Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Wystarczy 10-20% estrów i pozamiatane, serio już dawno producenci sobie z tym poradzili ;-) gdyby nie było mieszalności to żaden olej pao nie spełniłby żadnej normy API albo ACEA bez wymieszanych aktywnych dodatków. Oleje na pao /estrach robi się trochę inaczej i tyle a nie tak prosto jak GIII z gotowych dodatków z listą norm i aprobat. Coś za coś ale warto bo osiągi o wiele lepsze.

Ostatnia edycja:
Osobiście wolę oleje na samych estrach bez pao a estry jeszcze dodatkowo ulepszam i stabilizuję inną bazą grupy V która ma punkt anilinowy rzędu -30C ;-)

wlyszkow.... widzę, że rządzisz w tym temacie, gdzieś jeszcze na innym forum czytałem Twoje analizy.
Ostatnio otwarłem bańkę Motula 300v sprzed 10 lat, trochę tam go zostało i jaki przyjemny zapach :). Dałem powąchać kilku znajomym i współpracownikom to nie mogli uwierzyć, że tak może pachnieć olej . To była zaleta bo można było odróżnić łatwo od podróby. Teraz 300v ma zmienioną nieco formułę..czy też tak pachnie ??? Jako ciekawostka Penrite PAO-Ester jest bezwonny.
Wczoraj i dziś po dłuższej trasie już nie miałem spadków ciśnienia i trzymał nieco ponad książkowo więc byłem zadowolony :) być może szwankuje czujnik ciśnienia oleju ale to pierwszy mój PAO-ester w silniku z lat 80/90 więc jestem "czujny" :).

Osobiście wolę oleje na samych estrach bez pao a estry jeszcze dodatkowo ulepszam i stabilizuję inną bazą grupy V która ma punkt anilinowy rzędu -30C ;-)

Z lodem i sokiem czy samym sokiem :)

- - - Updated - - -

Wystarczy 10-20% estrów i pozamiatane, serio już dawno producenci sobie z tym poradzili ;-) gdyby nie było mieszalności to żaden olej pao nie spełniłby żadnej normy API albo ACEA bez wymieszanych aktywnych dodatków. Oleje na pao /estrach robi się trochę inaczej i tyle a nie tak prosto jak GIII z gotowych dodatków z listą norm i aprobat. Coś za coś ale warto bo osiągi o wiele lepsze.

Ja im po prostu nie wierzę :)

Hej,

co byście mogli polecić do Mondeo MK3 TDDI 115KM ? Czy Specol 0w30 FE będzie ok? nie spelnia specyfikacji forda ale jest FE i spelnia A5/B5? Orientujecie sie jaki ma HTHS (Nie moglem tego znalesc w karcie charakterystyki) ?. Ostatnio lalem ravenol FO 5w30 a wczesniej formula F.

Moje drugie Auto to Astra G z14XEP 1.4 16v. Tam myślę o ELF Full Tech 0w30 (fora mowia ze 100% PAO i na stronie DE jest ze syntetyczny) albo Specol GOLD 5w30 (ile tu bedzie PAO?) oba spelniaja GM-LL-025A ale specol ma wiekszy TBN, za to elf jest 0w. Tu wcześniej poprzedni właściciel lał Castrola 5w40 nie wiem ktorego.

Nikt mi nie odpowiedzial wiec ponowie pytanko, gdyz dzis planuje zamowienie zlozyc. Co radzicie?

Taki 0w40 Duramax PAO-Ester z Valvoline był by dobry :)
Tylko, że dostępny w Korei i to mnie ciekawi dlaczego nawet w USA nie jest w sprzedaży.

radex99 bierz Specola Golda 0w30 + Archoil AR9100 i powinno być dobrze.:) Specol Gold 5w30 spełnia specyfikacje Forda ale wydaje mi się, że mimo wszystko 0w30 będzie lepszy. Do Astry Gold 5w30 spokojnie wystarczy. Z tego co wiem tego PAO tam jest jakieś 30%.

to jak już tak doradzacie to co dobrego można wlać do 1.6 HDI jeden z FAP drugi bez dodam że sporo jazdy po mieście.

Temat faktycznie rzeka... :) Jakai olej lać do 1.9 jTD 16V i gdzie można dostać to AR9100...No i małe pytanko o filtr oleju, polecacie jakąś konkretną firmę czy brać pierwszy lepszy...???

Temat faktycznie rzeka... :) Jakai olej lać do 1.9 jTD 16V i gdzie można dostać to AR9100...No i małe pytanko o filtr oleju, polecacie jakąś konkretną firmę czy brać pierwszy lepszy...???

Mamy wszystko, do wyboru, do koloru.
Jak coś to zapraszam na PW.

Jak masz DPF-a to olej z odpowiednią normą (c2 lub przynajmniej c3). Filtr nie pierwszy z brzegu ale Filtron powinien wystarczyć. Z innych m.in. Mann czy Knecht są godne polecenia.

A w czym jest lepszy taki tani Lotos syntetyk od jakiegoś Mobil'a albo droższych skoro wszystkie spełniają najnowsze normy np. API SN ???

Normy to jest tylko pewne wymagane minimum. Jak to że auto ma 4 koła i kierownicę ;-)
Różnice choćby w poziomie depozytów pomiędzy olejami API SN mogą być np. 5-6 krotne. Normy dopuszczają odparowanie 13% a potem jest glut w dolocie a na lepszym oleju nie ma. Itd itp

Zbliża mi się wymiana oleju w mojej 147 1,6 105 km. Co lepiej brać Specoil z AR9100 czy Meqiun też z AR9100. Dzięki za info.

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Dzięki za info. Widzę że na najlepszysyntetyk.pl skończyły się już zestawy :-(

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
O co chodzi, że Penriete ma oleje bez modyfikatorów tarcia ? trzeba je samemu dodawać ???

Amortyzatory
Powrót