• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
A ja na przekór zaproponuje :
Eurol Synthence FS 0W30
Millers EE longlife C3 5W30
Millers EE longlife 5W40
Penrite Enviro+5W40
Neste City Pro c3 5W40
zamiast LM top tec 4100 masz Meguin Low Emission 5w40 - to samo tylko bańka inna. Jak Shell Helix to tylko seria Ultra i najlepiej professional. Valvo i total nic szczególnego.

A jak jest z tym DPF? Bo czytam różne opinie, w kilku miejscach piszą, że przy DPF tylko 5W30. No ale we wszystkich tych olejach, które podałem piszą, że może być do DPF.
tak na prawdę nie wiem jaki olej jest aktualnie, ale czy 0W40, 5W30, 5W40, lub 0W30 to wszystkie takie oleje będą się nadawać byle były w klasie C3?
A co powiesz o tym MOBIL 1 ESP 0W40 lub Castrol Edge Turbo Diesel FST Titanium 5W/40 czy Castrol Magnatec 5W/40 4L?

Czy na oleju longlife można tylko przejechać więcej km, czy też rzadziej go zmieniać np. raz na dwa lata (jeśli w rok przejedzie się powiedzmy tylko 10 000 km)?

Aha i jeszcze jedno, widzę, że Liquy Moly nie jest w pełni syntetykiem w przeciwieństwie do np. Mobil lub Valvoline. Rozumiem, że w pełni syntetyczny będzie lepszy? Te oleje które Ty wymieniłeś niestety średnio dostępne, a Millers to już trochę droższa półka.

Ostatnia edycja:
Wymienione Mobil ani Valvo obok syntetyka nie stały.
Longlife to chwyt marketingowy.
Castrol Magnatec w dłuższej perspektywie to krzywda dla silnika.
Klasa lepkości powinna być dobrana do stylu użytkowania samochodu, natomiast do DPF olej powinien posiadać dodatkowo ACEA C i to wystarczy.

Przy Valvo akurat pisze full synthetic - czyli co ściema?

Ja bym w sumie zalał tym Shell Helix HX7 ECT 5W-40, jakby nie było większej różnicy bo chyba jest nawet najtańszy i można go mieć z pewnego źródła.

Mobil 1 esp 0w40 nie jest taki zly to HC/GTL + PAO+Estry (oczywiscie male ilosci ok5%) z analiz wyszedl bardzo fajnie ma w pakiecie bor i molibden.tylko gdzie kupic pewniaka to nie wiem.
Moja propozycja to Amsoil Maxduty DHD 5w30 +AR9200v2

Mobil 1 esp 0w40 nie jest taki zly to HC/GTL + PAO+Estry (oczywiscie male ilosci ok5%) z analiz wyszedl bardzo fajnie ma w pakiecie bor i molibden.tylko gdzie kupic pewniaka to nie wiem.
Moja propozycja to Amsoil Maxduty DHD 5w30 +AR9200v2
Tak, a jak się ten Amsoil +archoil ma do rozsądnej ceny [emoji14]
Nie warto lać nie wiadomo jak drogiego oleju do zwykłego jtd bo to po prostu strata pieniędzy. Te silniki i tak już nie są nowe i dużo to nie zmieni. Zwłaszcza że pierwsi właściciele lali średnią selenię i wymieniali ją zgodnie z książką czyli 20-30 k.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Jeśli ma jakieś objawy agonalne to może i tak ale jeśli jest w miarę ok to dlaczego nie umyć i nie dbać?
Akurat 9200v2 jest w stanie sporo pomóc po tym jak poprzednicy traktowali silnik.

miałem olejowy dylemat, Castrol zalecany do mojego silnika jest w PL dostepny tylko w ASO JLR w cenie 130zł/litr
szukałem oleju z dopuszczeniem ST JLR 03.5007 i do silnika trafił ostatecznie Millers 0W30 XF Longlife Ford Premium ACEA C2
- prośba do olejowych znawców - proszę o opinie - to dobry olej, zmiana co 15kkm czy częsciej?

