• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
No chyba wszystkie 3 wypadają porównywalnie. O Castrolu wyczytałem średnie opinie dlatego najbardziej waham się między Mobilem a Valvo.
Problem w tym że dane producentów nie do końca się porywają - każdy pokazał co mu pasuje :D

Wydaje mi się że valvo będzie mniej narażone na podróbki w stosunku do mobila
42.jpg
43.jpg

Sent from my Mi Mix 2 using Tapatalk

A szczerze myślę zamówić z motostacja.pl, mieliście jakieś doświadczenia z tym sklepem? Wydaje mi się, że powinni mieć oryginalne produkty?

a jakie macie doświadczenie z Shell Helix Ultra?? Mechanik taki używa i poleca do samochodu i sam go też używa. Ja osobiście nie miałem nigdy takiego oleju więc nie wiem czy warto stosować.

50% to minimum w porównaniu do taniego oleju.
Można prosić o jakieś namiary na badania stwierdzajace te minimum 50% i nie chodzi mi tu np. o porównanie wspolczynnika tarcia oleju, i na tej podstawie wnioskowanie, ze jesli tarcie jest mniejsze o X procent to silnik przejedzie X procent kilometrów wiecej, a opracowanie w oparciu o konkretną jednostkę napędową. I co znaczy tani olej bo to pojecie wzgledne imo specol jest tani, meguin tez jest tani. Prawda jest taka, ze przeciętny Kowalski robi jednym autem w porywach 100k km. Jak kupi w stanie agonalnym to co by nie zalal i tak sie wysra, a jak kupi w dobym stanie to spokojnie wystarczy dobry tani olej z rozsadnym interwalem wymian aby utrzymać jego stan. Sam uzywam aktualnie oleju z gornej półki jak rowniez od Tomka niedawno bralem AR9100 do skrzyni w RSie ale jestem daleki od wmawiania sobie lub komuś, ze na tym auto zrobi 50% więcej przebiegu bez remontu bo mam auto uzywane baaa nawet jak mamy nowe nie mamy pewności bo znam przypadek, ze w nowym aucie gdzie zmieniono od razu olej na millersa i tak po kilkunastu tys. km wywinelo panewki i wymieniano silnik na gwarancji, a inny bedzie w lizingowanym aucie zmienial co 35k km castrola i nie bedzie problemu dlatego zawsze uwazam, ze przede wszystkim zdrowy rozsądek bo na wszystko wplywu nie mamy :)

Ostatnia edycja:
Smutne że 350 tys km to już teraz jest osiągnięcie. Wypkukać taki silnik AR2300 i jeździć jeszcze kilka razy tyle z AR9200v2 w oleju.

A jak byś ocenił Specol Gold 5W40 z dodatkiem AR9100? Śmiało można lać do 1.9 Multijest 8V bez ekologii, czy też są lepsze propozycje w podobnym przedziale cenowym?

Kupuje tam bo to jedyny sprzedawca który ma i olej i wszystkie filtry do 159 :D

jaja sobie chyba robisz pisząc takie bzdury

- - - Updated - - -

baaa nawet jak mamy nowe nie mamy pewności bo znam przypadek, ze w nowym aucie gdzie zmieniono od razu olej na millersa i tak po kilkunastu tys. km wywinelo panewki i wymieniano silnik na gwarancji, a inny bedzie w lizingowanym aucie zmienial co 35k km castrola i nie bedzie problemu dlatego zawsze uwazam, ze przede wszystkim zdrowy rozsądek bo na wszystko wplywu nie mamy :)

z tym niestety muszę się i ja zgodzić, aktualnie mamy tyle fabrycznych bubli na rynku, ze co by z nimi nie robić to będzie loteria

jaja sobie chyba robisz pisząc takie bzdury

- - - Updated - - -

z tym niestety muszę się i ja zgodzić, aktualnie mamy tyle fabrycznych bubli na rynku, ze co by z nimi nie robić to będzie loteria
Może źle się wyraziłem - duży sprzedawca który ma duży wybór olejów i jednocześnie filtry do 159 i do tego nie ma zbyt dużej prowizji.

Może źle się wyraziłem - duży sprzedawca który ma duży wybór olejów i jednocześnie filtry do 159 i do tego nie ma zbyt dużej prowizji.

