• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Ja leje tylko Selenie i nie ma zadnych kwiatkow z silnikiem nie ma a po Mobil 1 to 2 uszczelki pod glowica szlag trafil

Ja się szarpnąłem na MOTUL 15W50 5 l. za 200 zł. Jedno co muszę powiedzieć to, że olej ma przejechane 2 tyś km, nie ubyło ani kropelki (przebieg ok. 140 tyś), a kolorek na bagnecie taki jak prosto z butelki. Jestem bardzo zadowolony i chyba już zmieniał nie będę. Wziąłem 1 l. na dolewki i jeździ ze mną w bagażniku całkowicie niepotrzebny. Olej mam zamiar wymieniać co 10tyś km.

Mam 155kę, przebieg niecałe 130000. Niedługo zmieniam olej. CO polecacie?? Na jaki zmienić?? Teraz mam Castrol 10W40.

Piotr_Z napisał:
Ja się szarpnąłem na MOTUL 15W50 5 l. za 200 zł
To gdzie kupiłeś tak drogo ten olej? . 5 litrów w INTERCARSIE kosztuje 135 zł . Ja ten olej użytkuje od kilkunastu lat i jest naprawde super , wszystkim polecam

A co myślicie o oleju Selenia 10W-60 Racing?? 2 litry kosztują koło 100 złotych i tak się zastanawiam czy warto :idea: Może macie jakąś ciekawszą propozycję??

A.R.T.S. napisał:
A co myślicie o oleju Selenia 10W-60 Racing??

Nie wiem na czym w tej chwili jeździsz, ale Selenia Racing jest w pełni syntetyczna jeżeli silnik masz zalany półsyntetykiem lub mineralnym to nie polecam.
Oleje w syntetyczne mają tedęcję do przepłukiwania silnika, często po zmianie oleju z półsyntetyka na pełen, zadża się ze zaczynają się nieszczelności :P
Selenia jest zalecana przez Alfa Romeo :)

Selenia Racing ,jest zalecana do typowo jazdy sportowej.Najodpowiedniejszy olej to Selenia 20K. 8)

zdziba napisał:
Zgadza się,Czy to znaczy Ze nie dobry? bo połsyntetyk?

Broń Boże :) , wcześnbiej napisałem:
AR_33 napisał:
Nie wiem na czym w tej chwili jeździsz, ale Selenia Racing jest w pełni syntetyczna jeżeli silnik masz zalany półsyntetykiem lub mineralnym to nie polecam.
Oleje w syntetyczne mają tedęcję do przepłukiwania silnika, często po zmianie oleju z półsyntetyka na pełen, zadża się ze zaczynają się nieszczelności
Selenia jest zalecana przez Alfa Romeo

Dla tego napisałem że to półsyntetyk :P

Sam jeżdzę na Mobilu 10W 40

Dzięki za radę. Chyba posłucham i wleję Selenie 20K. Jaka jest średnia cena tego oleju??
W necie znalazłem 2 litry za 74 złote ale jakoś nie mam zaufania do zakupów oleju przez internet bo może być podrobiony, tym bardziej że to jest dla mojej belli :mrgreen:

A.R.T.S. napisał:
ale jakoś nie mam zaufania do zakupów oleju przez internet bo może być podrobiony, tym bardziej że to jest dla mojej belli

Jak data ważności jest O.K. i opakowanie zamknięta fabrycznie to raczej orginał :)

100% się zgadzam, tylko jak to sprawdzić przez internet? Bo w sklepie nie ma problemu. Muszę poszukać w okolicy tego oleju i zorientować się jakie są wahania ceny. A tak swoją drogą czysto teoretyczne pytanie: co by się mogło stać jakbym wlał przeterminowany olej :?:

Ja nadal bede polecac olej LIQUI MOLY SYNTHOIL RACE TECH GT1 10W-60, kosztuje za 5litrow w granicach 180-190zl i jest naprawde rewelka.
Przede wszystkim rozlewany w Niemczech!!

Dobra, a co z filtrami oleju?? Jak si orientuję to jest przynajmniej kilka firm je produkujących. A wachlarz cen jest spory, zaczynają się od 17 złotych. :shock: Myślałem żeby kupić firmy Bosch.
Macie jakieś spostrzeżenia albo sugestie?? Nie chciałbym kupić jakiegoś bubla. Jak dobry olej to filtr też jakością odbiegać nie może :lol:

Kneht lub mahle to firmy godne polecenia jesli chodzi o filtr oleju

mahle - to uznana marka. Bosch robi tez filtry? ojojoj....po moich ostatnich doswiadczeniach z wycieraczkami tej firmy, nie ryzykowalby,
jak chcesz tani filtr, to kupuj nasz sedziszow... fiat zdaje sie bierze je na pierwsy montaz...

Filtr niekoniecznie ma być tani, ważne żeby był dobry i wart swojej ceny. Jak kiedyś miałem forda to nie przeszkadzało mi że przy wymianie oleju zakładają filtr firmy Filtron albo coś podobnego. Wtedy nawet nie pomyślałem że może to się zmienić. Dla mojej Alfy chcę wszystkiego co najlepsze :mrgreen:

A.R.T.S. napisał:
Filtr niekoniecznie ma być tani, ważne żeby był dobry i wart swojej ceny. Jak kiedyś miałem forda to nie przeszkadzało mi że przy wymianie oleju zakładają filtr firmy Filtron albo coś podobnego. Wtedy nawet nie pomyślałem że może to się zmienić. Dla mojej Alfy chcę wszystkiego co najlepsze :mrgreen:
W przypadku filtra do oleju specjalnie się nie nadwyrężysz finansowo bo filtr z górnej półki to koszt najwyżej 50 zł w drogim sklepie , zobaczymy czy będziesz szczodry w innych częściach dla swojej Alfuni ? :mrgreen:

Wszystko w miarę możliwości. Oj tam, najwyżej nerkę sprzedam albo coś :D Czego się nie robi w imię miłości :!: :mrgreen: :!:

Amortyzatory
Powrót