5 litre (1).jpg 26 06 2018 75200km.jpg 1 litre (7).jpg

na temat wlanego Millersa mam takie dane :

dane Millers.jpg

...a to serwisowe cudo za 130zł/litr niedostępne nigdzie indziej to coś takiego :

Castrol EDGE Professional E 0W-30 STJLR.03.5007.    6 litrow.png

oraz jego dane :

c1.jpg c2.jpg

Ostatnia edycja:
Jeśli ma jakieś objawy agonalne to może i tak ale jeśli jest w miarę ok to dlaczego nie umyć i nie dbać?
Akurat 9200v2 jest w stanie sporo pomóc po tym jak poprzednicy traktowali silnik.
Bo to się nie opłaca, taniej lać olej za ~130 zł niż 200+ i wymieniać rozsądnie co i tak byśmy robili na tym droższym. Bo w imię czego lać taki olej ? Że po 20 wymianach będzie lekka różnica w zużyciu ? Szkoda tylko że przez różnicę w cenie starczy prawie na 2-gi słupek. :)

50% lub więcej to nie taka mała różnica w zużyciu.. a dla większości kierowców remont silnika to spory problem. Ja zdecydowanie wolę zapobiegać niż remontować.

50% lub więcej to nie taka mała różnica w zużyciu.. a dla większości kierowców remont silnika to spory problem. Ja zdecydowanie wolę zapobiegać niż remontować.
Nie przesadzajmy z tym 50%... Są silniki które na byle jakim oleju zrobią masę km, a są takie o które się dba a i tak dużo to nie zmieni. Moja stara megane II 1.4 LPG całe życie zalewana była najtańszym olejem tedex 15w40 i silnik po 420 tyś miał się dobrze. Kluczem do długowieczności silnika jest raczej częsta, regularna (10k) wymiana oleju. A nie jakieś cudne oleje.

50% to minimum w porównaniu do taniego oleju.
Tani olej to specol albo Lotos i tu by były dopiero oszczędności a olej za 120-130 zł jak już ktoś wyżej stwierdził o jednym ravenolu "przyzwoity olej za przyzwoitą cenę".

Co w takim razie z autami np z Włoch które mają po 350 tys od nowości na selenii i jakoś jeżdżą i mają się całkiem dobrze ?

Smutne że 350 tys km to już teraz jest osiągnięcie. Wypkukać taki silnik AR2300 i jeździć jeszcze kilka razy tyle z AR9200v2 w oleju.

Smutne że 350 tys km to już teraz jest osiągnięcie. Wypkukać taki silnik AR2300 i jeździć jeszcze kilka razy tyle z AR9200v2 w oleju.
Silnik może i nie ale caly osprzęt nowoczesnego diesela chciałbym żeby chociaż tyle dotrwal...

Przejrzałem jeszcze raz te oleje i zdecyduję się na jeden z tych:

Valvoline SynPower MST C3 5W40 5L
MOBIL 1 ESP 0W40 C3 API SM GM DEXOS2 BMW LL-04 1L
Castrol Edge 5W40 Titanium FST 5L

Ja najbliższy jestem temu Mobilowi. Co myślicie?

Przejrzałem jeszcze raz te oleje i zdecyduję się na jeden z tych:

Valvoline SynPower MST C3 5W40 5L
MOBIL 1 ESP 0W40 C3 API SM GM DEXOS2 BMW LL-04 1L
Castrol Edge 5W40 Titanium FST 5L

Ja najbliższy jestem temu Mobilowi. Co myślicie?
A w czym jeśli chodzi o dane na papierze jest gorszy ten Valvo w stosunku do Mobila ?

No chyba wszystkie 3 wypadają porównywalnie. O Castrolu wyczytałem średnie opinie dlatego najbardziej waham się między Mobilem a Valvo.

Amortyzatory
Powrót