Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Tak HC. Jednak kilka razy tańsze od pao. Pewnie że samych baz nie ma co porównywać a efekt końcowy ale pakiety dodatków i tak na ogół kupuje się gotowe od wielkiej czwórki więc przewagę można budować bazami jeśli nie reklamą ;-)
Nie zmienia to jednak faktu że warto sprawdzić tego 10W60 bo może się sprawdzi a cena jak zwykle u Specola powala...

Pewnie tak. Z tym że takie porządne sprawdzanie to powinno badanie próbek oleju przed i po jakimś tam przebiegu obejmować. No i jednak jakieś ryzyko wpływu na silnik gdyby odpukać coś nie tak było. A nie mam bazy kilku wozów w razie gdyby jeden motor padł :) Ale sobie w pamięci go zapisuję i po LM może zaleję do wyścigówki.

Meguin ma olej o nazwie Racer, który jest tańszym odpowiednikiem LM Race Tech (karty identyczne) więc taniej pewnie można (co ciekawe dostępny jest tylko w opakowaniach 1l) ale fakt faktem, że z 10W60 to Liqui Moly jest chyba w super ścisłej czołówce.
Liqui Moly ma inny ciekawy olej :
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/...nDocument&land=GB&voilalang=e&voiladb=web.nsf
karta :
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/...nDocument&land=GB&voilalang=e&voiladb=web.nsf
Szkoda, że niedostępny nie tylko w PL ale również w DE. Ale może uda mi się go dorwać. Byliby chętni? Myśle, ze do Twin Sparaka to byłby dobry wybór.
Nie rozumiem za bardzo, czemu jest niedostępny oficjalnie w DE.

Castrola odradzam. Jeżeli chcesz zostać przy 10W40 to proponuje Penrite Enviro+ 10W40 (jak coś zrobię ci dobrą cenę) lub Motula 6100 Synergie 10W40. Ewentualnie Valvo Max Life 10W40 (choć ostatnie partie to są podobno inne oleje niż wcześniej). Moim zdaniem opcją wartą rozważenia do tego silnika jest olej o lepkości 10W50 (tym bardziej, że idzie wiosna a po niej lato) - tutaj ze znanych mi mogę polecić Penrite HPR lub tańsza opcja Specola Extraspec Sport. Do każdego z tych olejów polecam dodanie AR9100. Jeśli chodzi o płukanie silnika i masz obawy to może pomyśl o przeczyszczeniu silnika Archoilem AR2300, który czyści zdecydowanie mniej "inwazyjnie". Specol Gold 5W40 + AR9100 jest jak najbardziej dobrą opcją ale jeśli spalanie oleju jest wysokie można spróbować najpierw lepkości 10W40 lub 10w50 a 5w40 zaleć na zimę. Obejrzyj dokładnie silnik z kimś kto się na tym zna i spróbuj zlokalizować wyciek oleju (uszczelka, odma itd.). 6 litrów to już dużo (choć jeszcze nie tragedia) jeśli rzeczywiście silnik tyle spala. Nie napisałeś ile masz przebiegu i ile z tego na gazie. Jeśli poprzedniemu właścicielowi auto nie brało oleju i nie ma wycieków to przyczyna może niestety leżeć po stronie "mechanicznej". Ale najpierw zalej dobrą oliwę i poobserwuj.

Hmm.. Przed chwilą chciałem lać 5w40 a teraz już się pojawia 10w50.. napisz proszę jak z jakością Specola 10w50 w porównaniu do innych marek..?
0,5 L na 1000 km nadal się mieści w spalaniu z instrukcji tego auta..
Jak pisałem w czerwcu zeszłego roku kupiłem i od razu zainstalowałem gaz i do dziś zrobiłem 13k km
przebieg 181k km i jest duża szansa że prawdziwy..

Ja bym wypłukał ten silnik - najlepiej i najbezpieczniej AR2300, im prędzej tym lepiej bo takie ilości spalanego oleju pozostawiają kupę nagaru.
Polecam też Archoil AR6400 do paliwa aby umyć komorę spalania, tłoki od góry, gniazda zaworowe itd.

