• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wahacze górne vema ze smarowiczkami ?

TRW (górny) do 159 odlewają już w innych formach bo nic nie trzeba szlifować :cool: - teraz grawerują !;)
159 wahacz górny.jpg
;)

co do tego jak to powinno pracowac - mi sie wydaje ze na styku tuleja zewnatrz - osadzenie wahacz - powinno byc sztywno podobnie jak w srodku ta tulejka metalowa nie powinna chyba chodzic w srodku i zdzierac tych gumowych krzyzykow a moim zdaniem powinno ruszac sie tylko na styku sruba tuleja metalowa ta wkladana - tak przynajmniej mysle, aha i kolejna kwestia jakim momentem trzeba dokrecac ta srube boczna ?

Ostatnia edycja:
co do tego jak to powinno pracowac - mi sie wydaje ze na styku tuleja zewnatrz - osadzenie wahacz - powinno byc sztywno podobnie jak w srodku ta tulejka metalowa nie powinna chyba chodzic w srodku i zdzierac tych gumowych krzyzykow a moim zdaniem powinno ruszac sie tylko na styku sruba tuleja metalowa ta wkladana - tak przynajmniej mysle, aha i kolejna kwestia jakim momentem trzeba dokrecac ta srube boczna ?

w 147, 156 moment dokręcenia to 40-50 Nm. Wiedza z forum i eLearn.

PRZECZYTAŁEM 8 stron i nic nie dowiedziałem się związanego z moim oczekiwaniem po tym temacie,oczywiście nikogo nie winie bo w sumie wahacze nowe i domyślam się że mało osób je posiada,ale moje górne wah już są w stanie słabym po ok:11-12.5 tys km można się domyślić że to Fast(w sumie może je zareklamuje u Damiana) i kupiłem vemy z tymi kalamitkami i jestem ciekaw waszych opini o nich , i głównie tego czy przy 10 stopniach w dół trzeszcza jak szalone i czy wytrzymają więcej niż Fasty?

Może ktoś powiedzieć po co są te kalamitki???
Przecież smarują między gumę i wahacz- a te elementy powinny być nieruchome względem siebie. To tulejka w gumie ma się obracać...

Jak byś zajrzał na strone wczesniej to na fotach na samym dole widac, że nie zawsze jest tak jak powinno. Z resztą konstrukcja tego wahacza górnego w 147/156 to chyba średnio przemyślana jest no ale jak by przemyśleli to by nie mieli na czym kasy zarabiac :D

Ostatnia edycja:
kolego niektórym wytrzymuja po kilka tys. wiec twoje 12 to nie taki tragiczny wynik jak na fast. A skrzypienie zdarzyc sie moze nawet w TRW

Tak to w sumie prawda że nieraz ledwo 5 tys wytrzymują te wahacze i najgorszego wyniku nie osiągnąłem no ale mogło by być więcej :) Też słyszałem że TRW skrzypią ale pomyślałem sobie ze jak Vema zastosowała te kamilatki to przez ten smar może nie bd skrzypienia

Ja mam VEMY z kalamitkami .Zrobiłem na nich 10tyś i żadnego skrzypienia.Raz na 2 miechy przesmaruje i mam spokuj

Tak to w sumie prawda że nieraz ledwo 5 tys wytrzymują te wahacze i najgorszego wyniku nie osiągnąłem no ale mogło by być więcej :) Też słyszałem że TRW skrzypią ale pomyślałem sobie ze jak Vema zastosowała te kamilatki to przez ten smar może nie bd skrzypienia

Ja nie wiem jak Ci normalny górny wahacz oryginał z TRW może szkrzypiec po montażu? Zawsze wszystko przed złożeniem dośc grubo traktuje smarem miedzianym i jeszcze nigdy jak mam 3 x 156 to mi nic nie skrzypiało po wymianie górnych zawsze na TRW, które to swoją drogą jak wymieniłem kilka lat temu tak dalej jeżdzą, lecz już u innego własciciela. Ja w tedy na nich miałem zrobione troche ponad 30tkm, a było to ok 1,5 roku temu. W obecnej równiez nówka orginał TRW, smar miedziany wszędzie grubo i już ponad rok jak wymieniłem tylko górny prawy nic nie skrzypi, a zrobione na tym nowym ok. 10tkm.
Zawsze montowałem tylko trw i nigdy nie miałem kłopotów nawet po znacznym przebiegu. Najlepsze jest to iż stare, fabrycznie montowane, górne wytrzymały ok 150tkm i 10 lat - jazdy po niemczech:)

A jeszcze dodam że jak robiłem zawieche na początku roku to nie zwracałem uwagi na górne wahacze (nie oglądałem ich dokładnie) no i jak wcześniej wpisalem że zrobiłem 12 tys na fastach to poprawka moi drodzy to był qap najgorsze co może być więc jak na górne qapa 12 tys chyba całkiem spoko,dolne mam Fasty po 11 tys jak nowe

To jest właśnie ciekawe, u mnie po wymianie wahaczy, na starych wahaczach jeszcze '03' w kółeczku, na liczniku 159000km :)
Także fabryczne ładnie wytrzymywały.

Bo to pewnie były FASTy, QAP, VEMA z Allegro, Strengbergi, albo inne gufno dla poszukiwaczy okazji wierzących, ze Alfę Romeo można ponaprawiać młotkiem i przecinakiem.

Znajdzie się ktoś, kto używa te wahacze VEMY od dłuższego czasu? Co drugi dzień sprawdzam ten temat i oprócz chwalenia się przebiegami ori wahaczy z niemiec lub włoch nie pojawia się nic innego. Czym się chwalić skoro za granicą takie przebiegi to norma.

Znajdzie się ktoś, kto używa te wahacze VEMY od dłuższego czasu? Co drugi dzień sprawdzam ten temat i oprócz chwalenia się przebiegami ori wahaczy z niemiec lub włoch nie pojawia się nic innego. Czym się chwalić skoro za granicą takie przebiegi to norma.

Na czym sie tu zastanawiac? Po prostu kupujesz i smarujesz co jakiś czas. Na jakis czas wystarczą....

Na czym sie tu zastanawiac? Po prostu kupujesz i smarujesz co jakiś czas. Na jakis czas wystarczą....
No tak..ale zastanawia mnie jaki przebieg robią na tym ludzie. Tuleje się zacierają.. więc jeśli da się zrobić taki przebieg jak na TRW smarując VEMY to chcę to wiedzieć. I oprócz mnie 80% tego forum też chce..bo każdy szuka na tym oszczędności patrząc po liczbie tematów związanych z górnymi wahaczami.

Ktoś tam wcześniej pisał że jak narazie 10 tys i spokój , no ale zobaczymy co dalej , ja nic niestety nie pomogę bo zrobiłem narazie ok.650 km , plus to to że rano przy niskich temp nie skrzypia jak qap

Amortyzatory
Powrót