• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Aha, nie dopisalem tylko, ze to silnik 1.9 JTD, ale mimo wszystko lepiej nie probowac?
Szkoda cholera, ze poprzednik tak spieprzyl sprawe, Ostatnie 30k km przejechal na mineralnym, wczesniej podobno mial polsyntetyk.
No coz, zaleje mineral, bo czas wymiany juz minal nawet.

Dziwię się , że do disla zalewa się olej mineralny choć o dislach wolę się nie wypowiadać ( nie moja pasja ) teraz dostrzegłem że to disel

witam!
Panowie jaki olej do alfy 156 1.8 ts (60 tys km)w klimacie irlandzkim???
w slkepie przeczytalem ze zalecaja 0w40 do 5w40
poprzedniego oleju niestety nie znam

mobil 0w40 syntetyk bedzie dobry?

Witam!
Mam AR 156 1.9JTD z 1999r z przebiegiem 169tys, jaki olej mam zalac? nie mam pojecia jaki byl lany wczesniej, co myslicie o Seleni 20k 10w40? 5l kosztuje 190zł warto tyle płacić czy może kupić jakiś tańszy mobil albo coś podobnego?

Kiedy kupiłem moją Bellę oczywiście poleciałem zaraz po olej. Że to był mój pierwszy dizelek wdałem się w dyskusję w hurtowni co by tu najlepiej zalać, no i padło na molil 5W40 - wlałem. Im bliżej było do kolejnej wymiany tym bardziej Bella kopciła przy przyspieszaniu a oleju ubywało, zwalałem to na karb przebiegu 180kkm.

Teraz wiem już, że wlałem wtedy siki nie olej i to był cały problem. Śmigam teraz na Castrolu 10W40, Funia nie kopci i oleju nie łyka. Oby tak dalej.

Ja mam takie pytanie - nie wiem czym zalewana była alfa, w sumie wiem z faktury od przeglądu ale to z 2003 roku, FASSOEL jakiś [10w40 oczywiście], w opisie oleju jest słówko "teil" - czyli część, pół (j. niemiecki) więc wnioskuje, że półsyntetyk. Teraz kwestia taka - czy ten olej [LINK] jest napewno półsyntetyczny? Na opakowaniu jest napisane, że jest stworzony na bazie syntetycznej, wiecie coś na ten temat? Bo jeżeli to jest półsyntetyk to kupuje chyba 6litrów co by mieć na zapas :D

A ja chyba zaryzykuje i przy wymianie rozrzadu i wariatora przejde z Mobila 10W- 40 na
Elfa 10-W40 COMPETITION STI http://www.elf.com.pl/produkty/osobowe/silniki/benzyna.htm

W mojej lagunce 16V zalewam Elfy od nowosci ( 5W-30 , 0W-40 ) i nigdy nie mialem problemow z jakimkolwiek ubytkiem oleju miedzy wymianami wiec mam nadzieje ze do Alfy tez sie nada
Tym bardziej ze cena i dostepnosc jest bardzo zachecajaca

Moze uzywal juz ktos tego oleju w swojej AR ??

Selenia jest zalecana do Alfy Romeo, także możesz lać spokojnie.

Majkel napisał:
Selenia jest zalecana do Alfy Romeo, także możesz lać spokojnie.

Jeżeli wcześniej nie było nalanej selenii a jakiś półsyntetyk, a teraz bym kupił syntetyczną selenię i zalał to... Nie było by to dobre zagranie :)

Napisze mejla do sprzedawcy po prostu i się zapytam czy to jest na pewno pół-syntetyk.

ps. A dlaczego nie było by to dobre zagranie? Bo jak wiadomo od mineralnych oleji jak i pół-syntetycznych (zawsze jest w nim coś z mineralnego jak sama nazwa wskazuje) osadza się nagar, i uszczelnia co trzeba. Kiedy bym nalał syntetyka z dużymi właściwościami i dodatkami myjącymi to by to zapewne rozpuścił (ten nagar) i rozszczelnił to i owo, nie było by w tym nic złego, bo wiadomo, że znalazł by się tam od razu nowy olej, ale kiedy to się rozpuści znajduje się w oleju pełno syfu - i niestety ale nie ma szans aby było wtedy dobre smarowanie, silnik mógłby się niedość, że rozczelnić to jeszcze coś mogłoby się z..ać. :)

[to tak uogólniając i ku gwoli ścisłości]

Dlatego szukam półsyntetyku, teoretycznie podana przezemnie Selenia jest półsyntetyczna, się dowiem dokładnie jeszcze :)

[LINK] jest napewno półsyntetyczny? Na opakowaniu jest napisane, że jest stworzony na bazie syntetycznej, wiecie coś na ten temat? Bo jeżeli to jest półsyntetyk to kupuje chyba 6litrów co by mieć na zapas :D[/quote]

Tak ten olej to półsyntetyk. Od paru lat na nim jeżdże i nie zmienię go żaden inny.

To w takim razie kupuje go :D

Mam nadzieje, że Alfa się będzie cieszyła z niego ;)

A teraz jeszcze jedno pytanie - 4L starczy aby zalać? Czy jednak Bella [patrz profil i syg ;]] potrzebuje więcej oleju?

oran napisał:
A teraz jeszcze jedno pytanie - 4L starczy aby zalać? Czy jednak Bella [patrz profil i syg ;]] potrzebuje więcej oleju?

Jeśli jest to standardowa wymiana oleju to 4L wystarczą 8)

A co rozumiesz jako standardowa wymiana? :]

Wie może ktoś ile dokładnie w litrach się zalewa takiego boxera?

No wystarczy 4l bo to jest max dla boxera, a jak na dolewkę Ci zbraknie mam tez taka resztkę (około 0,5l) bo kupiłem 5l i mi zostało a leje teraz valvoline i selenia mi nie jest już potrzeba olej kopiłem w listopadzie 2007. Jest to selenia 10W40 ALFA ROMEO.

oran napisał:
Wie może ktoś ile dokładnie w litrach się zalewa takiego boxera?

1.4 nie wiem, ale na suchy silnik 1.7 16V wchodzi 4,8 L. Przy normalnej (co 10000 km) wymianie wchodzi 4 L.

Olej

witam ,

Mam przebieg 150k i zastanawiam sie jaki olej zalać, wcześniej jeździłem na półsyntetyku ElF 10/40, dużo się naczytałem o Max Life, selenia, motul-ach i jestem w kropce.

Czy polecacie zmienić olej na inny dedykowany np. do diesla (Selenia TURBO DIESEL) czy MaxLIfe czy poprostu zalać tym samym.
Z drugiej strony troszke leju mi schodziło ale nie jakoś bardzo dużo.
Silniczek 1.9 JTD ?

Z którym macie lepsze doświadczenie i jak jest z tą zmiana na inny. ?

pintos,

Jak ci sie sprawowal silniczek na tym Elfie ??

Sam zamierzam zalac Elfa 10-W40 COMPETITION STI do swojego TS niestety nie wiem jak sie on sprawuje w Alfach bo jesli chodzi o Renault to od lat nie mam zastrzezen

Ja obecnie jezdzę na Castrolu Edge 10W / 60 i powiem wam że się spisuje :D

ja mimo wielu nieprzychylnych opinii, zalewam castrol syntetyk 5W40 i jestem zadowolony. Silnik JTD przebieg ponad 170 tys km. Zużycie oleju znikome - od zmiany do zmiany nie dolewam, silnik ładnie cicho pracuje, auto nie kopci...

Amortyzatory
Powrót