• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Pytanie powinno brzmieć raczej czy warto dopłacać ;) Są osoby, które na filtronie wieszają psy. Ja nigdy nie miałem z nim wtopy. Przy dzisiejszej globalizacji możesz trafić Filtrona z chinskiej fabryki WIXa, Manna też z Chin, a pewnie już i Manna z Polskiej fabryki filtrona. Ja np. ostatnio biorę do renówki filtru OE bo wychodzą najtaniej... taniej nawet niż filtr tego samego producenta ale w kartoniku producenta, a nie Renaulta ;) Do AR używałem Filtrona, UFI, Mehle/Knecht, Manna i tylko raz była wtopa z filtrem powietrza UFI, który po 10K wyglądał tragicznie ale nie wiem czy to był jednostkowy przypadek czy nie bo drugi raz się na niego nie zdecydowałem.

W instrukcji pisze, że olej wymienia się co 20 000 km lub raz na dwa lata, a resztę filtrów również raz na 20 000 km (jedynie kabinowy filtr co roku). Czy powinno się tego trzymać? Raczej chodzi mi czy to nie jest za rzadko wymiana, szczególnie olej??

W instrukcji pisze, że olej wymienia się co 20 000 km lub raz na dwa lata, a resztę filtrów również raz na 20 000 km (jedynie kabinowy filtr co roku). Czy powinno się tego trzymać? Raczej chodzi mi czy to nie jest za rzadko wymiana, szczególnie olej??
Wymieniaj co10k km lub co roku cały zestaw czyli olej+filtry

Kupuje tam bo to jedyny sprzedawca który ma i olej i wszystkie filtry do 159 :D

Sent from my Mi Mix 2 using Tapatalk

Żartujesz prawda?
Ja też mam wszystko i Pablo również:)

- - - Updated - - -

Po ostatniej rozmowie z kierownikiem jednego oddziału sieci hurtowej (motoryzacyjnej) to kupując castrol/mobil itp. to bym się mocno interesował pochodzeniem towaru. Tak dla 100% pewności.

Co mi powiecie na temat tego oleju?
90.jpg

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

miałem olejowy dylemat, Castrol zalecany do mojego silnika jest w PL dostepny tylko w ASO JLR w cenie 130zł/litr
szukałem oleju z dopuszczeniem ST JLR 03.5007 i do silnika trafił ostatecznie Millers 0W30 XF Longlife Ford Premium ACEA C2
- prośba do olejowych znawców - proszę o opinie - to dobry olej, zmiana co 15kkm czy częsciej?

Pokaż załącznik 247694 Pokaż załącznik 247695 Pokaż załącznik 247696

na temat wlanego Millersa mam takie dane :

Pokaż załącznik 247698

...a to serwisowe cudo za 130zł/litr niedostępne nigdzie indziej to coś takiego :

Pokaż załącznik 247697

oraz jego dane :

Pokaż załącznik 247699 Pokaż załącznik 247700

Mam dla Ciebie taką propozycje :
http://www.eurol.com/pl/1012-products/7685-eurol-ultrance-jlr-0w-30.html
nie mam go w cenniku bo to nowy produkt ale cenowo powinno być korzystnie a jakościowo więcej niż dobrze.

Tomek, ma ten Eurol coś sensownego w 5W40 i 5W50? Jak cenowo się kształtuje?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Tomek masz Eurola Syndura lub Synergy? Jak to mniej więcej cenowo wypada w porównaniu do Ravenola lub Meguina?

- - - Updated - - -

Po ostatniej rozmowie z kierownikiem jednego oddziału sieci hurtowej (motoryzacyjnej) to kupując castrol/mobil itp. to bym się mocno interesował pochodzeniem towaru. Tak dla 100% pewności.

Tomek co jest z tymi olejami Castrol i Mobil bo przymierzam sie do Mobil 1 FS 0w40

Ostatnia edycja:
Aktualnie walczę z nagarem w silniku. Poprzednia właścicielka doprowadziła do strasznego nagaru.Widać go przez otwór wlewowy oleju.
Był już Motul 5W40, teraz jest Specol 5W40. Po przejechaniu 8 000 km wlałem Archoil 2300 do powolnego czyszczenia. Na chwilę obecną, po przejechaniu 1500 km żadnego efektu.
Nie wiem, czy dobrze, ale zaplanowałem jeszcze zrobić z 1000 km z tym specyfikiem. Potem wlać płukankę na 15 min. Kolejne płukanie to olejem Lotos 5W30. Przejechanie jakiegoś dystansu i znowu płukanka na 15 min. Wreszcie docelowy olej tym razem porządny. Dam radę?

Aktualnie walczę z nagarem w silniku. Poprzednia właścicielka doprowadziła do strasznego nagaru.Widać go przez otwór wlewowy oleju.
Był już Motul 5W40, teraz jest Specol 5W40. Po przejechaniu 8 000 km wlałem Archoil 2300 do powolnego czyszczenia. Na chwilę obecną, po przejechaniu 1500 km żadnego efektu.
Nie wiem, czy dobrze, ale zaplanowałem jeszcze zrobić z 1000 km z tym specyfikiem. Potem wlać płukankę na 15 min. Kolejne płukanie to olejem Lotos 5W30. Przejechanie jakiegoś dystansu i znowu płukanka na 15 min. Wreszcie docelowy olej tym razem porządny. Dam radę?
Jeździj z AR2300 nawet do zimy. Pod korkiem jest słaba cyrkulacja i najtrudniej umyć. Na AR2300 można nawet 20kkm lub rok bezpiecznie przejechać ale jak jest sporo brudu to warto wymienić przed zimą.

takie szybkie pytanie jak lepiej zalać płukankę; przez wlew oleju czy bagnet? i która lepsza LM czy Millers?

Większość składu płukanek to nafta dlatego bierz tą, która największa czyli LM Pro Line. Z tych szybkich płukanego daje chyba najlepszy efekt, a używałem kilku różnych. Chociaż do zasyfionych silników najlepszy efekt daje tandem AR2300 przez minimum 6k km plus LM pro line przy wymianie.

Jak masz to lej. Jak Ci wygodniej teoretycznie przez bagnet od razu się wymiesza z olejem ale jak masz rzeźbić to spokojnie wlej przez korek od oleju.

no to jutro działam z wymianą oleju. Millers ma fajna butelkę wiec nie powinno być problemu z wlewem przez bagnet. Pewnie mnie skarcicie ale na wymiane leci Helix Ultra 5w40.

Amortyzatory
Powrót