Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Panowie jaki olej do 147 1.9 JTDM 150km? Poprzedni właściciel lał 5W40 Shell Helix Ultra.Zostać przy tym czy zalać coś lepszego? Samochód podobno nie ma DPF'u

Jaki olej zalać do 1.4 T-jet 150 KM?
Był już Motul 5W40 8100,jest Specol Gold 5W40.
Aktualnie celem jest, oczywiście na ile to możliwe: wyciszenie silnika i poskromnienie apetytu na olej.
Który wynosi ok.1.5 l/10 000 km.
Moje pomysły to: olej 5W50 lub dalej 5W40 + Archoil 9100.

Jaki olej zalać do 1.4 T-jet 150 KM?
Był już Motul 5W40 8100,jest Specol Gold 5W40.
Aktualnie celem jest, oczywiście na ile to możliwe: wyciszenie silnika i poskromnienie apetytu na olej.
Który wynosi ok.1.5 l/10 000 km.
Moje pomysły to: olej 5W50 lub dalej 5W40 + Archoil 9100.

Zalej Millers TRrident 5w40, powinno się poprawić.
Ewentualnie Penrite HPR 5w40

Pany, gdzie jest tabelka z parametrami i porównaniem olejów którą kiedyś prowadził jeden z użytkowników? Przyszła pora zalać coś do Alfy i waham się w wyborze 5-10W40-50, chciałem sobie poczytać co teoretycznie warto wlać.

Jersey miał kiedyś adres w podpisie.

Zalej Millers TRrident 5w40, powinno się poprawić.
Ewentualnie Penrite HPR 5w40

Pochopnie określiłem pobór oleju przez silnik.Myślałem, że bańka z resztą oleju jest 5-cio litrowa.
W rzeczywistości jest 4-ro litrowa. Do silnika weszło 3 litry, a resztę po troszeczku dolewałem. Wolę jak na bagnecie poziom wynosi bliżej max. niż bliżej połowy.
Więc nie mam się co czepiać. Ale ubyło jedno zmartwienie, doszło inne.
Przez otwór wlewowy zajrzałem do wnętrza i zobaczyłem nagar na wałku, i ogólnie brudno tam jest.
Poprzednia właścicielka jeździła na Mobil 10W40.
Po kupnie auta, zrobiłem płukankę i wlałem Motula, potem Specola. Wymiana co 10 000km.
A silnik dalej brudny. Za kilkaset km kolejna wymiana oleju. Przebieg sprawdzony, wynosi 123 000 km.
Myślałem o kolejnej ale lepszej płukance. Potem zalać tani olej, pojeździć kilkaset km i znowu wlać płukankę.
Dopiero po tym porządny olej?

Warto na AR2300 przejechać kilka tys km latem aby umyć silnik a może i pobór oleju spadnie.

Pany, gdzie jest tabelka z parametrami i porównaniem olejów którą kiedyś prowadził jeden z użytkowników? Przyszła pora zalać coś do Alfy i waham się w wyborze 5-10W40-50, chciałem sobie poczytać co teoretycznie warto wlać.

aktualnie latam na specolu 10w50 +ar9100 - ciśnienie trzyma cały czas takie samo czy to w temp 40 czy 100 stopni oleju. moim kandydatem na 5w50 jest gulf chcę go sprawdzić na przyszły rok.

Właśnie wczoraj widziałem tego Gulf'a i też mnie naszła ochota na niego, muszę parametrów poszukać.
Bo na tą chwilę celuję w ENI/Agip 5W50 (dawny Eurosports, nie wiem jak się teraz nazywa) ale nie wiem czy warto lać 5W50?

Gulf 5w50 piszą że baza PAO więc teoretycznie powinien być niezły. Wiele lat jeździłem na Gulfie co prawda na innej lepkości i nie było żadnych problemów z silnikiem, o tej firmie mam dobre zdanie.
Obecnie zastanawiam się pomiedzy Gulfem a Xado właśnie 5W50 do Busso.
Xado piszą że też ma coś wspólnego z PAO ale ile w składzie te oleje mają tak naprawdę tej bazy? Tego się chyba nie dowiemy..

