tego, żeby dzielić się wiedzą. Staram się zawsze szukać zanim napisze. Faktycznie mogłem poszukać fotek radia z tylu, ale to nie powód żeby mi dogryzać. Tak jak pisalem wczesniej odlaczylem connecr boxa i zastosowalem przejściówkę. Z tego co udalo mi sie ustalic to nie jest przyczyną mojego prorblemu. Skoro twierdzisz ze znasz problem to może podasz rozwiazanie, a jak nie masz nic do powiedzenia to może lepiej się nie wypowiadać?

Nie mam nic do powiedzenia więcej bo i tak nie czytasz tylko piszesz , żebyś czytał to byś znalazł nie ty pierwszy i na pewno nie ostatni. Dajcie mi rozwiązanie poszukaj a znajdziesz bo jest na forum sam dawalem.

Antena idzie do modułu TBM za panelem z gniazdem zapalniczki, z niego jest przekazywana do radia nad lewą stopą kierowcy.
U mnie podobne problemy (ale większe przekłamanie) powodował słaby styk fakry od anteny (podczas konwersji przepięto ją bezpośrednio pod radio).
Poprawiłem ułożenie kabla i docisnąłem końcówkę- rok już działa.

Co sie dzieje z strona do aktualizacji map.
Od ponad 5 miesiecy ero update

No tak to działa od kilku ostatnich lat, 2 aktualizacje per rok, poprawiana każda z 2x bo nie działa. Premium w wykonaniu fiata.

Apropo trasy numer 7 to by im się aktualizacja przydała bo chyba wg tomtoma to jest nieprzejezdna za Warszawą.

Na Tomtom Amigo też? To samo źródło map. Wiec kwestia czy to brak update po stronie Tomtoma czy Alfy. W sumie nic to nie zmienia oprócz świadomości kto zawala.

To sztuka wsadzać ten sam infotainment od my20 i tak zrobić żeby aktualizacje nie były kompatybilne :)

przeciez to jest całkowicie inny sytem jednostka centralna itp.

Do my20
nie ma od początku roku
W MY21 jest ta sama nawigacja co w MY20?
Ja dostałem tel z Infolinii, że w lipcu będzie nowa wersja map (do mojej MY21) i że w ASO będzie można w końcu przedłużyć subskrypcję. Ta nowa wersja map ma rozwiązać problemy z podawaniem głosowym adresów..... Niestety tym razem już nie chcieli mi obiecać jednego darmowego "downloadu", za to dali upust na ew. przedłużenie subskrypcji korków itp...

Gnoje :-).
Czekamy wiec dalej. Ciekaw jestem jak bedzie wyglądał plik *lic.

Amortyzatory
Powrót