Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
W AR czy to JTDm, JTS czy TBi, zawsze będziesz miał film olejowy w dolocie, ponieważ fabryczne separatory nie są wystarczająco skuteczne, więc pary oleju również dostają się do silnika razem ze świeżym powietrzem, co powoduje osadzenie się nagaru na zaworach. Zastanawia mnie po prostu, czy w tych parach znajdują się substancje, które są w stanie czyścić lub przynajmniej zapobiegać osadzaniu się nagaru w kanałach głowicy oraz zaworach.Odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej wiec nadal nie rozumiem co chcesz czyścić Helixem. Odma to gazy przedostające się z komory spalania do skrzyni korbowej więc jeśli chcesz się pozbyć tego syfu czyli zmieszanych spalin z parami oleju to zamontuj OCTJak odma Ci przepuszcza olej na zawory to separator nie spełnia swojej funkcji, a wątpię aby olej z mieszany ze spalinami coś czyścił, wręcz przeciwnie pary ze spalinami będą się osadzać na zaworach bo w bezpośrednim wtrysku nie ma ich co zmywać z zatwarów. Całe szczęście kupiłem ostatnia niemagiczną turbobenzyne z pośrednim wtryskiem
![]()
Witam mam Alfe 159 1,9 JTDM 120 km przebieg 298000km rok 2007 czy mogę wymienić olej na mobil super 3000 5W40 mam już kupiony a problem polega na tym że kupiłem alfe i nie ma żadnej informacji co było wlane a poprzedni właściciel mówi chyba 10w40 ale nie wie nie pamięta co zrobić wlać ten mobil?
Taniej jednak wymienic pierscienie niz dolewac oleju i roznych dodatkow co 1000 km.
wiesz może jak najprościej sprawdzić czy mam DPF ?
Właśnie obawiam się wlać do seja tego 5W40 .. Sam mechanik mnie namawiał że płukanka i 5W40 . Nie będzie za rzadki do tego silnika ? Pompa da sobie rade ? Wiem że w pandzie 1.1 zalecali później 5w40
Krótka piłka ceratek czy mos do ts,a z wariatorem , który lubi co jakiś czas odezwać przy odpaleniu ?