Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
A jak z temperaturą pod górę pod stelvio na tym oleju? Też właśnie planuję tą trasę ;)

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Jak pewnie zauważyłeś 166 seryjnie nie posiada miernika temp oleju ;/ A olej dostaje tam w dupkę, bo ciągle jedynka -5k , dwójka i zakręt i od nowa. Ja robiłem 3 pięciominutowe przerwy na ostudzenie oleju. A na samym szczycie wysprzęglik poszedł się kochać :fie:. Jak miałbym jeszcze raz tam jechać to na pewno nie na 5w40

tak w skrócie podjazd : https://www.youtube.com/watch?v=y1JVCoju970

Jak pewnie zauważyłeś 166 seryjnie nie posiada miernika temp oleju ;/ A olej dostaje tam w dupkę, bo ciągle jedynka -5k , dwójka i zakręt i od nowa. Ja robiłem 3 pięciominutowe przerwy na ostudzenie oleju. A na samym szczycie wysprzęglik poszedł się kochać :fie:. Jak miałbym jeszcze raz tam jechać to na pewno nie na 5w40

Wow, nie sądziłem że aż tak ciężkie warunki. Olej dostaje pewnie bardziej niż na torze... Jak dorzucić do tego jakiś upał 30* to bez porządnego 10w60 nie ma sie co wybierać... A w 166 nie masz przypadkiem jeszcze chłodniczki oleju?

Andrzej powiedz po czym można poznać że olej się przegrzewa ?

Wow, nie sądziłem że aż tak ciężkie warunki. Olej dostaje pewnie bardziej niż na torze... Jak dorzucić do tego jakiś upał 30* to bez porządnego 10w60 nie ma sie co wybierać... A w 166 nie masz przypadkiem jeszcze chłodniczki oleju?

Według ePER cf3 ma ;/

- - - Updated - - -

Andrzej powiedz po czym można poznać że olej się przegrzewa ?

Po wskazaniach czujnika :fisheye:

Witam,

jestem po zakupie Alfy Romeo 147 1.6 120km TS z 20017r. Przebieg 110000.
Chyba po raz pierwszy w życiu zakochałem się w samochodzie ;)))
No ale mniejsza o uczucia. Chcę wymienić olej i filtry. Szukałem informacji jaki olej najlepiej kupić i pojawiają się różne wersje.
Nie chce oszczędzać na oleju. Jaki byście polecili i z jakiego sklepu najlepiej kupić? Filtry mogą być "dowolne" czy tez lepiej doinwestować?
Na razie jestem praktycznie zielony w tym temacie i każda informacja będzie na wagę złota.

No, 147ki długo były w produkcji , ale że aż tak że w przyszłość poszły :)

A poważnie - na pewno się ucieszy z Liquy Moly 5W40 lub odpowiednik Mequin 5W40 czy coś takiego. jest i Specol gold 5W40.

Ja miałem różne filtry filtron, mann , knecht i coś jeszcze i każdy się sprawdzał, więc brałbym filtron po prostu.
Choć ostatnio w 166 3,2 ponoć jakby nie pasował - coś się pociło przy podstawce, a mann pasował. Niby dobrany właściwy nie wiem o co chodzi, może [MENTION=19198]Pablo[/MENTION] się tu wypowie z dużym doświadczeniem. Bo sam jestem ciekaw czy to jednostkowy przypadek z tym filtronem moim czy się zdarza częściej ?

No, 147ki długo były w produkcji , ale że aż tak że w przyszłość poszły :)

A poważnie - na pewno się ucieszy z Liquy Moly 5W40 lub odpowiednik Mequin 5W40 czy coś takiego. jest i Specol gold 5W40.

Ja miałem różne filtry filtron, mann , knecht i coś jeszcze i każdy się sprawdzał, więc brałbym filtron po prostu.
Choć ostatnio w 166 3,2 ponoć jakby nie pasował - coś się pociło przy podstawce, a mann pasował. Niby dobrany właściwy nie wiem o co chodzi, może [MENTION=19198]Pablo[/MENTION] się tu wypowie z dużym doświadczeniem. Bo sam jestem ciekaw czy to jednostkowy przypadek z tym filtronem moim czy się zdarza częściej ?

z 2007r, ;)
ciągle te emocje :D

Czytałem jedną opinię, że mann jest dobry.
No ale własnie czytałem, a doświadczenia brak :D

Na pewno nie będzie zły jak i oleje które podałem (miałem 1.6TS 10 lat) , i już masz spokojną głowę na rok i na emocje :)

Dowiedziałem się, że ostatnio był wlany Valvoline all climate extra 10w40.
W przyszłym tygodniu wymienię na Liqui Moly 5w40.

Dowiedziałem się, że ostatnio był wlany Valvoline all climate extra 10w40.
jezdze na nim w teesie od 6 lat chyba (pierwsza wymiana byla na texaco - strasznie palil olej, pozniej poszedl max life od valvo i wtedy znalazłem ten all climate.
powiem szczerze - po przejsciu na valvo przestal palic olej, po przejsciu na allclimate - jezdzil chyba lepiej jak na maxlife.
No i tak co 10tys leje + filtry filtrona. A to już będzie grubo ponad 100 tyś km

Na dniach będę wymieniał olej w 166 2.0 V6 turbo i waham się między:

a) LIQUI MOLY SYNTHOIL RACE TECH GT1 10W60
b) VALVOLINE VR1 RACING 10W60
c) PENRITE 10 TENTHS 10W60

Ktoś ma jakieś doświadczenia, może któryś polecić/odradzić?

Chyba nie odczujesz ani silnik różnicy między nimi żadnej.
Pytanie tylko czy trzeba 10W60. Ja od lat w 3.2 V6 stosuję 5W40 , jedną wymianę 5W50. Ale jeździ spokojnie drogowo.
Może turbo wymaga.
LM10W60 na pewno jest w swej klasie bardzo dobrym olejem (robiłem "wywiad" gdy sam potrzebowałem 10W60, sprawdza się w zabawce na tor, w BMW M-kach też czytałem że go cenią, przeglądałem analizy używanego - trzyma parametry). Można też w dobrych cenach kupić, pytaj tu u kolegów z forum piszących i w tym wątku. Pozostałe pewnie też ok ale nic nie wiem o nich szczególnego.

Penrite stosuje kolega do s13 i bardzo sobie chwali, jednak skłaniam się do zdania, że będzie to przerost formy nad treścią.

Czytałem pozytywne opinie zarówno na temat LM jak i valvo i zastanawiam się, czy jest sens dopłacać do droższego liqui.

Wysłane z mojego D6503

VALVOLINE VR1 RACING 10W60 może szybciej odparowywać i będzie widoczne to w ubytkach na bagnecie w porównaniu do Liqui Moly i Penrite

Amortyzatory
Powrót