Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Do F40 lepiej 75W80 czy 75W90 czy nie ma znaczenia?

Ile rzeczywiście wchodzi oleju to tej skrzyni? Na pusto wg elearn 2.8, a przy wymianie? Oplarze piszą, żeby przy wymianie nie lać więcej jak 2.2l.

Ostatnia edycja:
Ile wlejesz, tyle wejdzie, bo nie ma korka przelewowego. :) Ja wlałem 2,6-2,7 podczas wymiany i nie zauważyłem, żeby cokolwiek złego się z nią działo. Wydaje mi się, że gdyby było za dużo, to wyleciałoby odpowietrznikiem. 2,2l na pewno do F40, a nie do M32?

Na bank do F40 pisali, że niby ASO nie zaleca więcej bo skrzynia robi się głośniejsza ale to dotyczyło Insigni nie wiem jak w Alfie.

Ok dzięki, trzeba będzie zaopatrzyć się w 3 litry Liqui Moly Vollsynthetisches Getriebeöl :D

Troszkę niższy od deklarowanego TBN, nie wiadomo co z NOACK'iem i temp. płynięcia, reszta to zupełny standard... U mnie już czeka na zalanie Specol Gold 5W-40 i 0W-30, więc zdam relację co i jak ;) Do 5W-40 dodam AtomEx 2esters + revitalizant, natomiast do 0W-30 AR 9100 ;)

TBN mierzony był metodą ASTM dla używanych olejów a nie nowych. Metoda dla nowych olejów daje ok 20% wyższy wynik. TBN 8 dla świeżego oleju to poziom wapnia ok 1700-1800 a tu jest sporo więcej, dlatego powinno być ok 9,5

Noack to droższy test niż te wszystkie i dlatego mało kto go robi w takich analizach.

Widzisz, to nie wiedziałem, że TBN od tego zależy, to fajnie jak jest wyższy ;) No to jestem pozytywnie nastawiony na test, zobaczymy jak silniczek będzie na nim pracował ;) Jako odniesienie na chwilę obecną mam Elf'a Evolution 900 NF 5W-40 ;)

Brakuje kluczowych parametrów dzięki którym można by było coś więcej powiedzieć o bazie i oleju ale super że chociaż to mamy. Pompowalność, Noack i temperaturę płynięcia by pasowało jeszcze i analizę zużytego oleju.

Tak. Na zimę 0w40 jak najbardziej podejdzie tylko trzeba pamiętać,że jak się ma dpf-a to 0w40 z C3 praktycznie nie uświadczysz.

Czy są jakieś przeciwwskazania żeby zalać AR9100 do Hondy CRZ hybryda ?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Nie ma przeciwwskazań wręcz przeciwnie ;-)
AR9100 i 9200 już jeżdżą od pewnego czasu w hybrydach z powodzeniem.

Nie znacie sklepu, który oferowałby równocześnie valvo ( vr1 5w50) i Archoil ( 9100) ? Mam zamiar to zalać do 2.5 v6 - warto ? od 6kkm jestem na 5w40 maxlife, ale zaliczyłem na nim passo del stelvio, więc lepiej wymienić :D
A jak z temperaturą pod górę pod stelvio na tym oleju? Też właśnie planuję tą trasę ;)

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót