• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Nigdzie nie napisałem, ze GTL myje, a jedynie wspomniałem o fakcie bazy bo każdy siedzący w temacie wie, ze od jakiegoś czasu Helix Ultra jest w dwóch wersjach i tej drugiej nowej już bym taki pewny co do właściwości jak tej starej wersji, która używałem w JTD. Nawet na etykiecie zniknęła "Pure Plus" i pojawiła się jakaś nowa technologia Active coś tam ;)

Ja kupiłem nowy i miał napis Pure Plus. A czy taki olej jest w stanie oczyszczać zawory?

Sam grzybek zaworu nie ma bezpośredniego kontaktu z olejem chyba, ze masz dziurawa uszczelniacze zaworowe :P

Na rynku nadal obecne sa dwa Shele, Helix Ultra na GTL i Helix Ultra I na HC. Ten drugi wygląda tak:

fdc85387410ba92d49312e76eb99.jpg

Odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej wiec nadal nie rozumiem co chcesz czyścić Helixem. Odma to gazy przedostające się z komory spalania do skrzyni korbowej więc jeśli chcesz się pozbyć tego syfu czyli zmieszanych spalin z parami oleju to zamontuj OCT :) Jak odma Ci przepuszcza olej na zawory to separator nie spełnia swojej funkcji, a wątpię aby olej z mieszany ze spalinami coś czyścił, wręcz przeciwnie pary ze spalinami będą się osadzać na zaworach bo w bezpośrednim wtrysku nie ma ich co zmywać z zatwarów. Całe szczęście kupiłem ostatnia niemagiczną turbobenzyne z pośrednim wtryskiem ;)

Ostatnia edycja:
Odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej wiec nadal nie rozumiem co chcesz czyścić Helixem. Odma to gazy przedostające się z komory spalania do skrzyni korbowej więc jeśli chcesz się pozbyć tego syfu czyli zmieszanych spalin z parami oleju to zamontuj OCT :) Jak odma Ci przepuszcza olej na zawory to separator nie spełnia swojej funkcji, a wątpię aby olej z mieszany ze spalinami coś czyścił, wręcz przeciwnie pary ze spalinami będą się osadzać na zaworach bo w bezpośrednim wtrysku nie ma ich co zmywać z zatwarów. Całe szczęście kupiłem ostatnia niemagiczną turbobenzyne z pośrednim wtryskiem ;)
W AR czy to JTDm, JTS czy TBi, zawsze będziesz miał film olejowy w dolocie, ponieważ fabryczne separatory nie są wystarczająco skuteczne, więc pary oleju również dostają się do silnika razem ze świeżym powietrzem, co powoduje osadzenie się nagaru na zaworach. Zastanawia mnie po prostu, czy w tych parach znajdują się substancje, które są w stanie czyścić lub przynajmniej zapobiegać osadzaniu się nagaru w kanałach głowicy oraz zaworach.

Dołożenie dodatkowego oct bez oczyszczenia mechanicznego zaworów nie jest rozwiązaniem problemu.

Espace 3.0 V6 , Seicento 1.1 . Oba z gazem

Witam . Mam pytanie odnośnie wybrania oleju do Renault Espace 3.0 v6 . Silnik miał zrobioną płukanke po remoncie i powrócił na olej 5w40 . Obecnie mechanik zalał Elfa SXR 5w40 i żeby zrobić na nim 4/5 tysi km i wlać coś lepszego, oczywiście aby nie kosztował milionów monet . Myślałem nad Valvoline Syn Power 5w40 . I wybór oleju do Seicento 1.1 (wiem stary silnik i na lotosie pojedzie ) ale chce zadbać o niego bo tak jak i Renault jeździ czasem do Niemiec . Aktualnie zalewany Valvoline Max Life 10w40, bo na Elfie kilka wymian w tył zimą myślałem że silnik się zatrze przy -26 akurat taki dzień nastał, a potem patrzę w kartę charakterystyki i niespodzianka przy -24 krzepnie . Oczywiście chciałbym się trzymać normy producentów . Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

wlej do Seja 5W40.
Polecane tutaj to Meguin, Liqui Moly, Millers Oil, Penrite HPR.

- - - Updated - - -

wlej do Seja 5W40.
Polecane tutaj to Meguin, Liqui Moly, Millers Oil, Penrite HPR.

Właśnie obawiam się wlać do seja tego 5W40 .. Sam mechanik mnie namawiał że płukanka i 5W40 . Nie będzie za rzadki do tego silnika ? Pompa da sobie rade ? Wiem że w pandzie 1.1 zalecali później 5w40

czy może być taki Olej do Alfy 159

Witam mam Alfe 159 1,9 JTDM 120 km przebieg 298000km rok 2007 czy mogę wymienić olej na mobil super 3000 5W40 mam już kupiony a problem polega na tym że kupiłem alfe i nie ma żadnej informacji co było wlane a poprzedni właściciel mówi chyba 10w40 ale nie wie nie pamięta co zrobić wlać ten mobil?

Witam mam Alfe 159 1,9 JTDM 120 km przebieg 298000km rok 2007 czy mogę wymienić olej na mobil super 3000 5W40 mam już kupiony a problem polega na tym że kupiłem alfe i nie ma żadnej informacji co było wlane a poprzedni właściciel mówi chyba 10w40 ale nie wie nie pamięta co zrobić wlać ten mobil?

Tak, będzie ok, jeśli nie masz DPFu.
Jeśli masz DPF to nie koniecznie.

A do Renówki ? LM Top Tec 4100 nada sie ? Czy zostać przy Elfie . W Seicento jednak chciałbym zostać przy 10W40 i pomyślałem o Shell Helix 7 . Ewentualnie Texaco Havoline 10W40

Właśnie obawiam się wlać do seja tego 5W40 .. Sam mechanik mnie namawiał że płukanka i 5W40 . Nie będzie za rzadki do tego silnika ? Pompa da sobie rade ? Wiem że w pandzie 1.1 zalecali później 5w40

nie no, dlaczego?

Ojciec w punciaku 1.2 8v 2002rok leje od początku 5w40 (to już 16 lat), mimo że instrukcja wskazywała 10W40. W późniejszych latach zmienili na 5w40, a później jeszcze na 5W40 C3.
a ostatnio na zimę wlałem 0w40 i ten olej jest do dziś. Samochód jeździ i ma się dobrze. Nawet latał z przyczepką kempingową ;)

Napiszę też tutaj.
Alfa Gtv 2.0 V6 tb. Obecnie zalany Motul 300v Syntetyk 15W50 - przez poprzedniego własciciela.
Obecnie jeżdze głównie miasto, małe dystanse i nie przekraczam zakresu 3k obrotów (tzn przekraczam ale rzadko i nie upalam samochodu przez pół dnia), w weekendy będą trasy - może sie zdarzyć nawet kilkaset km.
Co polecacie?

Krótka piłka ceratek czy mos do ts,a z wariatorem , który lubi co jakiś czas odezwać przy odpaleniu ?

Amortyzatory
Powrót