• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Niestety nie zawsze to co na papierze jest w rzeczywistości ;)
Papier wszystko przyjmie, i producent dużo może napisać, potem silnik wszystko weryfikuje.

Dokładnie, dlatego dla zainteresowanych wklejam analizę Totala, można sobie porównać z deklaracjami producenta

150.jpg

Dokładnie, dlatego dla zainteresowanych wklejam analizę Totala, można sobie porównać z deklaracjami producenta

150.jpg

Thx, trochę nie do końca jasne czy użyty był olej nowy czy używany ? Jest może podobny test Tridenta od Millersa ?

Z analizy jasno wynika, ze to olej świeży. Testów millersa jak na lekarstwo ale to chyba tylko przez politykę producenta.

Z analizy jasno wynika, ze to olej świeży. Testów millersa jak na lekarstwo ale to chyba tylko przez politykę producenta.

Na tych cyferkach się nie znam, aż tak technicznie nie jestem w tym dobry :) Sugerowałem się opisem który nie do końca jest jasny.

Zaryzykuję w takim razie tego Millersa, jeżeli jest lepszy od TOTALA to oznacza to jedno, musi być genialny :) Jak wspomniałem, złego słowa o Totalu nie powiem. Zalałem też tego Totala tylko w wersji 10W40 do Peżota 206 z LPG i przez 40tyś km ładnie umył silnik plus jak silnik nie brał oleju na początku tak nie bierze go i po dzień dzisiejszy -ponad 160 tyś km przleotu.

Ostatnia edycja:
Aż tak to bym go nie nazwał. Najtańsza seria od millersa. Dobre HC do codziennego użytku nic ponadto w tej cenie jest wiele ciekawych alternatyw no ale potestuj i sam sobie wyrób opinię :)

Przy przebiegach jaki będzie robił ten samochód - 10tyś rocznie, to będę mógł się wypowiedzieć czy dobrze się sprawdza za jakieś 5-6 lat.

Aż tak to bym go nie nazwał. Najtańsza seria od millersa. Dobre HC do codziennego użytku nic ponadto w tej cenie jest wiele ciekawych alternatyw no ale potestuj i sam sobie wyrób opinię :)

Dokładnie tak to wygląda, jedyny z Millersa w wersji cywilnej bez ECO cięć.

Co do Millersa Tridenta 5W40 to kiedyś byłem do tego oleju powiedzmy słabo przekonany bo to w sumie najniższa seria Millersa. Ale od samych użytkowników mam bardzo dobre opinie na temat tego oleju. Np. w silnikach 1.8T z mocą podniesioną do grubo ponad 200 KM daje radę a dla porównania Motul X-cess 5W40 już rady nie dawał (zwiększony pobór, "przypalenie" oleju itp. Swoją drogą widziałem analizę X-cessa 5W40 z niemieckiego forum i tak jak wielu byłem zaskoczony bp moje doświadczenia z tym olejem są zgoła odmienne. Np. w 1.9 TDI z mocą podniesioną na ponad 230 KM olej ten ewidentnie nie dawał rady a po zmianie na Penrite Enviro+5W40 + AR9100 zero problemów. Chyba żaden użytkownik tego forum nie zużył więcej baniek tego oleju ode mnie. Lałem g do wielu aut ale w pewnym momencie spróbowałem w dostawczym Masterze zastąpić go Specolem Goldem 5W40 i zmiana jak najbardziej na plus. Zużycie oleju spadło praktycznie dwukrotnie i silnik subiektywnie po większym przebiegu lepiej pracował. Takich relacji miałem od Klientów całą masę.
Pamiętam, że kiedyś była historia, że olej Motula z dystrybucji oficjalnej różnił się od tego kupowanego (podobno) bezpośrednio u Motula we Francji. Motul jest teraz w strukturach Totala i produkuje olej w kilku zakładach. Niby ma być to samo ale kto wie czy na rynek Niemiecki ten olej nie jest inny tym bardziej, że ceny hurtowe są u nas chyba nawet niższe niż w DE a na pewno porównywalne. Z tego co wiem to Motul używał sporo baz GTL wiec być może kupowali te bazy od Shell-a (to już naciągana teoria- Włyszkow może będzie więcej wiedział), który jest potentatem w tym zakresie a musiał czasowo zamknąć swoje zakłady ze względu na niezbędne modernizacje. Może wiec wrócili do PAO (które kiedyś było w X-cessie) ale nie na każdy rynek. Niestety dostęp do kart Motula jest delikatnie mówiąc utrudniony i jak powiedziała jedna osoba z branży "pewnie dlatego, ze co miesiąc była by inna karta". Ile w tym prawdy i słuszności to nie wiem. Ale z Millersem nie ma podobnych problemów.

