• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Co byście zalali do Ignisa 1.3 lpg auto leśniczej, więc ciągle kilka km na 2gim biegu i postòj. Najbardziej mam na uwadze zimę bo auto cały czas niedogrzane

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Jeśli ma w książce wymianę w trudnych warunkach co 5kkm lub 4 m-ce to raczej niedrogi 5W30 Specol Gold.

Czy ar9100 + Motul X-Cess 5w40 to dobre połączenie? Kończe teraz motula z ar2300 i zastanawiam sie czy do ar9100 reż zalać motula czy może lepiej coś innego? Trochę nie w klimacie bo sprawa tyczy się E klasy w211 320 CDI.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Czy ar9100 + Motul X-Cess 5w40 to dobre połączenie? Kończe teraz motula z ar2300 i zastanawiam sie czy do ar9100 reż zalać motula czy może lepiej coś innego? Trochę nie w klimacie bo sprawa tyczy się E klasy w211 320 CDI.

Mam właśnie ar9100 z motulem 5w40 x-cess przed tym silnik wyplukany lm i chodzi dużo ciszej niż na shell helix ultra diesel

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Wiele jest olejów tej klasy i w podobnej cenie.

Włyszkow a powiedz mi, czy AR 9100 działa też jak AR 2300, czyli czyści silnik cały czas i uelastycznia i konserwuje uszczelki? Czy do wspomagania dodaje się w takim stosunku jak do przekładniowego? Jeszcze powiedz mi, jak Iveco ma wymianę oleju w skrzyni co 120 000 km, to po dodaniu AR 9100 można przedłużyć eksploatację oleju? To samo pytanie odnośnie mostu tylnego :D

AR9100 o wiele lepiej chroni przed zużyciem od AR2300. Do mostów 10% ale do wspomagania 30-50ml na 1L.
Powinno dać się wydłużyć okres wymiany o 50% ale najlepiej to ocenić analizą oleju sprawdzając poziomy zużycia i TAN za kilkadziesiąt złotych.
AR9100 jest typowo longlife i mniej działa na uszczelki.

A jak wygląda sprawa ochrony przed zużyciem elementów silnika w przypadku AR9200 porównując go do AR9100, który z nich jest w tym lepszy?

AR9200 znosi wyższe obciążenia i daje 20% niższe tarcie ale to raczej zakres wyczynowy jak NASCAR/WRC itp bo nawet AR9100 poprawia także drogie sportowe oleje a do tego wydłuża okres wymiany, podwyższa TBN i lepiej myje.

AR9200 znosi wyższe obciążenia i daje 20% niższe tarcie ale to raczej zakres wyczynowy jak NASCAR/WRC itp bo nawet AR9100 poprawia także drogie sportowe oleje a do tego wydłuża okres wymiany, podwyższa TBN i lepiej myje.

O ile realnie jest wstanie przedłużyć okres wymiany bez nadmiernego spadku parametrów oleju? Powiedzmy, że jeśli normalny syntetyk warto zmieniać do 10-15K km to z AR co ile? 15-20k km?

[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION], wlałem do silnika (JTS) zły olej (półsyntetyk). Chcę go teraz zmienić. Czy przed zmianą warto wlać AR2300? Nadaje się to do wszystkich silników? Ile kilometrów minimum trzeba przejechać z tym dodatkiem?

[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION], wlałem do silnika (JTS) zły olej (półsyntetyk). Chcę go teraz zmienić. Czy przed zmianą warto wlać AR2300? Nadaje się to do wszystkich silników? Ile kilometrów minimum trzeba przejechać z tym dodatkiem?

Mobil 10w40 to w zasadzie minerał niestety.

AR2300 szybciej myje na mineralnych olejach bo mają słaby film smarny. 1500km min będzie OK.

Włyszkow, to zamiast robić badania olejów, po prostu machnę na nich 120 000 km, tak jak producent zaleca ;) Nie będę skracał okresu wymiany ;) Czy mając zalany w silniku AR 9100, warto dodać parę tysięcy przed wymianą AR 2300? Głównie chodzi o konserwację uszczelnień i ewentualne domycie syfu ;)

Na AR2300 warto zrobić min 1500km ale jeśli auto jeździ krótkie odcinki i silnik bywa niedogrzany to warto dłużej.
Jeśli olej to PAO/ester syntetyk to 6-7 tys km będzie OK.

Amortyzatory
Powrót