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o Gulfa to w kategorii tańszych olei śmiało można go polecić , co prawda zalewam zwykły HC ,ale przy częstej wymianie 7/8 kkm jest wystarczającym olejem. .
Dobry stosunek ceny do jakości(potwierdzają to także na oil club.ru) olej mało popularny w naszym kraju dlatego też nie powinno być podróbek.

Jeśli chodzi o Gulfa to w kategorii tańszych olei śmiało można go polecić , co prawda zalewam zwykły HC ,ale przy częstej wymianie 7/8 kkm jest wystarczającym olejem. .
Dobry stosunek ceny do jakości(potwierdzają to także na oil club.ru) olej mało popularny w naszym kraju dlatego też nie powinno być podróbek.

Nie wiem jak Xado, osobiście nie używałem ale kilka osób znam które upalały auta na tym oleju i nic im się nie stało. Wg parametrów i tej tabelki o której wspomniałem ww. ENI jest w klasie 5W50 chyba najlepszym wyborem, problemem jest jego dostępność, jak wiadomo Włosi robią co mogą żeby uprzykrzyć życie swoim klientom :)

Moze Motul 5W50 Sport z pewnego zrodla?

Właśnie wczoraj widziałem tego Gulf'a i też mnie naszła ochota na niego, muszę parametrów poszukać.
Bo na tą chwilę celuję w ENI/Agip 5W50 (dawny Eurosports, nie wiem jak się teraz nazywa) ale nie wiem czy warto lać 5W50?

A gdzie jest dostępny (Eni) i w jakiej cenie ? Świeży ? ja robiłem analizę i wyszedł jako poprawny lecz nic szczególnego, w skrócie . Ale smarował dobrze przez kilka trackday'ow mimo że silnik za bardzo ciśnienia nie trzymał jak się później okazało .
Myślę że każdy z 5W50 tu podawanych będzie ok. Czy jest coś z którymś udowodnione że _nie tak_ ? Do tego od niedawna jest LM 5W50 dostępne. I Neste 5W50. I Millers 5W50.

Brałbym łatwo dostępny (jak dolewki się pojawią) i najtańszy z w/w.

Brałeś Eni z Pruszkowa? Chyba tylko oni go mają, dziś pytałem w dobrym sklepie w Wawie i gościu dla jednej osoby nie chciał się podjąć sprowadzenia go, przy większej ilości już by spróbował.
Co przeanalizowali w Twojej próbce? Olej zamknięty może stać do 5 lat z tego co wiem, tyle podają producenci, otwarty do 2 lat.

Nie wiem jak Xado, osobiście nie używałem ale kilka osób znam które upalały auta na tym oleju i nic im się nie stało. Wg parametrów i tej tabelki o której wspomniałem ww. ENI jest w klasie 5W50 chyba najlepszym wyborem, problemem jest jego dostępność, jak wiadomo Włosi robią co mogą żeby uprzykrzyć życie swoim klientom
do jakiego silnika chcesz to lać?
Piszecie tu o oleju który nijak sie ma do starego silnika 8v TS Moim zdaniem nie nadaje sie do tego silnika

5w50 właśnie najlepiej bangla w ósemkach a jak ktoś w ogóle zimą nie jeździ to i 10w50. Jeździłem na 15w50 przy -30 i też się nic nie stało...

a tak poza tym to najlepiej sprawdzić taki olej po przebiegu ok 4-5kkm na autostradzie jak w upalne dni się zachowuje, Piotrek w 155 mamy do tego wszystkie potrzebne czujniki i zegary ;)

Ostatnia edycja:
5w50 właśnie najlepiej bangla w ósemkach a jak ktoś w ogóle zimą nie jeździ to i 10w50. Jeździłem na 15w50 przy -30 i też się nic nie stało...
jak ma upalać auto na tym oleju to zycze powodzenia (5W50) jaki by nie był super- hiper czy kosmo-hiper

Amortyzatory
Powrót