A może problem z Motulem w naszym kraju wynika z jego ceny? Pełno ofert po 110zł za bankę gdzie po zniżkach ten olej w hurtowniach potraf kosztować po 150zł? Już 8 lat wstecz jak Motul szerzej pojawiał się w Polsce było na necie pełno poradników jak odróżnić podróbki, które zalewały nasz rynek. Lałem go wielelat tamu do 1.9JTD i nie było problemu poźniej pojawił się u nas Meguin i zmieniłem. Mnie do tridenta nie przekonuje to, ze kompletnie brak informacji o tym oleju zarówno, ze strony Millersa, który nas już do tego przyzwyczaił ale również ze strony samych użytkowników na forach tematycznych. Bo dla mnie opinie internetowych anonów jakie sie pojawiają na różnych forach, którzy twierdzą, ze zalał i jest super bez podawania konkretów niestety nie jest miarodajna wobec rożnych analiz olejów konkurencji, które są dostępne na zagranicznych forach. Dlatego osobiście nie mam zdania o tym oleju ot dla mnie z tego co można wywnioskować po informacjach z danych przyzwoity olej prawdopodobnie HC, a czy lepszy od konkurencji w postaci np. Meguina Super czy Ravenola VST? To mogła by wyjaśnić analiza ale osobiście na taka jeszcze nie trafiłem. Może się jakiś dystrybutor pokusi o zrobienie takowej choć nie wiem co by na to powiedział sam producent ;)

Niestety dostęp do kart Motula jest delikatnie mówiąc utrudniony i jak powiedziała jedna osoba z branży "pewnie dlatego, ze co miesiąc była by inna karta". Ile w tym prawdy i słuszności to nie wiem. Ale z Millersem nie ma podobnych problemów.
Jak nie ma podobnych problemów to czekam na karty millersa :D

Ostatnia edycja:
Mam informacje bezpośrednio od osób, które ten olej stosowały, w tym od firmy zajmującej się podnoszeniem mocy (specjalizacja VAG), gdzie olej lany był do aut klientów i to nie były pojedyncze przypadki. Millers niestety nie ujawnia zbyt wiele ale z dostępnych analiz wynika, że pakiety dodatków są w tych olejach bardzo bogate.
Nie ma problemów w tym sensie, że nic się nie przypala i nie ma różnic miedzy olejami kupionymi od sprzedawcy A i B co w przeszłości miało miejsce w przypadku Motula. Oficjalnie to problemu podróbek w Motulu nie widzą ale niektóre ceny są zastanawiające. Ja jeszcze rozumiem dużych sprzedawców, którzy co prawda z mojego punktu widzenia psują rynek (sprzedając czasami w cenach porównywalnych do moich cen zakupu), ale których nie posądzam o trefny towar ale czasami zdarzają się nieznani sprzedawcy mający towar w super cenie.

Gdzie można dorwać analizę Tridenta? Chętnie luknę bo zmiana za dwa miechy i chce coś w okolicach 150zł + AR9100 póki co Meguin i Ravenol ale może mnie przekonasz do Millersa jak zobaczę co tam faktycznie siedzi w bance ;)

Tridenta niestety analizy nie mam. Ale jest kilka innych analiz m.in robiliśmy z Wojtkiem analizę CFS-a NT+ i jest kilka innych analiz w sieci ale tak na szybko to nie podrzucę. Do RS-a potrzebujesz? Z Millersa bardzo dobrym olejem jest XF longlife 0W40, który daje radę np. w 2.0 TSI o mocy 400KM czy w Focusach RS-ach podkręconych na 350-370 KM a nawet w Nissanach GTR-ach.