A sprzedaje Twoim zdaniem oryginalny towar? Bo myślę od nich zamówić olej + filtry i zestaw rozrządu, więc dość gruby zakup więc wolałbym ze sprawdzonego miejsca.

Motostacja to jest poważny sklep i raczej nie ma mowy o podróbkach. Wielokrotnie u nich zamawiałem np. tarcze i nie było żadnych problemów. Ja bardzo polecam.

Tylko skąd taki poważny sklep ma prawie 400 negatywów na Alledrogo ? :)
Jak się robi setki transakcji miesięcznie to zawsze się jakieś trafią. A to błedy logistyczne a to problem z przewoźnikiem. Przyznam się zamówiłem u nich kiedyś paczkę z różnymi pierdami i olejami za 600 zł. Dotarła uszkodzona - nikt nie robił problemu odrazu nadali nową.

No dobra ale 78556 jest zadowolona, czyli wychodzi że 99,4% poleca tam zakupy. Z resztą kto kiedyś sam prowadził swój biznes wie że nigdy się nie dogodzi, a im człowiek bardziej jest życzliwy tym gorzej na tym wychodzi.

Kupowałem u nich kilka razy. A to tarcze hamulcowe i klocki, a to łożyska kół. Ostatnio świece żarowe Bosch. Mechanik pytał skąd je wziąłem, bo wg niego świeczki Bosch miały zawsze logo tłoczone uderzeniowo/wgniotowo na korpusie świecy. Te które kupiłem wypalane były laserowo. Sprawdziłem oryginalność świeczek przez stronę www posługując się unikalnym numerem id z naklejki z każdego pudełka z osobna oraz wysłałem zapytanie mailowe do Bosch Polska. Wszystko w porządku.

Uwierz, ze gdyby sklepy stacjonarne prowadziły "komentarze" to miałbyś ich tez sporo negatywów. Ja przy każdym zamówieniu muszę się użerać z jedną z większych hurtowni motoryzacyjnych w PL i mam wrażenie, ze tam pracują ludzie z przypadku, który potrafią Ci źle dobrać cześć nawet jak im podasz numer OE i powiesz, ze chcesz dokładnie cześć z takim numerem jak podałeś ;)

motostacji tez kilka razy coś zamawiałem i nie było problemu.

Można prosić o jakieś namiary na badania stwierdzajace te minimum 50% i nie chodzi mi tu np. o porównanie wspolczynnika tarcia oleju, i na tej podstawie wnioskowanie, ze jesli tarcie jest mniejsze o X procent to silnik przejedzie X procent kilometrów wiecej

Według mnie chodzi że np po przebiegu 10kkm będziesz miał zużycie silnika np Zelazo 80 Miedź 30 a z AR bedziesz miał np odpowiednio 30 i 10 i juz widać że silnik się mniej zuzyl.

Jakoś do mnie nie trafia ocena zużycia na podstawie badania jednego interwału. To tak jak ze zużyciem opon w testach. Robią kilkaset kilometrów, a później zużycie przeliczają na resztę bieżnika i wróżą, ze opony starcza na X kilometrów ;) Jako profilaktyka jak najbardziej ale jak ktoś myśli, ze lanie nie wiadomo jak drogiego oleju z nie wiadomo jak magicznym dodatkiem do używanego auta z często niewiadomą historią uchroni go przed wydatkami to jest w błędzie. Podstawa to świadoma eksploatacja czyli dobry nawet niedrogi olej i skrócone interwały wymiany. No chyba, ze ktoś jest w 100% pewny, ze drogi olej X z dodatkiem Y uchroni kolegę wyżej przed wydatkami przez następne Z kilometrów względem np samego przyzwoitego oleju za cenę <150zł (Neste, Meguin, Ravenol itp) i poręczy to swoim portfelem to zwracam honor ;) Sam mam aktualnie olej "wyczynowy" za ponad 250zł banka ale przy następnej wymianie chyba wracam do czegoś "zwykłego" pokroju Ravenol VST lub Meguin Super jak będę miał gest wleje AR9100 z beki za 50zł czyli wyjdzie sporo poniżej aktualnego oleju, a co dopiero gdybym do aktualnego miał jeszcze wlewać jakiś dodatek 4 stówy na wymianę by brakło, a te robię 2 x w roku ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót