• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Śrubkę, to powinieneś sobie trochę poluzować. Naucz się kulturalnie odnosić do ludzi, bez zbędnego sarkazmu i uszczypliwości. Jeśli masz coś do dodania lub sprostowania, to zrób to w normalny sposób. Naucz się kultury... na to nigdy nie jest za późno.
Pozostałych przepraszam za off topic, ale już nie mogę po raz kolejny przejść obojętnie obok wypowiedzi tego zgryźliwego człowieka.

Znowu nie na temat a jesteś taki inteligentny to którą śrubkę mam poluzować. Co do kultury to właśnie napisz do mamy że cię nie nauczyła. Jak czegoś nie wiesz to nie pisz na kąciku daj na luz.

Znowu nie na temat a jesteś taki inteligentny to którą śrubkę mam poluzować. Co do kultury to właśnie napisz do mamy że cię nie nauczyła. Jak czegoś nie wiesz to nie pisz na kąciku daj na luz.

W pisaniu nie na temat jesteś nieklasyfikowanym mistrzem. Może jedynie z brakiem kultury to przebijasz. Może poproś żonę (jeśli oczywiście posiadasz takową) o poluzowanie tej rzeczonej śrubki w znany wszystkim sposób, bo jak widać masz ją zbyt mocno dokręconą.

Czesc, mam nastepującą zagwostkę.
Jak odblokuje auto to z tyłu swiecą sie tylko lampy zewnetrze w błotnikach (bez zapłonu), jak włacze zapłon to świeca sie wszystkie. Jakies pomysły o co tutaj chodzi?
Wyglada to jakby na wewnetrzych lampach nie było prądu bez włączonego zapłonu.
Zdjęcie WhatsApp 2025-01-31 o 19.49.35_39cfec02.jpg
Zdjęcie WhatsApp 2025-01-31 o 19.49.35_55330025.jpg

Czy to tak ma działać?

Ostatnia edycja:
w czymś problem? jak włączysz stacyjkę to zaczynają działać normalne światła dzienne/mijania a do otwierania coś innego potrzebne?

Też tak mam. Uznałem, że tak ma być i do głowy mi nie przyszło, żeby o tym pisać na forum.
Niestety co raz tańsze te Giulie/Stelvio...

Też tak mam. Uznałem, że tak ma być i do głowy mi nie przyszło, żeby o tym pisać na forum.

a jaki to ma związek z ceną auta? poprostu ktoś napisał program że mają lampy działać w ten sposób i tyle

Nie rozumiem po co te złośliwosci. Wydawało mi sie to mało logiczne to po prostu zapytałem, bo nigdzie nie znalazłem takiego info. Skoro tak ma być to nie ma co nad tym polemizować i temat jest do zamknięcia.

śmiejecie się, a ja też na początku myślałem, że mam coś zepsute

ja myślałem że miałem zepsutą klapę bo nie wiedziałem, że jest także przycisk zamykania samochodu na klapie i uparcie chciałem otworzyć złym przyciskiem :D

idzie się jeszcze pomylić jak ktoś ma do czynienia z pierszymi wypustami giulii - tam kolejność przycisków była na odwrót...

idzie się jeszcze pomylić jak ktoś ma do czynienia z pierszymi wypustami giulii - tam kolejność przycisków była na odwrót...

to jest pierwsze auto w którym spotkałem takie rozwiązanie w sedanie - nawet w kombi jak jest elektryczna klapa to mało kto stosuje odrębny przycisk do zamykania całego samochodu (co jest fajnym rozwiązaniem, spotkałem to w audi, i chyba w najnowszych modelach Mercedes tak zaczął robić)

Bardzo przydatna funkcja szczególnie zimą - nie składa lusterek.

Tylko szkoda, że nie wysyła po CAN komendy uzbrojenia alarmu. Przynajmniej takiego jak ASO dokładają.

Przycisk zamykania auta w klapie? U mnie działa identycznie jak w drzwiach - składa lusterka (Giulia 2017). Jedyny sposób to zamknięcie przy otwartych drzwiach od środka i zamknięcie drzwi.

Przycisk zamykania auta w klapie? U mnie działa identycznie jak w drzwiach - składa lusterka (Giulia 2017). Jedyny sposób to zamknięcie przy otwartych drzwiach od środka i zamknięcie drzwi.
U mnie działa to tak samo (Giulia 2019)

U mnie też przycisk w klapie składa lusterka przy zamykaniu.

No to może mam jedyny egzemplarz z takim softem, ale kilka razy jeszcze sprawdziłem i przycisk ryglowania na klapie bagażnika u mnie NIE składa lusterek (tak samo jak wciśnięcie kłódki na drzwiach i zamknięcie samochodu).

no ale Ty masz stelvio? i mówisz o przycisku zamykania na klapie od środka (tym co widać po otwarciu, z tego co widzę to jeden jest od zamykania auta, drugi od zamykania klapy).

u mnie Giulii 24 przycisk zamyka samochód, składa lusterka i włącza alarm.

Instrukcja mowi ze uruchomienie alarmu jest zależne od wersji wyposażenia (co jest dość zabawne, bo to oznacza ze to musiało zostać oprogramowane i przestestowane ... czyli zrobienie samochodu z gorszym wyposażeniem wiązało się z planowanym pogroszeniem produktu oraz zapłaceniem za to ... cyrk)
Blokowanie drzwi
W celu zablokowania drzwi należy:
upewnić się, że mamy przy sobie
kluczyk elektroniczny i że znajdujemy się
w pobliżu klamki w drzwiach po stronie
kierowcy lub pasażera;
nacisnąć przycisk „blokady drzwi” (maly przycisk na klamce)
na klamce lub przycisk rys. 8 na pokrywie
bagażnika obok przycisku otwierania:
w ten sposób zostaną zablokowane
wszystkie drzwi i pokrywa bagażnika.
Blokada drzwi uaktywni również alarm
(zależnie od wyposażenia).

Amortyzatory
Powrót