Witam. Pomożecie mi coś wybrać do Seata Arosy rocznik 2002 przebieg 190 tyś. motorek to 1.4 8v autko służy do dojazdów do pracy,żadnych szaleństw,tylko delikatna,ekonomiczna jazda! Poprzedni olej to niestety Magnatec Castrola 10/40. Przy okazji,czym to wypłukać?

Tridenta niestety analizy nie mam. Ale jest kilka innych analiz m.in robiliśmy z Wojtkiem analizę CFS-a NT+ i jest kilka innych analiz w sieci ale tak na szybko to nie podrzucę. Do RS-a potrzebujesz? Z Millersa bardzo dobrym olejem jest XF longlife 0W40, który daje radę np. w 2.0 TSI o mocy 400KM czy w Focusach RS-ach podkręconych na 350-370 KM a nawet w Nissanach GTR-ach.

No tylko trident do dwóch powyzszych ma sie chyba nijak bo XF to klasa wyzej, a CFS dwie klasy wyzej. W cenie niewiele wyzszej od tridenta mozna dorwac u konkurecji odpowiedniki XFa czyli Ravenol SSL, Meguin Super Driver czy Neste City Pro jak dobrze trafie to zostanie mi jeszcze moze na AR9100 :)

Np. w silnikach 1.8T z mocą podniesioną do grubo ponad 200 KM daje radę a dla porównania Motul X-cess 5W40 już rady nie dawał (zwiększony pobór, "przypalenie" oleju itp.

Podejrzewam, ze tutaj odgrywa duza role olej bazowy, na moim przykladzie, jezdze Mitsubishi Coltem Czt ok. 220 KM, ktory jest dosc obciazony termicznie oraz na Meguin Super Leichtlauf, nie zauwazylem, zebym mial jakis zwiekszony pobor oleju, a dokladnie nie widze go na bagnecie praktycznie w ogole oraz nie zauwazylem tego efektu "przypalenia" jak to okresliles. A ten samochod ze mna lekko nie ma, czeste jazdy na autostradzie z pelnym gazem itp.

Też jestem tego zdania dlatego nijak nie pasuje mi wynik z badania widma X-cessa gdzie stwierdzono dużą zawartość PAO.

No tylko trident do dwóch powyzszych ma sie chyba nijak bo XF to klasa wyzej, a CFS dwie klasy wyzej. W cenie niewiele wyzszej od tridenta mozna dorwac u konkurecji odpowiedniki XFa czyli Ravenol SSL, Meguin Super Driver czy Neste City Pro jak dobrze trafie to zostanie mi jeszcze moze na AR9100 :)

XF to niby klasa wyżej ale z drugiej strony Trident 5W40 nie ma odpowiednika z wyższej klasy w ofercie Millersa a serie XF i EE sa głównie robione pod konkretne normy producentów i duża część z nich ma oficjalne aprobaty.

- - - Updated - - -

XF to niby klasa wyżej ale z drugiej strony Trident 5W40 nie ma odpowiednika z wyższej klasy w ofercie Millersa a serie XF i EE sa głównie robione pod konkretne normy producentów i duża część z nich ma oficjalne aprobaty.

Też jestem tego zdania dlatego nijak nie pasuje mi wynik z badania widma X-cessa gdzie stwierdzono dużą zawartość PAO.

Zalezy kto jak postrzega "duza" zawartosc, jezeli zostala oszacowana na 35-50%. Wedlug mnie to dobry olej, lecz nie polecilbym go bardziej wymagajacym. Natomiast do normalnego uzytku na co dzien, wymiana raz w roku ewentualnie do 10 000 tys/km jak najbardziej.

W msds też brak wzmianki o PAO

Ale nie wszystkie PAO sa uznane jako niebezpieczne ?

Amortyzatory
Powrót