Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Zważyć chyba nie. A nawet zrobię eksperyment może, bo mam resztki lepkości od 0W20 po 10W60 , w sumie ciekawe co będzie .

a co myślicie o takim przypadku, na oleju jest przejechane 9 tysi i chciałem zastosować AR2300 a później 9100. Myślę, czy do tego oleju co jest teraz mogę dodać tego AR2300 i pojeździć do tych 12-13 tysi, zmienić na świeży i dodać od razu AR9100 czy jest on już zbyt mocno wypalony/zużyty i lepiej zalać świeżego specola, dodać do świeżego 2300, jeździć kilkanaście tysi i dopiero potem przy kolejnej zmianie zalać 9100 ? Pewnie wariant 2 były rozsądniejszy i lepszy ale czy na tyle by jeździć cała wymianę na 2300 czy jednak starczy te 3-4 tysi w starszym oleju.

Zarówno dłuższa jazda na AR2300 jak i dodanie AR9100 do świeżego oleju dadzą lepsze rezultaty.

Zarówno dłuższa jazda na AR2300 jak i dodanie AR9100 do świeżego oleju dadzą lepsze rezultaty.
3-4 tys km na AR2300 w zupełności wystarczy.
no właśnie tylko czy dodanie 2300 do jakby nie było już dość zużytego oleju, który ma 9k km na kolejne 3-4k da pożądane rezultaty. Potem od razu zmiana oleju i dodatek 9100. Druga opcja to zmiana oleju teraz na świeży, np Specol i dodanie do świeżego 2300, jeżdżenie np 8k km, następnie wymiana oleju z AR9100.

Ostatnia edycja:
To zależy czy Cię stać na AR2300 i świeży dodatkowy olej/filtr a druga kwestia kiedy go zalejesz bo im ciepłej tym AR2300 lepiej myje. Jeśli to będzie np. dopiero listopad i będziesz jeździć krótkie odcinki na zimno to AR2300 słabiej zadziała niż zalane latem nawet do starego oleju.

A ja pomieszałem 0W30 (Castrol) z 5W50 (Eni-Agip)i... nie "zważyły się", nie odseparowały po kilku dniach stania w spokoju w słoiczku - wizualnie nic podejrzanego im nie jest.

U piszących tutaj kupisz w dobrej cenie i pewny KM lub jego odpowiednik Mequin, no przynajmniej dwóch jest - prześledź dział "rabaty forumowe' .

Jak wytrzymasz do końcówki września to będę maił zarówno ten olej jaki i jego dużo tańszy odpowiednik z Meguina w dobrych cenach. O Synthoila uderzaj teraz do Pablo on też ma Liqui Moly w ofercie.

Witam serdecznie. Dziś do swojej Renaty wlałem Specola 5W-40 + AtomEX 2esters + revitalizant i muszę przyznać, że jak na pierwsze wrażenia, to są jak najbardziej ok
105.jpg
Silniczek pracuje cichutko i miękko oraz mam wrażenie super lekkiego biegu, jak się toczę na biegu, to autko wręcz płynie.
Na następną wymianę poleci 0W-40 Specola + również AtomEX lub AR 9100 ;)

wczoraj wlałem do siebie tego Specola 0w-40 +mix AR9100+9200. Jeździ :) specjalnej różnicy nie dostrzegłem

No to chyba spory plusik dla Specola skoro brak różnicy bo Amsoil DEO to bardzo wysoka półka ;-)

Czy Millers wypada lepiej niż to co podaje w parametrach? Chodzi mi głównie o pompowalność i punkt plyniecia czesto jest <-30 i 6,600cpNp. takie parametry są w CFS 5w40 NT a wydaje mi się że ten olej jest bardzo dobry a podane tak słabe wartosci. I czy oleje "wyczynowe" CFS,Titan Race Pro,Motul 300v same lub z dodatkami zalane do aut seryjnych są w stanie spisywać się przez 10-12kkm? Gdzieś wyczytałem że takiego Race Pro należy zmieniać co 7kkm.

5W40 CFS NT ma CCS w -30C 4900cP i płynie od -44C

Zasadniczo racing =/= longlife niestety.

Witam
Ja testowałem wiele olejow w swoich jtd. I olej który mi najbardziej przypadl do gustu to valvoline max life diesel 10w40. Silnik pracuje na tym oleju od zalania do wymiany cicho ponadto olej ten ma dobroczynne właściwości dla wszystkich gumowych uszczelek. Bardzo polecam

Witam
Ja testowałem wiele olejow w swoich jtd. I olej który mi najbardziej przypadl do gustu to valvoline max life diesel 10w40. Silnik pracuje na tym oleju od zalania do wymiany cicho ponadto olej ten ma dobroczynne właściwości dla wszystkich gumowych uszczelek. Bardzo polecam
czyli inne oleje mają negatywne działanie na uszczelki ? wiesz ja nigdy nie zalałem tego oleju i mimo że samochód ma 12 lat to uszczelki nie puszczają ..... dziwna sprawa

- - - Updated - - -

PS. w tym 2.4 JTD masz spalanie 5l/100??

W ramach sprostowania ten olej zawiera dodatki miedzyinnymi taki co poprawia kondycje uszczelek. Tekst z ulotki valvoline ja tylko przekazuje :) nic nie pisze o innych olejach. Chwale ten co uzywam. Co do spalania to zalezy od stylu jazdy oszczednie 4.7-5.0/100 a sportowo caly bak 1000km. Auto jest do kupienia po kolizji za 1500zl duzo swiezycz czesci uszkodzony zderzak blotnik chlodnica i pare dupereli. Polecam

Amortyzatory
Powrót