• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Mobil 10w40 to w zasadzie minerał niestety.

To minerał z "szczyptom" bazy syntetycznej i już mamy półsyntetyk. Z tego co wiem to wg. prawa wystarczy kilka kropel bazy syntetycznej aby można było oleje nazwać półsyntetykami. Oleje półsyntetyczne to w zasadzie w większości minerały z niewielką domieszką baz syntetycznych. Wydaje mi się, że 15-20 lat temu półsyntetyki były lepszej jakości niż teraz, bo chodziło w większym stopniu o faktyczna poprawę parametrów oleju. Nowoczesne technologie są skierowane przede wszystkim w stronę ograniczenia kosztów produkcji a nie podniesienia jakości produktu.

To minerał z "szczyptom" bazy syntetycznej i już mamy półsyntetyk. Z tego co wiem to wg. prawa wystarczy kilka kropel bazy syntetycznej aby można było oleje nazwać półsyntetykami. Oleje półsyntetyczne to w zasadzie w większości minerały z niewielką domieszką baz syntetycznych. Wydaje mi się, że 15-20 lat temu półsyntetyki były lepszej jakości niż teraz, bo chodziło w większym stopniu o faktyczna poprawę parametrów oleju. Nowoczesne technologie są skierowane przede wszystkim w stronę ograniczenia kosztów produkcji a nie podniesienia jakości produktu.

Dokładnie tak.
Tylko od producenta zależy jak to nazwie.

Włyszkow źle mnie zrozumiałeś ;) Chodzi o to, że przy następnej wymianie oleju(Ravenol FEL 5W-30) doleję AR 9100, zamierzam na tym zestawie machnąć w Iveco ok. 20 000 km i chciałem np. przy 17 000 km dodać AR 2300 w celu konserwacji uszczelnień i domycia silnika, aby też już nie używać płukanki ;) Czy ma to sens?

3K km na 2300 trochę mało. Ja mam Penrite + AR9100 i jakieś 5K km temu wlałem AR2300. Zrobię jeszcze 3K i wymiana.

Może być spokojnie 5kkm jeśli jest więcej roboty. ;-) Jeśli bez płukanki to spuszczamy olej z AR2300 bardzo dobrze rozgrzany.

Włyszkow źle mnie zrozumiałeś ;) Chodzi o to, że przy następnej wymianie oleju(Ravenol FEL 5W-30) doleję AR 9100, zamierzam na tym zestawie machnąć w Iveco ok. 20 000 km i chciałem np. przy 17 000 km dodać AR 2300 w celu konserwacji uszczelnień i domycia silnika, aby też już nie używać płukanki ;) Czy ma to sens?

BTW ten Ravenol jest pod RN 720? Jeśli tak to jaki olej zastąpi i jaka orientacyjnie cena tego Ravenola?

Było pisane, że AR9100 do skrzyń biegów jest ok. Tak samo jest z automatami? Zalewał ktoś i zauważył jakiś pozytywny skutek?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Tomek Evo, nie ma niby RN 720, ja się kierowałem normą C2 i tym, że testowali go w praktyce na silniku Iveco ;) Póki co jest zdecydowanie lepiej niż na Totalu ECS ;)

Ja podzielę się swoją opinią na temat Specola Premium C3 5W-30 + Archoil 9100. Po 11000 km i 10 miesiącach od wymiany z Selenii Pe 5w30 zauważyłem:
- cichsza praca silnika
- silnik nie wziął ani 100ml oleju, tyle co wlane, tyle jest. W przypadku Selenii musiłem dolać ze 2x po 200 ml.
- łatwiejszy rozruch w zimne dni

Generalnie polecam ze swojej strony.
Teraz z racji tego, że nie mam już dpf zaleję Specol Gold też z Archoil 9100.

A co sądzicie o oleju Selenia 20K 10W40 taki jak zaleca producent ?

To też półsyntetyk , padło tu już nieraz że jak na swą cenę to nic specjalnego.

Niby Selenia 20K For Alfa Romeo to miał być 2/3-syntetyk a nie 1/2-syntetyk jak zwykła selenia 20K. Ale jak tam było/jest ? nie wiem. Moją byłą 1.6TS tą selenią for AR kilka pierwszych zmian zalewałem. Jeździła. Ale lepiej by jej na 5W40 było , jaki później zastosowałem .
A producent zaleca 5W40 - zobacz na temperatury przy tabelce w instrukcji.

Ostatnia edycja:
Panowie.
A 166 3.0 V6 mam obecnie wlany przez poprzedniego właściciela Valvoline VR1 10w60. Niestety w mojej okolicy ten olej jest nie dostępny, a jak już jest albo ktoś go może sprowadzić to cena zabija. Nawet nic nie ma innej firmy z tą lepkością (potrzebuję go na już bo mam ubytek i bagnet poniżej minimum). Jest dostępny w normalnej cenie (100zł 4L) za to Valvoline VR1 5w50. Czy można takie klasy lepkości zmieszać ze sobą dolewając ten olej?

Cokolwiek byś nie wymieszał będzie lepiej niż bez oleju. A najlepiej kup nawet w markecie 5W-40 i wymień olej, zamiast kombinować z dziwnymi dolewkami.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Niby nie, ale jakbym miał za mało to wlałbym cokolwiek byle było olejem silnikowym , bo gorszy jest brak niż pomieszany jednak.

Ale czasami może się "zważyć" jeśli ma poniżej minimum przynajmniej litrę musi dolać.

Amortyzatory
Powrót