Ja dzisiaj zalałem do swojego TSa 10W50 Specola + Archoil 9100 poprzedzone płukaniem AR2300. Będę pisał co się dzieje ze spalaniem oleju. Mogę powiedzieć, że po wlaniu 10W50 po 5W40 samego czuć było nieco większe opory na silniku, ale po kilku kilometrach wszystko wróciło do normy. Po powrocie do domu wlałem AR9100 i pojechałem na zakupy przez miasto. Na początku nie było czuć różnicy, ale po kilkunastu kilometrach wydawało się, że silnik łatwiej wkręca się na obroty jakby opory w silniku zmalały. Może to placebo, może nie zobaczę jak będzie po większej ilości km.

Norma, nie placebo. Max 15km / min potrzeba aby 9100 zadziałało.

Najpierw miałeś efekt wysokich oporów na samym 10W50 bo porównywaleś z 5W40, w którym było AR2300 a ono też obniża tarcie i to do 0,05 dzięki jednemu z estrów chociaż o tym nie pisze producent bo preparat do innych celów zasadniczo ;-)

Ostatnia edycja:
Jaki dodatek z rodziny archoil polecacie do shell ultra dieael 5w40? Czy w podobnych pieniadzach kupie lepsza oliwe? Ok 150 zl

W zbliżonej cenie dla Klubowiczów jestem w stanie zaproponować Penrite Enviro+ 5w40 5l. Dodatek to oczywiście Archoil AR9100 ale dobrze poprzedzić do czyszczeniem AR2300.

Norma, nie placebo. Max 15km / min potrzeba aby 9100 zadziałało.

Najpierw miałeś efekt wysokich oporów na samym 10W50 bo porównywaleś z 5W40, w którym było AR2300 a ono też obniża tarcie i to do 0,05 dzięki jednemu z estrów chociaż o tym nie pisze producent bo preparat do innych celów zasadniczo ;-)

Jeszcze o jednym zapomniałem napisać. Na 10w50 po wyjeździe miałem temperaturę wahającą się od 88 do 93 stopni. Po zalaniu AR9100 temperatury spadły do poziomu 84-88 stopni.

temp. oleju ? czy płynu chłodzącego i jak odczytywaną ? kurcze, żałuję że tylko wsk ciśnienia oleju zamontowałem .

Co do dodatków - to przy porządnych olejach typu Penrite czy LM czy cośtam innego uznanego - to niezbędne chyba nie są ? nie umniejszam niczego AR9100 żeby nie było.

Pytanie, które oleje uważasz za porządne? Nie ma co kierować się marką bo nawet dobre firmy robią głównie masówkę na pakietach dodatków od wielkiej czwórki (niektórzy na lepszych bazach od innych) a jeśli już wyróżniają się na rynku to max kilkoma produktami, w których stosują coś więcej, coś lepszego.
Dodatku klasy AR9100 nie znajdziesz w olejach masowej produkcji.

Temperatura silnika odczytywana z telefonu przez bluetooth z aplikacji Piston.

Muszę się w ten temat zagłębić, ogólnie mnie odrzuca na początku pojęcie 'kompatybilność' co do czego pasuje itp., ale może przebrnę :)

Wlyszkow - no jakiś Penrite Enviro + czy taki LM 10W60 to chyba porządne, czy choć przyzwoite ? . Ja tam i tak ten AR9100 wlewam gdzie popadnie, ale pewnie nieraz na wyrost trochę.

trchę zmienie temat, dlaczego duża ilość sprzedawców, proponuje mi do JTD bez DPF i z wyłączonym EGRem olej ACEA C3.
Twierdzą że jest lepszy niż stare FULL-SAPS. to prawda czy prawda prawda leży gdzieś po środku

Enviro+ to chyba de facto się wypromował w PL dzięki AR9100 w duecie ;-) ale sam jego pakiet dodatków to gotowiec pewnie od Lubrizola z racji historycznych powiązań. Fakt, dobre parametry finalne 5W40 C3.
10W60 LM to bardzo podstawowy pakiet dodatków, typowy full saps A3/B4 BMW LL01 i nic więcej bo za modyfikatory tarcia w LM się dopłaca w puszkach. Noack dobry więc do baz i przeciwutleniaczy się nie można przyczepić ale osobiście wolałbym np. Penrite Premium bo tam jest coś więcej ponad standard full saps.
Andrzej, może zrobimy tak, że najpierw na tor wyskoczysz na np. LM 10W60 a kiedy będzie wymiana to zalejesz Specola racinga a ja Tobie do niego wyślę buteleczkę żeby go wzmocnić i dasz znać jakie różnice na osiągach, spalaniu oleju, temp itd?

