• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
A.R.T.S. napisał:
Oj tam, najwyżej nerkę sprzedam albo coś

Jak dobrze pójdzie to za dwa lata będziesz musiał poszukać nowego właściciela dla Belli bo z Ciebie nic nie zostanie :DDD

ja jezdze na Castrol magnatec 10W40 - jak kupowalem Alfe mialem oleju pod wskaznik max na bagnecie - zrobilem ok 1200 km i jeszce nie musze dolewac bo prawie nic nie zeszlo - moze z milimetr ubylo na bagnecie.. :)

u mnie od kad pamietam uzywa sie Mobil1 5W-10W40 i nigdy nie bylo z niczym problemów nawet felicja oleju nie brała :shock:
ja juz na swoim 10 000 km zrobilem szykuje sie wymiana a na bagnecie nie ubył nawet milimetr :mrgreen: chociaz na liczniku mam 147500 km i nie wiem czym byl zalewany i ile zeczywiscie ma najezdzone bo po haku to mozna wywnioskowac ze lekko w zyciu nie miała ;//

Jak dobrze pójdzie to za dwa lata będziesz musiał poszukać nowego właściciela dla Belli bo z Ciebie nic nie zostanie :DDD

Coś tam z niego zostanie. Belle przejmą biorcy organów :DDD

Najwyżej to co ze mnie zostanie zapiszę Akademii Medycznej, niech studenci mają się na czym uczyć :mrgreen: Zmieniłem dzisiaj olej. Posłuchałem rady i wlałem Selenie K20. Sprzedawca w sklepie polecił mi włoski filtr oleju Tutela. Nie miałem powodu go nie słuchać, bo sam jest pasjonayem włoskiej motoryzacji.Nie jeździ może Alfą ale fiacikiem sami zobaczcie jakim. Jakbym miał jeszcze mechanika pasjonata to bym był szczęśliwy. I moja bella też :!:

Właściciel fiata specjalizuje się we włoskich samochodach. A i wiedzę ma sporą, i cierpliwość do natrętnych klientów co go o wszystko wypytują. Kiedyś miał sprowadzić Alfę 155 która stała w salonie we Włoszech jako samochód pokazowy, prawie zero przebiegu, czerwona, z białym logo Alfa Romeo na masce, jaki silnik miała nie pamiętam to nie będę ściemniał, ale coś mu nie wyszło i ma fiacika :D Jakby ktoś chciał namiary sklepu to służę

Ja bym chciał uzyskać info czy zwykła Selenia 20K różni się czymś od specjalnej edycji 20K Alfa Romeo (poza opakowaniem :mrgreen: ) i czy warto lac te oleje. Włoch od którego kupiłem Alfę zawsze lał Selenię podobno i wszystko jest w porządku... ale zmienić by się przydało za jakiś 1000km i zbieram info ogólne :wink:

jest ok 89000 wiec za ok 1000 trzeba zmienić. Jak z ta Selenią do Alfy?

Shyrl1 napisał:
Ja bym chciał uzyskać info czy zwykła Selenia 20K różni się czymś od specjalnej edycji 20K Alfa Romeo (poza opakowaniem :mrgreen: ) i czy warto lac te oleje. Włoch od którego kupiłem Alfę zawsze lał Selenię podobno i wszystko jest w porządku... ale zmienić by się przydało za jakiś 1000km i zbieram info ogólne :wink:
Co prawda wszyscy sprzedawcy mówią że niczym się nieróżni, ja jednak kiedyś znalazłem tzw. kartę produktu i okazało się że różnią się nieznacznie gęstością, lepkością i liczbą TBN - wynika to pewnie z zastosowania odmiennych dodatków uszlachetniających.

Tak czytam i czytam ale nie znalazłem nic na temat jaki olej najlepiej używać do silników diesla.
Chętnie posłucham waszych sugestji

wisiol napisał:
Tak czytam i czytam ale nie znalazłem nic na temat jaki olej najlepiej używać do silników diesla.
Chętnie posłucham waszych sugestji
Do nowych JTD zalecany jest olej syntetyczny 5W40 (sam jeżdżę na shellu) - do starszych diesli z rodziny fiata zalecana była selenia turbo diesel (i dobrze się tam sprawowała), znam ludzi którzy lali mobil1 10W40 turbo diesel i też go sobie chwalili

[quote="Maciek-156]Do nowych JTD zalecany jest olej syntetyczny 5W40 (sam jeżdżę na sshellu) - do starszych diesli z rodziny fiata zalecana była selenia turbo diesel (i dobrze się tam sprawowała), znam ludzi którzy lali mobil1 10W40 turbo diesel i też go sobie chwalili[/quote]

Domyślam się że zarówno selenia jak i mobil1 to półsyntetyki.
Nie wiem jaki olej stosował poprzedni właściciel więc przy okazji wymiany chciałbym wymienić właśnie na półsyntetyczny z racji tego że nie mam żadnych ubytków a i silnik nic mi nie bierze ( przejechałem 3600 km i jak było max tak jest dalej max ).

Co wy nato :?:

ja wczoraj zalalem Mobil1 5W50 po 11000km (za dlugo sie zbieralem z umawianiem terminu :oops: ) alfka nie wziela ani grama oleju a wczesniej tez byl ten lany

wisiol napisał:
[quote="Maciek-156]Do nowych JTD zalecany jest olej syntetyczny 5W40 (sam jeżdżę na shellu) - do starszych diesli z rodziny fiata zalecana była selenia turbo diesel (i dobrze się tam sprawowała), znam ludzi którzy lali mobil1 10W40 turbo diesel i też go sobie chwalili

Domyślam się że zarówno selenia jak i mobil1 to półsyntetyki.
Nie wiem jaki olej stosował poprzedni właściciel więc przy okazji wymiany chciałbym wymienić właśnie na półsyntetyczny z racji tego że nie mam żadnych ubytków a i silnik nic mi nie bierze ( przejechałem 3600 km i jak było max tak jest dalej max ).

Co wy nato :?:[/quote]
Tak to półsyntetyki. O seleni poczytaj sobie tutaj http://flpoland.pl/tabele/index.html

Dzięki za info o Selenii. W sumie na stronie jest info ze powinienem do 1,4TS lać Selenia performance 5w30... ale jak wszyscy mówią że 10W40 to co w końcu? :? Aha niby z olejem 20K zmiany są wydłużone nawet do 20,000 km ale chyba lepiej zmienić przy 10.000 nie? Kurcze takie to skomplikowane. Do kaszlaka leję Orlen Platinium i jest dobrze a tu choroba nie wiadomo co ;|/

Do twojego silnika (1.4TS) na stronie FLSelenia polecane są następujące oleje w preferowanej kolejności:
1. Selenia 20K
2.Selenia performer
3.Selenia racing
więc chyba nie ma problemu.

Amortyzatory
Powrót