Ostatnia edycja:
trchę zmienie temat, dlaczego duża ilość sprzedawców, proponuje mi do JTD bez DPF i z wyłączonym EGRem olej ACEA C3.
Twierdzą że jest lepszy niż stare FULL-SAPS. to prawda czy prawda prawda leży gdzieś po środku
Lepiej C3 pasuje pod 9100 ;-) poziom depozytów jest wprost proporcjonalny do poziomu zddp (full saps ma więcej), do bezpośredniego wtrysku jeśli full saps to raczej SM/SN. Z C3 jest kłopot taki, że ciężko trafić cokolwiek lepsze niż GIII/HC bo dostawcy pakietów dodatków testują i certyfikują je na rynek masowy więc na tanich bazach. PAO można spotkać w 504/507 częściej.

Enviro+ to chyba de facto się wypromował w PL dzięki AR9100 w duecie ;-) ale sam jego pakiet dodatków to gotowiec pewnie od Lubrizola z racji historycznych powiązań. Fakt, dobre parametry finalne 5W40 C3.
10W60 LM to bardzo podstawowy pakiet dodatków, typowy full saps A3/B4 BMW LL01 i nic więcej bo za modyfikatory tarcia w LM się dopłaca w puszkach. Noack dobry więc do baz i przeciwutleniaczy się nie można przyczepić ale osobiście wolałbym np. Penrite Premium bo tam jest coś więcej ponad standard full saps.
Andrzej, może zrobimy tak, że najpierw na tor wyskoczysz na np. LM 10W60 a kiedy będzie wymiana to zalejesz Specola racinga a ja Tobie do niego wyślę buteleczkę żeby go wzmocnić i dasz znać jakie różnice na osiągach, spalaniu oleju, temp itd?

Ja AR9100 to mam zapas jeszcze trochę, podobnie do paliwa :) z tym LM10W60 co mam w pucharówce także jest 9100. Daję 9100 wszędzie, już tu pisałem jak słyszalnie chwilę po odpaleniu mi Vkę wyciszył. Tylko tak w ramach dyskusji się głośno zastanaiwam czy do drogowego użytku przy oleju przyzwoitym (ten co podałeś jako porządny to znów sporo droższy - 280zł znalazłem tak na szybko za 5 ltr Penrite Premium)

Natomiast co do testów to właśnie nie mam wsk temp. oleju, teraz żałuję że nie zamontowałem, to chyba najbardziej wiarygodny parametr tarcie oddający. Ale montował go już chyba nie będę, tu 3-4 stówki na wskaźnik nawet prosty, tam 3 tys na cośtam itd :) trochę ta zabawa kosztuje, wiec muszę dyscyplinę sobie wprowadzać w wydatkach i gadżetach :)
Wsk temp silnika - wody na desce to chyba aż tak nie odda różnic między olejami. Prędzej ten przez OBD podłączony. To może kiedyś zrobię, ale już na wstępie widzę - taki steronik , siaki sterownik, t okompatybilne tam nie, jakieś piny, rezystory brrrr :)

Ciśnienia - to mogę obserwować. Osiągi - to jakoś by trzeba pomyśleć jak zmierzyć, ale to parametr pewnie minimalnie tylko od oleju zależny. A mi zależy na chronieniu silnika bardziej niż na osiągach (tzn nie chcę niewielkiego wzrostu osiągów kosztem znacznego ryzyka problemów ze smarowaniem) .

Prędzej może jakiegoś Specola (5W40?) do V6tek cywilnie używanych przy następnych wymianach zastosuję (w jednej teraz Mobil 1 5W50 , w drugiej Eni 5W50). Ale to za 2/3 roku jakoś z grubsza dopiero.

Amortyzatory
Powrót